Εκτός από την κλασική σημασία, υπάρχει και έτερη δευτερογενής, εκ της κλασικής προερχόμενη.

Ταρίφας είναι ο θύμας εκείνος, τον οποίο όλοι εκμεταλλεύονται για να τους πηγαινοφέρνει με το γιωταχί του. Συνήθως δεν είναι άτομο που χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης, ωστόσο όλοι θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του, για ευνόητους λόγους.

Ταρίφας μπορεί να είναι κάποιος που μόλις αγόρασε καινούργιο αμάξι και ψάχνει ευκαιρία για να το μοστράρει και να γράψει χιλιόμετρα, με μια κουβέντα να κάνει απόσβεση τα λεφτουδάκια του. Ταρίφας μπορεί να είναι κάποιος πολύ αφελής και αγαθιάρης τύπος, που την έχει δει Μητέρος Τερέζος κι έτσι. Περιστασιακά, όλοι έχουμε υπάρξει ταρίφες, για διάφορους λόγους, π.χ. επειδή στην συγκεκριμένη φάση ήμασταν καυλωμένοι για αυτοκινητάδα και αδράξαμε την ευκαιρία, ή - συνηθέστερα - όταν είχαμε κάποιου είδους υποχρέωση σε αυτόν που μεταφέραμε.

Ο all time classic ταρίφας είναι βεβαίως ο αγαμίδης / λιγούρης / χασογάμης / λούζερ με τις γυναίκες / ο που δεν το 'χει με τα θηλυκά. Ούτος ο κακοδαίμων προσδοκεί ότι δια της εξυπηρετήσεως (ταριφικής) θα κάνει τη γκόμενα που μεταφέρει να τον συμπαθήσει, να τον δει μ' άλλο μάτι, να νιώθει υποχρεωμένη απέναντί του και εν τέλει να του κάτσει. Στη συντριπτική των περιπτώσεων πλειοψηφία, ο ταρίφας μένει με το πουλί στο χέρι, έχοντας αποσπάσει απ' τη γκόμενα μόνο ένα τυπικό «ευχαριστώ πολύ» ή ένα «να 'σαι καλά, τα λέμε» όταν την αποβίβαζε. Το οποίο όμως ευχαριστώ, κατά κανόνα λέγεται και με μια δόση τσαχπινιάς, ούτως ώστε να εξακολουθήσει να ελπίζει ο μαλάκας ο ταρίφας και να συνεχιστεί κανονικά στο μέλλον η εκμετάλλευση της βενζίνης του. Αυτά είναι με τις καριόλες! Εν προκειμένω, ο ταρίφας ταυτίζεται κατά το μάλλον ή ήττον με τον καληνυχτάκια.

Ενίοτε, ένας ταρίφας δύναται να πάρει προαγωγή και από καληνυχτάκιας να γίνει γκομενοφύλακας, ήτοι ο θλιβερός εκείνος τύπος ο οποίος πηγαινοφέρνει την γκόμενα (ή και ολόκληρη γκομενοπαρέα) σε δουλειές, πανεπιστήμια, βραδινές εξόδους κλπ, εκτελώντας παράλληλα χρέη ψυχοθεραπευτή, σύμβουλου μόδας, υπευθύνου ασφαλείας κλπ. Ο ερίφης λιώνει μέσα του απ' την καψούρα και προσδοκεί ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος, αλλά η γκόμενα τον βλέπει σαν κάτι μόλις παραπάνω από υπηρέτη (ουπς, σαν φίλο ήθελα να πω)!

  1. - Πάμε για κανά καφέ το απόγεμα;
    - Φίλε το κανονίζουμε για άλλη μέρα, έχω να πάω τη Γιάννα στον οδοντίατρο.
    - Ε ας πάρει τον κώλο της να πάει μόνη της! Ταρίφας έχεις γίνει, το 'χεις πάρει πρέφα;

  2. - Άκουσες που ο Ηλίας κι ο Κατσαρίδας βγήκανε με δυο γκόμενες που γνώρισαν απ' το τσατ;
    - Όχι, για λέγε..
    - Τίποτα, τις πήγαν Κολωνάκι και καλά, αλλά πήραν τ' αρχίδια μου ως συνήθως και στο τέλος χρεώθηκαν και την ταριφική μέχρι το Κορωπί στου διαόλου τη μάνα που έμεναν οι γκόμενες.
    - Αυτά είναι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Πολύ εύγλωττη περιγραφή ενός πολύ συνηθισμένου τύπου ανθρώπου, για να μη πω ότι λίγο-πολύ όλοι έχουμε βρεθεί στο ρόλο του ταρίφα.

#2
knasos

Σαρωτικός! Από τη ζωή βγαλμένο κι αυτό. Επίσης λέγεται και κομπάρσος.

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Έλα ρε, υπερβολές. Πολύ συχνά ο ταρίφας είναι απλώς ο μόνος που έχει αυτοκίνητο, ή ο μόνος που έχει και μένει σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μπορεί κάλλιστα να μην προσδοκά (με άλφα!) τίποτε, απλώς να είναι ευγενικός.
Όσο για τις γκόμενες, και πάλι πιστεύω ότι εκείνες που φροντίζουν να δημιουργούν προσδοκίες για να μη χάσουν τον ταρίφα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κανόνας.

#4
GATZMAN

Ω ρε περιπτώσεις που πιάνεις. Σωστότατος!

#5
johnblack

@ Θεός: Είσαι καλούλης άνθρωπας. Αλίμονο αν τις καταλαβαίναμε έτσι εύκολα τις εκμεταλλεύτριες γκόμενες! Τι νομίζεις πως έχουν μάθει απ' τα μικράτα τους, να κολλάνε μπρίκια ή να πεταλώνουν ψύλλους; Να μας δουλεύουν ψιλό γαζί έχουν μάθει, και να μας αρέσει κι από πάνω, να τους λέμε κι ευχαριστώ! Είναι μέρος της μαγείας, να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν χωρίς να καρφώνονται, γιατί όλες έχουν την πουτανιά στο αίμα τους, κι άμα θέλουν γίνονται από θεούσες πουτάνες πολυτελείας εν μια νυκτί, ενώ εμείς παλεύουμε από μικροί να είμαστε άντρες κι ακόμα δεν ξέρουμε αν τα έχουμε καταφέρει πλήρως...

#6
johnblack

Α, και το προσδοκώ, ναι, είναι κανονικά με -α, οι τύποι όμως με -ει δεν είναι λάθος, π.χ. το ορθογραφικό του Word τους δέχεται...

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

Είναι λάθος. Το ορθογραφικό του Word δε δέχεται το επώνυμό μου, τι πα να πει, ότι είμαι λάθος;

#8
johnblack

Αχα καλό.

Κάποια λάθη λόγω longa usus έχουν καθιερωθεί.

Και δεν είπα οτι το Word έχει το παπικό αλάθητο, το ανέφερα ως επικουρικό επιχείρημα..