Παλαιά απειλή ξυλοδαρμού προς φλώρο, μικροκαμωμένο ή σωματικώς κακοσχηματισμένον αντίπαλο.

Ο λόγος γίνεται για απεντόμωση με το φλιτ, το παλιό φυσερό με την τρόμπα, που απολυμαίναν οι νοικοκυρές τα σπίτια τους απ' τα λογής ζούμπερα, που μπαίνανε απ' τον κήπο.

Δηλαδή ενώπιον του απειλούντος, ο αντίπαλος έχει μορφήν εντόμου (βλ. «σε βλέπω σα μύγα» / «...είσαι σα μύγα που κάθισε στη μύτη μας...» - Τρύπες, «Θλιμμένοι στη γιορτή μας»).

Βλ. και Βασίλη Παπακωνσταντίνου: ...Θεριά Γαλάτες με λιώσαν στη φάπα», «καταταχτείτε! μας λέγαν παλιά...» (Λεγεωνάριος).

Συνώνυμα: Θα σε κοντύνω, θα σε τσαλακώσω, θα σε (απο)τελειώσω, θα ξοφλήσεις, θα σε σβήσω, θα τα πείς όλα, θα μείνεις σκεφτικός, θα σε αναστενάξω / ρημάξω / μπαφιάσω / αλαφιάσω / ρέψω / λιώσω / γονατίσω / χαζέψω / χτικιάσω στην καρπαζιά / μπάτσα / φάπα κτλ.

Ακέραια την έκφραση αυτή, χρησιμοποιεί ο Αθηνόδωρος Προύσαλης δίκην ντερβισόμαγκα στο «Μιά Ιταλίδα απ' την Κυψέλη» προς τον ντιστεγκέ Γαβριηλίδη (πρόξενο της Αγγλίας).

— Εμένα είπες κοντό ρε;
— Εσένανε ρε, γιατί;
— Ρε, έτσι και δε γίνεις θυμιατό να ξεθυμάνεις, θα σε πάρουνε τέσσερεις!
— Κάνε παραπέρα ρε εφταμηνίτικο, για θα σε ψεκάσω με φλίτ και θα κλαιν τα έντομα που σε χάσανε...

Φλιτ. Οπτικοποίηση. Για όσους δεν το πρόλαβαν. (από poniroskylo, 29/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

5 στον ορισμό, βασικά για τον ορυμαγδό των συνωνύμων, ιδίως αυτό το θα μείνεις σκεφτικός ομολογώ μ' έβαλε σε σκέψεις, βγαλμένο απ' τη ζωή, εύκολα...

Στο λήμμα τα ψιλοχαλάμε, διότι αυτό με το φλιτ κάνει πολύ ρετρό βρε παιδή μου, κττμγ δν πρέπει να γνώρισε ποτέ ιδιαίτερη επιτυχία, καλά για σήμερα δε το συζητώ καν.. Ως επίγραμμα, θα μπορούσες να διαλέξεις κάτι πολύ πιο βίαιο και σαδιστικό, π.χ. αυτό το υπέροχο θα σου κόψω τα πόδια και θα περπατάς με τα γόνατα, που λέγεται και σήμερα από κουραδόμαγκες και μη.

#2
HODJAS

Το φλίτ, λέγεται ως εριστικό και χαζομάγκικο προς υποτίμηση του αντιπάλου.
Αυτό με τη λαβή (!) (βλ. μέριτο) Το «θα μείνεις σκεφτικός» εκ του ταυτόσημου ισπανικού «te pe(g)o una hostia y te quedas pensando» Όπως όταν μένεις άλαλος για λίγο.

#3
ο αυτοκτονημενος

που ειναι η αντλια ρε ποιος την ειχε απο το χωριο τη φωτο
θα σου ριξω φλιτ (ντι τι τι)

#4
xalikoutis

καλά και το ρετρό καμιά φορά έχει τη σημασία του (σημαίνει είμαι τόσο παλιός και βαρύμαγκας που δεν έκανα καν κόπο ν' αλλάξω ρεπερτόριο) αν και όντως το φλιτ είναι λέξη που δεν βγαίνει από μάγκικα χείλη...προς μικροκαμωμένος πιο πολύ ίσως επιβιώνει το άντε μη φτύξω και πνιγείς, ή πιο απλά - και παιδικά - το «αχρφτχιοού [ήχος χλέπας]... κολύμπα!»...

...γενικά όλα αυτά εξαρτώνται από την περίσταση και από αυτόν που το λέει και τα πιο πετυχημένα είναι τα αυθόρμητα αυτοσχεδιαστικά... πχ εμένα με άρεσε αυτό που φώναζε προς τους διαδηλωτές στην χτεσινή πορεία με τη ντουντούκα ο κουραδόμαγκας (και ενδεχομένως τακουνόμαγκας) ασπόνδυλος εν μέσω ματατζήδων «θα σε γαμήσω τόσο που θα φωνάζεις λευτεριά στις κωλοτρυπίδες»... έχει video στο tvxs.gr

#5
johnblack

Το «θα μείνεις σκεφτικός» μου θυμίζει παιδάκια που μόλις τις είχαν μαζέψει από κάποιον νταή και καθόσαντε παράμερα κατηφή.. Δεν έκλαιγαν ακριβώς, προσπαθούσαν να μη δείξουν άλλη αδυναμία, θα 'λεγε κανείς οτι αναλογίζονταν τα αίτια της ξεφτίλας τους (αδυναμία, έλλειψη θάρρους) και έκαναν σχέδια για το μέλλον, πως να βελτιωθούν και να πάψουν να είναι σάκοι του μποξ για τους γαμίκουλες του σχολείου..

χαλίκ το σχόλιο πεντάστερο

#6
xalikoutis

στάθηκα στους ώμους ασπόνδυλων

#7
iwn

πολύ καλό, μόρτικο και ντερβισοαλανιάρικο
η ελληνική σλανγ υλοποίηση του αρχαίου λατινικού «Praetor non curat de minimis».

#8
barbarosa

Ελληνοφρένεια 24.11.2015. Ο Μπογδανος παρατηρεί πως είναι ψεκασμένοι, η Σούζη η μετεωρολόγος κι αυτός. ΦΛΙΤ

#9
barbarosa

Οι πσεκασμένοι