Γενικά, σημαίνει τη φάση (ιδεατά τριφασική ή πολυφασική) και το φάσωμα με γκόμενα (όλων των συνθετικώνε και των ετυμολογιώνε).

Προσφάτως, χρησιμοποιείται στην διάλεκτο των μπουρδελιάρηδων για να μετακενώσει στα καθ' ημάς τον αγγλικό όρο girlfriend experience. Πρόκειται για υπηρεσία που προσφέρει έναντι αδρής αμοιβής ένας ακριβοπληρωμένος πούτανος, του στυλ e-πούτανος, τουρίστρια κ.τ.ό. Καθώς το λέει κι η λέξη, το εν λόγω κωλ-γκερλ καλείται να σε κάνει να ξεχάσεις ότι είναι τάνα και να σου δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι η γκομενίτσα σου, το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η υπηρεσία περιλαμβάνει γλωσσόφιλα, απαλό σεξ με πολύ μπαλαμούτι, προκαταρκτικά Θεόδωρου Αγγελόπουλου, πολύ χρόνο για κοινωνική συναναστροφή εν μέσω κηροπηγίων, όπου η κορασίς διηγείται πώς σπουδάζει Οικονομικά, γενικά η γκομενοφάση είναι πουτανοσέξ σε στυλ στοργή και προδέρμ ή σινεμά και σπιτάκι μετά. Οριακά η γκομενοφάση αγγίζει τον γουτσισμό, χωρίς βέβαια να τον φτάνει, γιατί αυτό θα ήτο ύβρις. Πάντως διατηρεί υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για πουτανοκαψούρα.

Μπορούμε να πούμε ότι η γκομενοφάση τίθεται στην κατάληξη μιας μακράς πορείας του μπουρδελίζειν, που άρχισε με την απλή εκτόνωση (πρωτογενής τομέας), συνέχισε με την περιποίηση (δευτερογενής τομέας) και τώρα φτάνει στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (τριτογενής τομέας) σε έναν βελτσικό κόσμο της μη-πουτάνας. Το ακρωνύμιο είναι GFE και αντιδιαστέλλεται προς το PSE, που είναι, όλως αντιθέτως, το Porn-star experience. Η ιδεώδης ουτοπική συνοδός συνδυάζει το GFE και το PSE. Το GFE-PSE είναι η ουτοπία των σύγχρονων μπουρδελόβιων, μια επέκταση του «κυρία στο σαλόνι, πουτάνα στο κρεβάτι», αφού πρόκειται για «κοριτσάκι στο σαλόνι, πορν-σταρ στο κρεβάτι». Ναι το GFE-PSE είναι κάτι σαν το ιδεώδες «ον καθ' εαυτό- δι'εαυτό» (l'en-soi-pour-soi) του Sartre, αφού συνδυάζει τον κόσμο της αδρανείας με τον κόσμο των αξιών. Αλλά ενώ το ον-καθ' εαυτό-δι' εαυτό είναι εξ ορισμού ανύπαρκτο, το GFE-PSE δεν είναι εξ ορισμού αντιφατικό, και στις σπάνιες (;) περιπτώσεις που επιτυγχάνεται, αποτελεί την χαρά του κριτικού, που νιώθει ότι αποκτά λόγο ύπαρξης. Εντέλει η ατάκα «συνδυάζει εξίσου καλά το GFE με το PSE» είναι μάλλον ένας κοινός τόπος της πουτανικής κριτικής.

Ο όρος έγινε έτι δημοφιλέστερος ύστερα από την πρόσφατη ταινία The Girlfriend Experience του Steven Soderbergh. Ο Αμερικανοσουηδός σκηνοθέτης στα διαλείμματα από τον «Τσε Γκεβάρα» θέλησε να κάνει μια πειραματική ταινία για την αλλοτρίωση του καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Ανακάλυψε, λοιπόν, την μοναδική «υπαρξίστρια» πορνοστάρ, ονόματι Sasha Grey (λ.χ. το επίθετο της κουλτουριάρας πορνοστάρ -φανατικής με Γκοντάρ και μετα-στρουκτουραλισμό, ακούς Μαυρόγιαννε;- προκύπτει απ' το μυθιστόρημα «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίη» του Όσκαρ Γουάιλντ). Και την έβαλε να παίξει, όχι ακριβως τον εαυτό της, αλλά μια συρραφή από πραγματικές ιστορίες ακριβοπληρωμένων ερωτικών συνοδών που χρέωναν υπέρογκα ποσά στους πελάτες τους για να τους προσφέρουν γκομενοφάση. (Άλλωστε υπάρχει η αντίληψη ότι την πόρνη δεν την πληρώνεις για το σεξ. Την πληρώνεις για να φύγει μετά). Το καταπληκτικό με την ταινία του Soderbergh είναι ότι δείχνει πόσο απορροφημένοι είναι οι Αμερικλάνοι με τις μπίζνες και πόσο λίγο ενδιαφέρονται για το σεξ. Καθώς η γκομενοφάση κοστίζει πολύ, οι πελάτες ανήκουν όλοι στην πλουτοκρατία του Μανχάταν, πλην σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογές. Εξαντλημένοι από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι πελάτες της Σάσα δεν έχουν όρεξη παρά μόνο για να μιλήσουν για τις οικονομικές τους απασχολήσεις, τους υπαρξιακούς τους φόβους για την επικείμενη κατάρρευση, και να την συμβουλεύσουν πώς να επενδύει τα λεφτά που βγάζει απ' την γκομενοφάση. Ένας Εβραίος με καπελαδούρα, της προτείνει εναγωνίως- εν μέσω πρόωρων εκσπερματίσεων- να ψηφίσει McCain, καθώς είναι η μόνη λύση για το κράτος του Ισραήλ. Γενικά, η μόνη στύση που υπάρχει στην παόμοια γκομενοφάση είναι η οικονομική στύση. Το κοντύτερο που φτάνει ένας πελάτης στο να γαμήσει είναι όταν ζητάει από την Σάσα να αυνανιστεί για πάρτη του κι αυτός την συνοδεύει συντονισμένα. Αλλά οι περισσότεροι ούτε μαλακία δεν μπορούν να τραβήξουν από την πίκρα. Η Σάσα συμπεραίνει ότι θα μπορούσε στα πλαίσια της γκομενοφάσης, απλώς να είναι ο εαυτός της, αλλά αυτό μάλλον δεν θα ήταν η καλύτερη ιδέα, αφού οι πελάτες την πληρώνουν όχι για να είναι ο εαυτός της, αλλά αυτό που εκείνοι φαντάζονται ότι είναι. Τελικά, η γκομενοφάση είναι μια από τις αλλοτριώσεις της εποχής μας.

Τελικά, η Σάσα υιοθετεί ένα άκρως παθητικό στυλ, στο οποίο οι πελάτες να μπορούν να προβάλουν ό,τι αυτοί επιθυμούν. Με λίγα λόγια, η ερωτική συνοδός μέσω της γκομενοφάσης γίνεται ένα είδος ψυχαναλυτή.

Τα γνωστά disclaimer: Τα έμαθα όλα απ' την φίλη μου την Βικούλα κι απ' τον λατέρνατιβ κινηματογράφο.

  1. Από το angry dildo:

αλήθεια ε; για να πάει λίγο στην επαρχία ο κύριος να φιλήσει έναν άλλο κύριο να δεί για πότε θα την ετοιμάσουν την πυρά (ή αν βαριέται και πιο κοντά μπορεί να πάει , τόσες «λαικές γειτονιές» έχει η Αθήνα) , για να ζήσει για μια μόνο μέρα τη ζωή ενός μέσου γκει ή μιας λεσβίας(ή μήπως αυτές δεν έχουν ζωή πέρα απ'τις τσόντες;) να δεί τη γλύκα , τι ωραία μοδάτος που θα νιώθει , τι εγκάρδια αποδοχή θα απολαύσει , προνομιούχος σου λέει , γίνε πούστης και θα σ'έχουν βασιλιά !
στον κόσμο πάλι που εγώ ζω μόδα είναι να να έχεις λεφτά (καταπιέζοντας τους άλλους εννοείται αλλιώς χάνεται η αξία τους) , να φοράς ακριβά ρούχα , να κυκλοφορείς με ακριβά αμάξια , να αγοράζεις απο τα λαμπερά μαγαζιά που φυλλάδες σα το ΘΕΜΑ διαφημίζουν στις μισές σελίδες τους , να βλέπεις τις γυναίκες σαν αντικείμενα και να πηδάς «Ρωσίδες» , να μη σκέφτεσαι , να μην παίρνεις θέση , να μην εκδηλώνεσαι , να μην κουράζεσαι κι αν κουράζεσαι να το βουλώνεις , να είσαι απολιτίκ , να αδιαφορείς , να καταναλώνεις . να καταναλώνεις και να καταναλώνεις .
[...]
φόρτωσα βραδιάτικα κι είχα σκοπό να γράψω εκτενέστερα για τα μπλάκ άουτ μου , για τη winston week που πέρασα καπνίζοντας ένα 25αρι την ημέρα ασταμάτητα , για την κοπελιά απεναντί μου στο λεωφορείο που είχε βυθίσει το πρόσωπο της στην παλάμη της σε στάση απόγνωσης(;) , για τις εικόνες που μου δίνουν οι άνθρωποι και τα κτίρια στην Αθήνα , για τα γενικότερα psycho σκηνικά που πέρασα και τη γκομενοφάση που ελπίζω να μου κάτσει το σαβ/κο ...
αλλά δε βαριέσαι όταν κάθεσαι μπροστά απ'την οθόνη σου φεύγει η μισή έμπνευση ...

  1. Προσομοίωση κριτικής:

Η Τζέσικα συνδυάζει εξίσου καλά την γκομενοφάση με τα άγρια μεράκια στο κρεβάτι. Μου διηγήθηκε πώς είναι μοντέλο, που αναγκάστηκε λόγω οικονομικής κρίσης να το ρίξει στην βίζιτα για να βγουν οι σπουδές Οικονομικών που κάνει παράλληλα. Στην αρχή νόμιζα πώς παίζει με το ρολόι, αλλά όταν πέρασε απ' το GFE στο PSE κατάλαβα ότι δεν είχα λόγο να ανησυχώ...

Sasha Grey: Η γκομενοφάση σηκώνει τσιγάρο! (από Hank, 11/07/09)H Sasha συμφωνεί με τον Johnblack ότι ο μεταστρουκτουραλισμός είναι σέξι! (από Hank, 11/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Ανάλυση A-level ;-)

#2
johnblack

Κυριάρχησες! Και πολύ χαίρομαι που σου έδωσα ερεθίσματα!

#3
poniroskylo

Θεός! Πάλι πήρε λέβελ το σάιτ.

#4
Vrastaman

Καιρός τώρα για κάνα καλό φραπέλημμα for old times sake!

#5
Hank

Μπα, έχω αφήσει πίσω τον φραπεαυτό μου. Το κωλοεπίπεδο, στο οποίο αναφέρεσαι με εμπνέει ελαφρώς, αλλά είναι εξεζητημένο, δεν νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί επαρκώς...

Στω τους σχολιάσαντες...

#6
Vrastaman

Καταθἐτω και την αντίστοιχη Φάση ολέ.

Εκ του O.L.E. (Oedipus-like experience), για όσους επιδιώκουν σφίξιμο με τζιλφ.