Το ζόμπι είναι ένα απ' τα πιο θεμελιακά «πλάσματα της φαντασίας» που τυποποιήθηκαν και διαδόθηκαν στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα μέσω κυρίως του κινηματογράφου (horror movies) και που με την «αμερικανοποίηση» της κουλτούρας διαδόθηκαν παγκόσμια –να που γράψαμε λοιπόν την εναρκτήρια πρόταση αυτού του ορισμού αποφεύγοντας το «...που στοίχειωσε τη φαντασία», να ληφθεί υπόψη.

Το ζόμπι είναι «ο νεκρός που περπατάει», το έμψυχο ή «επανεμψυχωμένο» («reanimated») πτώμα, που παρά τη σήψη και την απουσία των βασικών φυσιολογικών προϋποθέσεων της ζωής εμφανίζει αισθητηριοκινητικές λειτουργίες, στοιχειώδη «στοχοκατευθυνόμενη» συμπεριφορά και λόγο (κυρίως επιδιώκει το να σκοτώσει και να τραφεί με σάρκες ή μυαλά –«brrraaains!»). Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ζόμπι όταν πια έχουν περάσει στη δράση, είναι το ασταθές κούτσαυλο περπάτημα με τα χέρια προτεταμένα.

Τώρα, από την πληθώρα των ταινιών κυρίως για ζόμπι, απ' την εποχή του White Zombie με τον ανύπαρκτο Μπέλα Λουγκόζι μέχρι τις ταινίες του Ρομέρο και το σήμερα έχει αναπτυχθεί μια εκτεταμένη φαινομενολογία των ζόμπι, σ' ό,τι αφορά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητές τους, το πώς γίνεται κανείς ζόμπι, το πώς μπορείς να σκοτώσεις ζόμπι, το τι θέλουν τελικά τα ζόμπι από μας (αν και συνήθως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ένα ζόμπι σε ποθεί για το μυαλό σου και μόνο) κλπ. Δεν θα επεκταθούμε εδώ παρά μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο σε σχέση με τις σλανγκικές σημασίες που ακολουθούν.

[i]Το «ζόμπι» ως όρος της αγγλόφωνης αργκό...[/i]

...έχει πραγματικά ένα κάρο σημασίες που εκτείνονται από το κουρασμένος, χλωμός και πτώμα στην κούραση, μέχρι το άβουλος, μονοδιάστατος και άλλα, περιλαμβάνουν και πιο ψαγμενιές όπως το ζόμπι = ο Χριστός, ή το «χύνω κουβάδες στο πρόσωπο της παρτενέρ - και αυτή περιλουσμένη με αυτό το γλοιώδες πράμα ψάχνει στα γκαβά πετσέτα στο δωμάτιο» = to give someone the zombie). Μια λεξικογραφημένη αργκοτική ένννοια του ζόμπι είναι ένα κοκτέιλ από διάφορα είδη ρούμι (ή ρουμιού) λόγω του γκρίζου του χρώματος –σαν τη λιωμένη σάρκα του ζόμπι– ή έτσι τουλάχιστον γράφει η φίλη μου η Μίριαμ. Για περισσότερα το λήμμα στο urban dictionary είναι εδώ. Και οι ελληνικές αργκοτικές χρήσεις του όρου πάντως που ακολουθούν, εν πολλοίς προέρχονται από ή ταυτίζονται με τις αγγλόφωνες.

[i]Ζόμπι της ελληνικής αργκό[/i]

Η λέξη ζόμπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως περιγραφή μόνιμης κατάστασης ατόμου όσο και παροδικής, και κατά κανόνα αφορά σε συνδυασμό άσχημης εξωτερικής εμφάνισης, βλακείας και αλλόκοτης συμπεριφοράς. Κάποιος, λοιπόν, επισύρει τον χαρακτηρισμό όταν συντρέχουν πολλά από τα παρακάτω, και η διάκριση σε επιμέρους σημασίες και χρήσεις είναι εν πολλοίς σχηματική.

1. Χρήσεις που αποσκοπούν στην περιγραφή κυρίως εξωτερικής εμφάνισης:

 • ο κάτωχρος, ο ψόφιος, ο ταλαιπωρημένος, με ή χωρίς κόκκινα μάτια. Ο είμαι γάμησέ τα από την κούραση και μου φαίνεται,
 • ο άσχημος, αλλόκοτος και αλλόκοσμος, αυτός που έχει τον ανθρωποδιώκτη λόγω εξωτερικής εμφάνισης, το φρικιό, le freak,
 • το μπάζο,
 • δευτερευόντως μπορεί να αποκληθεί ζόμπι o γκοθάς που έχει παστωθεί με διάφορα βλ.εδώ, αν και το desired effect είναι συνήθως το βαμπίρ.

2. Χρήσεις που αποσκοπούν κυρίως στην περιγραφή μειωμένης/στοιχειώδους νοητικής λειτουργίας

 • ο που έχει μόλις ξυπνήσει, o μειωμένης αντίληψης που έχει το ακαφελόγιστο. Ενδεχομένως και αυτός που δεν έχει κοιμηθεί καλά και αντιμετωπίζει απαλεψές, ο σερίφης,
 • ο αποβλακωμένος λόγω προηγούμενης εντατικής νοητικής εργασίας,
 • ο (παροδικά) αποβλακωμένος λόγω προηγούμενης έκθεσης σε τηλεοπτικά ή video game σκουπίδα,
 • o χαζοβιόλης ή ο χαζοχαρούμενος, που λέει πεθαμένα αστεία.
 • o μπετόβλακας, η πανηλίθια.

3. Χρήσεις με φιλοφοσικές / κοινωνιολογικές / ανθρωπολογικές / ψυχολογικές κλπ διαστάσεις

Τα ζόμπι εκδηλώνουν συμπεριφορά, στερούνται όμως έλλογης αγωγής και αυτοβουλίας («agency»): αυτή τους η παραδοξότητα τα έχει καταστήσει χρήσιμα σε «πειράματα σκέψης» της –αναλυτικής– philosophy of mind, στη συζήτηση περί σολιψισμού και αναγωγισμού της συνείδησης (philosophical zombie) κλπ. Κοντινή είναι κάπως από εντελώς άλλη σκοπιά, όμως, και η –γαμιστερή– συζήτηση του Λακάν για το «αυτόματο» –του Αρίστου.

Κυρίως όμως και στις παρυφές της slang τα ζόμπι έχουν χρησιμέψει σε κοινωνιο-κριτικές αλληγορίες καταγγελίας αρχικά της βουλησιοκτόνας μαζικής εργασίας στην τεϋλορική εργοστασιακή αλυσίδα παραγωγής κι έπειτα της μαζικής κατανάλωσης και της αποχαύνωσης από τα ΜΜΕ –μονοδιάστατος άνθρωπος, homo consumens, «λιώνουν τα μάτια μου στο φως της τηλεόρασης» κλπ. Σε ένα θολό αλλά κάργα γοητευτικό συμβολικό πλαίσιο επανοικειοποίησης αυτής της μεταβολής μας σε ζόμπι, γίνονται ανά τον κόσμο zombie parades.

Σχετικές χρήσεις:

 • o άβουλος καταναλωτής, ψηφοφόρος, τηλεθεατής, εργαζόμενος, μαθητής κλπ,
 • ο μονοδιάστατος άνθρωπος, το ανθρωπάκι,
 • ο κομφορμιστής, ο πατάω επί πτωμάτων.

  4. Άλλες χρήσεις

 • ρατσιστικά, ο διανοητικά καθυστερημένος και σωματικά δύσμορφος, το φρικιό, όπως δηλώσαμε και παραπάνω, ειδικά στον πληθυντικό, όταν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ομαδικά σε δημόσιο χώρο,

 • ο μεγάλης ηλικίας που εξακολουθεί να έχει παρουσία σε επαγγελματικούς και γενικά δημόσιους χώρους εις βάρος των τελευταίων, κατά το δεινόσαυρος, βρικόλακας κλπ,
 • Είδος ιού υπολογιστών.

[i]Ετυμολογία και προέλευση του όρου[/i]

Ο όρος έλκει την καταγωγή της από τις δοξασίες Voodoo της Αϊτής και λέξεις αφρικανικής καταγωγής που σήμαιναν «φάντασμα».

Η δοξασία περί ζόμπι περιελάμβανε το ότι μπορεί ο μάγος με ξόρκια να «ξυπνήσει» νεκρό και να τον έχει υπό τον έλεγχό του.

Έρευνες που έγιναν πολλές δεκαετίες μετά τις πρώτες αναφορές σε ζόμπι, με ανθρώπους –ζωντανούς– σε κατάσταση «ζόμπι» –δηλαδή, μειωμένης αυτοσυνείδησης και ακραίας υποβολιμότητας– έδειξαν στην κατεύθυνση διάφορων ισχυρών ναρκωτικών, όπως λ.χ. του γνωστού και μη εξαιρετέου ντάτουρα.

Ενδεικτικά....

 1. - Πάνε ρε μαλάκα να την πέσεις, σα ζόμπι είσαι...

- Τι ζόμπι είναι αυτή ρε συ, με φρικάρει και μόνο που με πλησιάζει....

 1. -Εεεε;
  - Καλά ρε μαλάκα, δεν ακούς τι έλεγα τόση ώρα...
  - Δεν έχω κοιμηθεί ρε κι είμαι σα ζόμπι

- Ρε συ ζαλίζομαι, αλλού πατώ κι αλλού βρίσκομαι....
- Έ, άμα παίζεις αυτές τις μαλακίες όλη την ώρα ζόμπι θα καταντήσεις...

- Είχαν καταντήσει... ζόμπι τον Michael Jackson για τις συναυλίες... (απόδω)

- Μα τι ζόμπι ρε συ αυτός ο Χαρίλαος...
- Απ' τους πλέον εκνευριστικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει....

 1. - Καλά, πήγα για ψώνια κι εγώ με τις εκπτώσεις, δεν την πάλεψα να βλέπω όλ' αυτά τα ζόμπι...
  - Θα πάρω το, θα πάρω το τουφέκι μου....

 2. Αφήστε τα «ζόμπι» των μίντια να πεθάνουν - δεκάδες εργαζόμενοι, νέοι της γενιάς των 700 ευρώ αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας με όχι πολύ υψηλότερες αμοιβές, μένουν ξαφνικά στο δρόμο (απόδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Σαβανιά!

#2
Galadriel

«Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επίκαιρος. Πρέπει να πάω για ύπνο τ-ώ-ρ-α!» είπε η-είμαι-γάμησε-τα-από-την-κούραση-και-μου-φαίνεται και λιποθύμησε (γκντουπ!).

#3
Hank

Εξαιρετικό και πλουσιότατο!

#4
johnblack

Θα ήθελα απλά να ήξερα ποιο ζόμπι έβαλε τριάρια σε ένα τέτοιο larger than vote κείμενο.

#5
Ο ΑΛΛΟΣ

Εξαιρετικό ιντίντ.

Δε μου λέτε, όταν το λέμε με την έννοια του βλάκα, δεν υπεισέρχεται και κάποια παρετυμολογική σύνδεση με το ζώο(ν);

Τα ορίτζιναλ ζόμπι προέρχονται από κάποια αφρικανική λαϊκή μυθολογία. Σίγουρα κάποιος θα ξέρει σχετικές πληροφορίες, μιας και σ' αυτό το σάιτ κυκλοφορούν άτομα με απίστευτο εύρος γνώσεων.

#6
johnblack

Aν γουστάρεις πληροφορίες σχετικές με ζόμπι και άλλα undead creatures, ίσως χρειαστεί να την ψάξεις λίγο με Role Playing Games και να ρίξεις μια ματιά στο περίφημο Monstrous Manual.

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

Ναι; Δεν πολυψήνομαι... δεν ξέρω, άσε... Και στο κάτω κάτω, ποιος χέστηκε για τα ζόμπι, τώρα που το σκέφτομαι.

#8
Galadriel

αχαχαχαχα! άλλος!

#9
Desperado

Σπέκια xal. Πλην όμως, ούτε μια αναφορά στον George Romero;;; Παραπέμπω εδώ

#10
xalikoutis

καλά, μάγκες βαριέστε όλοι να το διαβάσετε, minus however μου τη λέτε κι απο πάνω, αυτό που λέει ο άλλος το χω γράψει (3 τελευταίες παραγράφοι) και αυτό που λες εσύ ντεσπεράντο το χω γράψει. (3η παράγραφο)... braiiiiiinsss

#11
Hank

Ντεσπεράντο, μήπως σου έφαγε κανένα ζόμπι το κέντρο ανάγνωσης ή μνήμης; Πλάκα κάνω!

#12
xalikoutis

ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα, ήθελα να σας την είπω απλά, έτσι; ;P

#13
Desperado

Εμ, όποιος βιάζεται... και να φανταστείς ότι το είχα διαβάσει και μετά έκανα ένα σέρτσι αλλά με αγγλικόν (Romero) για να βεβαιωθώ και το έχασα!

@Hank: Έχεις τόσο δίκιο όσο δεν φαντάζεσαι!!! Θα σκανάρω και θα ανεβάσω ως μήδι, σκιτσάκι του αγαπημένου μου έλληνα κομίστα Ηλία Κυριαζή. Σκιτσάκι ζόμπι που τρώει μυαλά, αφιέρωση στο εσώφυλλο του Blood Opera από σχετικήν έκθεσιν κόμικς.

#14
poniroskylo

Μπράβο, ρε xalikouti!

#15
perkins

Εκθαμβος!Και σ ανώτερα ή και σανότερα!

#16
allivegp

Ζόμπι χαρακτηρίζονται από ειδήμονες και μη όλο και συχνότερα τελευταία οι ελληνικές τράπεζες.

#17
deinosavros

Ομολογώ με συντριβή ότι αυτό το αριστούργημα μου είχε ξεφύγει.

#18
xalikoutis

Habermas εναντίον ζόμπι

Η αδύναμη εμφάνιση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα στο σκάνδαλο, το οποίο αποτελείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από την Αθήνα ως πολιτικούς. Εμφανίζονται βέβαια ως πολιτικοί, αλλά μιλάνε μόνο με τον οικονομικό τους ρόλο ως δανειστές. Αυτή η μεταμόρφωση σε ζόμπι, έχει το νόημα να δώσουν στην υποκρυπτόμενη χρεοκοπία του (ελληνικού) κράτους τη μορφή μιας διαδικασίας απολιτικής, ως εάν επρόκειτο για ιδιωτικού δικαίου διαδικασία ενώπιον αστικών δικαστηρίων.

πηγή

#19
soulto

Κούδος χαλικού, τώρα το είδα!
Κυκλοφορεί πολυ και ο πληθυντικός 'ζόμπια'.

 1. -Ο «κόφτης» θερίζει την e-διαφήμιση
  -Τοτε ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ στο ιντερνετ, το ιντερνετ δεν φτιαχτηκε για τις διαφημισεις σας ρε ζομπια. (Χ)

 2. Γιατί στο The Walking Dead ρε φίλε; Εμείς ζόμπια δεν έχουμε; (Χ)