Η πληθυντικιά, οφείλει την ύπαρξη της στην σχετικά πρόσφατη, εκνευριστική συνήθεια ορισμένων ραδιοφωνικών παρουσιαστών (με πρώτους διδάξαντες κάποιους όντως εξαιρετικούς παραγωγούς της Καλύτερης Παρέας), να «πληθυντικοποιούν» λέξεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια χαρά στο ενικό τους.

Έτσι λοιπόν έχουμε τις μουσικές, τις καλημέρες/καλησπέρες, τις σκηνές (όχι τα αντίσκηνα, τις μουσικές σκηνές), το «στα ποτήρια μας», «τα κεράσματα» ή/και «δροσερές μπύρες» (όταν προωθείται χορηγός-ξύδι, το «και για να σας λυθούν οι απορίες», και λοιπά.
Οι πληθυντικιές δεν πρέπει να συγχέονται με συχνά, καραμπινάτα γλωσσικά ολισθήματα που δεν περιορίζονται στους προαναφερθέντες όπως «στα πλαίσια», «οι ασκοί του Αιόλου», κλπ.

Πιθανότερη εξήγηση για την πλυθηντικιά είναι αφενός η στάνταρ προχώ τρεντουλιά (κατάλοιπο της ΚΛΙΚ εποχής) και αφεδύο, η χαριτωμενιά που προσδίδει, όταν φυσικά αποδίδεται με την κατάλληλη φωνή της σχολής Σημίτη (της Αφροδίτης ντε, όχι του Τάπερμαν): κάτι μεταξύ μπλαζέ βαρεμάρας, σοροπάτης τσαχπινιάς και γουτσισμού. (Παρεμπιπτόντως η φωνή της Σημίτη είναι πλέον ότι ήταν στις δεκαετίες 80 και 90 το σαξόφωνο του Κατσαρού: ακόμα και στις πτήσεις της Ολυμπιακής αυτήν ακούς).

Η πληθυντικιά συνήθως πάει πακέτο με την άλλη εκνευριστική συνήθεια, αυτή του Greeklish Mix, δηλαδή του συνδυασμού ελληνικών/αγγλικών σε διαφημιστικά για συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις (πάντα με τα προηγούμενα ηχητικά χαρακτηριστικά και μπόνους τα στrroγγυλά και μακρόσυrrτα «ρ» εφέ):

Στο Cavo Paradiso, την Παrrασκευή 22 Μαrrτίου, απευθείας από το Amsterdam, το control του dance floor θα πάrrει ο μάγος της Alternative-Super-Dooper-Trance-House-Acoustic-Dark-Trip-Hop-Progressive-Gothic σκηνής και rresident του club Toukits’imana pinibafous, DJ Milupas. Στο warm-up ο MC Saltapidas σε ένα αεrrάτο DJ set.

Πολλές καλησπέρες σε όλους και όλες. Πολλές καλές μουσικές θα ακούσουμε απόψε και ήρθε η ώρα για Jack στα ποτήρια για τα κεράσματα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

«Στα πλαίσια»... Κοίτα ρε γαμώτο! Το λέω συνέχεια! Άμα το σκεφτείς, προφανώς είναι λάθος.

#2
Galadriel

DJ Milupas ρουλζ U2 desp ας όλγουεις

#3
Galadriel

α και με μικρό τα λήμματα όχι κεφαλαία :-P

#4
xalikoutis

αχ, τα ντεξ, τα ντεξ

#5
Hank

Σούπερ!

#6
Desperado

@Mes ;-)

@xal GMT! Ξέχασα τα ντεξ το κέρατο μου!!!

#7
xalikoutis

δεν το είπα με διάθεση επίπληξης δεσπερέ, το είπα συμπάσχοντας.... τώρα νομίζω ότι η μετά-Σημίτη εποχή θα είναι αυτός ο τύπος φωνής της διαφήμισης των hondos center.... αδυσώπητο νάζι, αποενοχοποιημένος μπεμπεκισμός, ακατάσχετη feel good χαζομάρα.... το τσαλιμάκι ως θηλυκότητα.

#8
Desperado

@xal: Με μένα τα βάζω ;-) Πράγματι ξέχασα την φράση πασπαρτού όλων των εποχών στο άνωθι context!
Συμφωνώ επίσης με την εκτίμηση σου και btw με το «feel good» μου έδωκες ιδέες και για άλλα απίθανα κλισέ της συνομοταξίας (trendy φατσούλες, daaance, κλπ!)

ΥΓ: Όταν άκουσα σε GPS φίλου τις οδηγίες να τις λέει η Σημίτη το πέταξα απ' το παράθυρο!

#9
poniroskylo

Σούπερ ντούπερ - φο-βε-ρό! Μια τόση δα παρατηρησούλα μόνο - μήπως το λήμμα θα έπρεπε να είναι πληθυντικιές, οι, παρά πληθυντικιά, η; Έτσι, αφενός για λόγους συνέπειας - να είναι στον πληθυντικό η λέξη δλδ - και αφεδύο γιατί το αδίκημα μου φαίνεται να είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο. Όπως δείχνει εύγλωττα και το παράδειγμα, κανείς δεν λέει μια πληθυντικιά σκέτη, πέντε-πέντε τις αμολάνε. Οπότε λέμε κι εμείς «άσε τις πληθυντικιές, ρε μεγάλε, και μίλα σαν άνθρωπος» - πώς λέμε «άσε τις μαγκιές». «κόφτα τα μαϊμουτζιλίκια» κ.ο.κ.

#10
Desperado

Απολύτως σωστό Randydog! I stand corrected! :-)