Εϊτίστικη δαλιαννίδεια αργκοτική λέξη, που σημαίνει: «Τα 'χασα», «με ξάφνιασες», «με ξενέρωσες», «εξεπλάγην».

Δεν χρησιμοποιείται πλέον (αν ποτέ χρησιμοποιήθηκε και δεν είναι αποκύημα παρεΐστικης μαλακολογίας των θαμώνων του «Κίτρινου Σκίουρου» στο άλσος Ιλισίων).

Συνώνυμα: Μου πέσανε τα μαλλιά, έμεινα Τσάκωνας, φρικάρισα, με κούφανες, γιου κουφ μη μπέιμπι! κ.ά. Σημειωτέον, την δεκαετία του '80-'90 υφίστατο μπιλιαρδάδικο-ουφάδικο στα Ψηλαλώνια Πατρών, ονόματι «Η Κουφαμάρα»(!)

Συνήθως, ο πρωταγωνιστής καραφλιάζει, όταν του λέει κουφά ο γέρος του, που του τη σπάει γιατί δεν έχει (λέει) να του δώσει δυο καφετιά , που του ζήτησε να πάει με τη μηχανή του Μπαρμπαρέλλα, Αυτοκίνηση και Ντόριαν Γκρέη, προκειμένου να ρίξει μια γκόμενα που είναι φάση και του την δίνει για να κάνει κατάσταση μαζί της κ.τ.λ. - κ.τ.λ.

Η συνέχεια επί της οθόνης...

- Ρε Μήτσο, ξηγήσου ρε τη μηχανή σου, να πάω μέχρι του Ξεφτέρη! Κάνει πάρτυ απόψε στο στέκι με κάτι τουρίστριες, αφασία δικέ μου!
- Αφού ρε θα μου τη στουκάρεις πάλι πουθενά και θα μείνω ρέστος. Μη με φρικάρεις δικέ μου, προσέχεις;
- Τώρα με καράφλιασες δικέ μου! Κρίμα ρε και δε σ' είχα για τόσο ούφο...

Αν ήσουν άλλος (από Khan, 23/07/09)

Βλ. και μένω καρότο, μένω πίπα, καγκελώνω, μένω παγωτό, καραφλιάζω

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Αφασία στο flip side δικέ μου!

#2
HODJAS

Ε, ναί!

#3
johnblack

Xρησιμοποιείται ακόμα. Σήμερα «καραφλιάζουν» αυτοί που κάποτε μας «καράφλιαζαν». Το λένε οι 50+, οι γέροι μας που την έμαθαν από μας... Κλασική περίπτωση σλανγκιάς «ξεθυμασμένης».

Πάντως όλα τα υπόλοιπα της τελευταίας παραγράφου εξακολουθούν να υπάρχουν κανονικότατα.

#4
HODJAS

Σωστός! Τί ξεπεσμός όμως, λέω...

#5
Ο ΑΛΛΟΣ

Πραγματικά δεν είμαι βέβαιος αν ποτέ ειπώθηκε, και πάντως αν ειπώθηκε από άτομα που δεν είχαν συνειδητά επηρεαστεί από φήμες ότι αυτή η έκφραση υπάρχει. Αυτό όμως που το θυμάμαι ολοζώντανα, ήταν η έκφραση «τα μαλλιά μου» (με διάφορες χαζές παραλλαγές: τα μαλλιά μας πίσω κ.τ.ό.), ως αντίδραση σε αποτυχημένο αστείο.
Την ίδια επιφύλαξη έχω και για το «δικέ μου». Όλες οι άλλες εκφράσεις αυτής της συνομοταξίας λέγονταν κανονικά, και νομίζω ότι λέγονται και ακόμα. Δυο καφετιά!! Πού μας γύρισες! Αυτό το καημένο, δε λέγεται βέβαια πια!

#6
Vrastaman

Λέγεται, Άλλε, αλλά με άλλη έννοια!

#7
HODJAS

«Καφετούλια» τα έλεγε και ο «εισαγόμενος» Παπαναστασίου, που αγόραζε τσιγάρα, παπούτσια εισαγωγής κτλ και μετά στεκόταν στο γκισέ του τα ταμείου ανεργίας...

#8
knasos

Ποιος θα βρει το τραγούδι των Ημίζ στο οποίο περιέχεται το καράφλιασα στους στίχους; (Ας το ανεβάσει κιόλα γιατί είναι γαμάτο)

#9
knasos

Χαν με πιάνεις αδιάβαστο! Εγώ εννοούσα το 80ρία με το:
[I]Κουφάθηκα, καράφλιασα, φλιπάρισα δικέ μου
τα 'χω δει όλα, μου 'φυγε το τσερβέλο[/I]
Σωραίος!

#10
Khan

Έκανα λάθος. Ολόκληρο συσιφόνι δεν το έχει!

#11
eidos

Γεννήθηκε σε σχολική τάξη, το 1968. Προέκυψε από μάθημα καθηγήτριας της Ψυχολογίας, όταν εκείνη έφερε παράδειγμα τον εαυτό της για το πώς, μετά από προσωπικό της ψυχολογικό σοκ, κοιμήθηκε και όταν ξύπνησε στο μαξιλάρι είχαν μείνει όλα τα μαλλιά της. Στο νεανικό ακροατήριο φάνηκε αστείο, και στο διάλειμμα μια μαθήτρια είπε γελώντας «καράφλιασε». Το δραματικό της κυριολεξίας έγινε μόδα σε χρόνο dt, με την έκφραση «καράφλιασα» να σημαίνει «έπαθα μεγάλο σοκ που αφήνει κουσούρι».

#12
Khan

Νατσουλισμός.