(Ναυτικό): Παλιά έκφραση των ναυτών, που έχει και συνέχεια: «...το Πι-Νι για να τελειώσει - το μουνί για να καβλώσει».

Το Πι-Νι στη φράση είναι το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), όπου η θητεία πάντοτε υπερέβαινε χρονικά αυτή των άλλων όπλων, κατά 1-2 μήνες (π.χ. το '50 ήτανε 38 μήνες, μετά 36 κλπ και κατέληξε για ολόκληρη τη δεκαετία '80-'90 21 μήνες, ενώ η αεροπορία ήταν 20 κι ο στρατός ξηράς 18).

Υπ' όψιν δε, οτι μέχρι και το 2002 περίπου, που καταργήθηκε η θητεία σε πολεμικό πλοίο και σιγά-σιγά μέχρι σήμερα και στα βοηθητικά, το ναυτικό όχι μόνον βυσματικό όπλο δεν ήταν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο απο την πιο ελεεινή μονάδα του στρατού ξηράς (!)

Είχε πολλές, σκληρές, βαριές κι επικίνδυνες δουλειές, πολλά μακρινά ταξίδια, αβέρτα ασκήσεις κτλ και όλα αυτά κλεισμένος σε ένα σαρδελοκούτι υπό άθλιες καιρικές, βιωτικές (ποινολόγια, κατσαρίδες, αρουραίοι, μπόχα, κλεισούρα, ζέστη, έλλειψη καθαρού νερού/λουτρών) και διατροφικές (βάλαν τον κώλο μάγειρα-σκατά θα μαγειρέψει) συνθήκες.

Για το λόγο αυτό, έλεγαν οι παλιοί ναύτες στους νέους το τραγουδάκι (κατά το «Σαμιώτισσα»):

[i]Στραβόγιαννα-στραβόγιαννα, πότε θ' απολυθείτε; Είκοσι-ένα τα σκαλιά, στραβόγιαννα και πώς θα τ' ανεβείτε;[/i]

Ήθελε υπομονή λοιπόν η κατάκτηση του απολυτηρίου, όπως ακριβώς και της γυναίκας, αφού λέγε-λέγε το κοπέλι, κάνει την κυρά και θέλει!

- Πού υπηρετείς;
- Στο Α/Τ Θεμοστοκλής (αντιτορπιλικό).
- Έχεις πολύ ακόμα;
- 405 και σήμερα είναι πολλές;
- Αμάν! Έχεις να φάς κουραμάνα...
- Τί να κάνουμε; Το Πι-Νι και το μουνί, θέλουνε υπομονή...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Ξανα-μανά άφεριμ.
Με την ευκαιρία να ρωτήσω κάτι που πάντα με προκαλούσε απορία: Τί σημαίνουν τα διάφορα συντομογραφικά πριν από το όνομα του πλοίου; π.χ. (στο παράδειγμα) Α/Τ = αντιτορπιλικό, αλλά S/S κ.α. τέτοια τί σημαίνουν;

#2
Khan

!!!

#3
Doctor

@allivegp: Το S/S που γράφεις είναι το εμπορικού ναυτικού.

Παραθέτω μερικά (ελπίζω να είναι σωστά αυτά που έχω διαβάσει):
S/S: (Steamer Ship) Ατμόπλοιο
R/R: (Roll-on / Roll-off): Εμπορικό μεταφοράς οχημάτων
F/B (Ferry Boat) Επιβατηγό - Οχηματαγωγό (ελληνικά Ε/Γ - Ο/Γ)

#4
HODJAS

Ακριβώς! Τα M/V (Motor Vessel) κατήργησαν τα S/S, τα Α/Τ αντικαταστάθηκαν απο Φ/Γ (φρεγάτες) και οι τελευταίες αντικαταστάθηκαν με Φ/Σ (φρεσκύλους)!

#5
Doctor

Ο Φρεσκύλος μήπως έχει σχέση με το σκυλοπνίχτη; (αν και νομίζω ότι ο φρεσκύλος δεν είναι slang - και θα διαμαρτυρυθούν κάποιο παρεξηγησιάρηδες - αν έχεις έμπνευση ανέβασέ το και αυτό).

#6
HODJAS

Όχι ρε σύ, μια μαλακία είπα...