Ο μαζόχας. Λέγεται κι έτσι για να έχει μια πιο διεστραμμένη γερμανική εσανς, άλλωστε ο Leopold von Sacher-Masoch είναι ο συγγραφέας, από το όνομα του οποίου ονομάστηκε ο μαζοχισμός το 1886 από τον Αυστριακό ψυχίατρο Richard Freiherr von Krafft-Ebing, που διάβαζε τα βιβλία του.

Πολλοί υποψιάζονταν τον μαζοχισμό του Αυστριακού συγγραφέα λόγω των βιβλίων του, αλλά όλη η αλήθεια έλαμψε το 1905 από τα απομνημονεύματα μιας ερωμένης του. Το κατ' εξοχήν μαζοχιστικό βιβλίο του φον Μαζώχ είναι το «Αφροδίτη με την γούνα», εν πολλοίς αυτοβιογραφικό, όπου περιγράφει την σχέση του με την ερωμένη του Βαρώνη Fanny Pistor. Είχε υπογράψει μαζί της ένα συμβόλαιο που τον καθιστούσε σκλάβο της για έξι μήνες με την προϋπόθεση αυτή να φορά πάντα γούνες. Πήρε το όνομα «Γκρέγκορ» ως υπηρέτης της και ταξίδευε στην τρίτη θέση, ενώ αυτή πάντοτε στην πρώτη, παρόλο που ήταν ζευγάρι. Είχε μάλιστα αυτή στρατολογήσει κι ένα τρίο από Αφρικανές γυναίκες για να τον βασανίζουν. Αφού έφαγε το ξύλο της αρκούδας, η γκόμενα τον παράτησε για έναν Ελληνάρα ονόματι Αλέξης Παπαδόπολις, αν τουλάστιχον πιστέψουμε το βιβλίο. Όλα αυτά συνέβησαν στην Βενετία, τον παράδεισο των Φον Μαζώχ του 19ου αιώνα, που είχε προσελκύσει πολλά διάσημα ζευγάρια/συμπλέγματα, όπως των Nietzsche, Paul Rée, Lou Salomé και των Alfred de Musset, Georges Sand.

Ο Φον Μαζώχ προσπάθησε να πείσει και την σύζυγό του να του κάνει τα ίδια, αλλά αυτή τσίναγε. Τελικά την χώρισε για να ζήσει με την βοηθό του που γούσταρε πιο πολύ την domination. Στο τέλος της ζωής του πέθανε σε ψυχιατρικό άσυλο, είναι δε προπάππους της τραγουδίστριας Marianne Faithfull.

Ύστερα λοιπόν απ' αυτές τις μαζοχιές του άξιζε που ονομάστηκε ο μαζοχισμός από αυτόν, όπως και ότι μερικοί προτιμούν να λένε τον μαζόχα φον Μαζώχ για να δείξουν την κουλτούρα τους, τουλάχιστον αυτό έκαναν στα καθ΄ ημάς ο Vrastaman και ο/η Sasa, που το καταχώρισε στο Δ.Π.

  1. Hank: Το «τακούνια στο τάκα-τάκα» είναι υπονοούμενο για ποδοφραπέ;
    Vrastaman: Ποιος είσαι; Ο φον Μαζώχ;

  2. Από μπλογκ σχετικά με την ετοιμότητα ορισμένων να δεχτούν θυσίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μόνο ένας φον Μαζόχ μπορεί να δεχτεί να ψωμολυσσάξει για να ξεπεράσουν την κρίση τα βδελύγματα της ερημώσεως. Εκείνος μπορούν να περικόψει «ανέσεις» για προσθέσουν κιλά όσοι τον γκρέμισαν στα Τάρταρα της δυσπραγίας.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Εξαιρετικά ενημερωτικό και καλογραμμένο!

Τώρα, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση του όρου, θα έλεγα ότι το μαζόχας και το Φον Μαζόχ δεν χρησιμοποιούνται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι το Φον Μαζόχ ενέχει θέση υπερθετικού βαθμού, ας πούμε:

Ο Α. είναι μαζόχας, γι'αυτό την ανέχεται
Ο Α. είναι μεγάλος μαζόχας, δεν μπορείς να φανταστείς τι ανέχεται - ισχυρότερο
Α, καλά, ο Α. είναι ο φον Μαζόχ - μόνον αυτός θα μπορούσε να τ' ανεχθεί αυτά που του κάνει - πιο πολύ δεν έχει