Ο γκέι που δεν έχει βγει από την ντουλάπα, αλλά διάγει ζωή στρέιτ, ίσως και οικογενειάρχη, με μια άμωμη βιτρίνα, ενώ στην πραγματικότητα το τινάζει το λιόδεντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα πούμε ποτέ «κρυφός» εν προκειμένω, αλλά μόνο «κρυφή», εννοείται αδερφή.

Αντώνυμα με διαφορετική χροιά: δηλωμένη, κραγμένος/-η, ξεφωνημένη.

Αχ αυτές τις κρυφές να φοβάσαι, αγάπη μου, αυτές τις κρυφές!
(Δήλωση γκέι που έχει βγει απ' τη ντουλάπα).

(από Khan, 28/01/14)

Συνώνυμα: κρυφαδερφή, κρυφοσυκιά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Νομίζω πως είναι άλλο να μην έχει εξέλθει κανείς επισήμως εκ του ερμαρίου, δλδ να μην έχει διακηρύξει την γκεοσύνη του εν χορδαίς και οργάνοις (πράγμα που όπως είπες κάνουν οι βρετανικές αδερφές) και άλλο να είσαι τελείως undercover, ζώντας μια διπλή ζωή και μη δίνοντας κανένα στόχο.

Π.χ. όλες αυτές οι λούγκρες της τηλεόρασης (Λαζόπουλος, Ψινάκης, Θέμης Γεωργαντάς και ελάσσονες ανθυπολούγκρες πρωινάδικων, μεσημεριανάδικων κλπ) είναι βέβαια κραγμένες λόγω θηλυπρεπούς φερσίματος, είναι όμως και κατά μια έννοια κρυφές, διότι δεν το παραδέχονται ανοιχτά όπως έκαναν π.χ. ο Χατζηστεφάνου ή ο Θεοδωρόπουλος του ΘΕΜΑτος, με ακτιβίστικο-φιλοσοφίζοντα τρόπο.

Τη στήλη του Καλοβυρνά στην τελευταία Athens Voice πρέπει λογικά να την έχεις δει: «στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο μύθος οτι είσαι καλύτερος γκέι όταν πας μόνο σε στρέιτ μαγαζιά και δεν »γκετοποιείσαι«. Ας καταλάβουμε οτι το να διαλαλούμε με ύφος οτι είμαστε »εκτός κυκλωμάτων« κρύβει μια βαθιά ντροπή για την ομοφυλοφιλία μας! Δεν είναι κακιά ταμπέλα να είσαι γκέι! Είναι μια ταμπέλα που φοράμε με χαρά, ηρεμία και περηφάνια».

#2
iron

Τι έγινε αυτό το παιδί, μας χρωστάει και τα γκέι λήμματα που έταξε, για να στείλω και σ' αυτόν κανα πιμί...

#3
patsis

Σκηνή στην αθηναϊκή συνάντα, Μάιος 2009:
Λύο: Ψάχνω ρε παιδιά μια λέξη για τον άντρα που έχει ωραίο κώλο.
Ironick: Χμμμ...
Cunning Linguist: Εεε... [χαϊδεύει το μούσι - θυσία στον Ε.Σ. κι αυτό τεσπά...]
Patsis: Κοίτα... Εεεε...
Σλανγκιστής δίπλα στον πάτση, ψιθυριστά: Τι σκατά, ήρθε να μας βουτήξει το πρόχειρό μας αυτός;

#4
iron

και μετά του λέει ο Κάνινγκ:
- Εύκωλος!
και μας έστειλε όλους!

#5
iron

ο Λύο το ήθελε για οποιονδήποτε ωραίο κώλο, γυναικείο ή αντρικό, για μια μετάφραση που κάνει.

Λύο χρωστάς, α, όλα κι όλα!

#6
Khan

Σπέκια στον Κάνινγκ, αναδείχτηκε καλοβυρνότερος του Καλοβυρνά!

Τζόνι, σωστά, μάλλον, πρέπει να διακρίνουμε, την κατ' εμένα αυθεντική κρυφή, που ζει τελείως undercover, και την κρυφή με την ευρύτερη έννοια, που δεν θέλει να βγει απ' την ντουλάπα εν χορδαίς και οργάνοις. Κττμγ, ο όρος στην καθαυτό του σημασία, αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία. Γιατί με την δεύτερη έννοια, κρυφές είναι και η μετα(σο)δομιστική γενιά του Φουκώ, όπως έχω αναλ-ύσει αλλού. Εγώ κατανοώ απόλυτα και την λογική του Φουκώ, ή, αν ισχύει κάτι παρόμοιο, και του Λαζόπουλου κτλ. Από την άλλη, διάβασα ένα βιβλίο Αγγλοσάξονος γκέι, που κράδαινε στατιστικά στοιχεία, που ήταν τσουχτερά για τους Γάλλους, όπως λιγότερα κοινωνικά δικαιώματα, περισσότερα θύματα ΑΙDS στα 80ς-90ς λόγω ελλιπούς στράτευσης- διαφάνειας.

Ο Λύο μας ακολουθεί μάλλον το (θεωρούμενο χοντρικώς από μένα ως) αγγλοσαξονικό πρότυπο. Αλήθεια, μπορώ να διαβάσω άρθρα του πουθενά στο Νέτι;

#7
johnblack

Επειδή θέτεις εκ νέου το θέμα του AIDS δεν μπορώ να μην αναφέρω την ιστορία της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαγιαννίδου, η οποία εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο με τίτλο «Αντίο Aids», ισχυριζόμενη οτι ο ιός ουδέποτε υπήρξε και ασκώντας παράλληλα αγωγή για αποζημίωση εξαιτίας των βλαβών που προκλήθηκαν στην υγεία της από τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η ύπαρξη ή όχι του AIDS αποτέλεσε εξ αρχής κύριο πεδίο σύγκρουσης «μοντέρνων» και «μεταμοντέρνων», με τους τελευταίους να υποστηρίζουν οτι πρόκειται περί κατασκευής.

#8
Khan

Κατασκευή με την έννοια α) ότι δεν υπάρχει καθόλου, ή β) ότι υπάρχει, αλλά είναι τεχνητό εργαστηριακό κατασκεύασμα και όχι ένα ανεξήγητο ατύχημα ή ξέρω γω.

Και τα δύο έχουν ακουστεί. Προφ. δεν έχω γνώμη, γιατί ευτυχώς δεν έχω εμπειρία κοντινών μου προσώπων, αλλά τι είναι όλοι αυτοί που είναι φορείς, και ιδίως όλοι αυτοί που νοσούν κιόλας;

#9
johnblack

Aυτό ακριβώς είναι το point, οτι δεν είναι δυνατό να γίνει σαφής οριοθέτηση μεταξύ των α και β.

«Το ομοίωμα δεν είναι ποτέ αυτό που κρύβει την πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα που κρύβει οτι δεν υπάρχει τίποτα».

Baudrillard

#10
Vrastaman

Α+
Μη ξεχνάμε όμως και την κρυφή πορδή.

#11
Khan

Η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την Χρυσή Πορδή, της οποίας ηγούμαι.

#12
poniroskylo

@ khan

Κείμενα του Καλοβυρνά ονλάιν στην σελίδα του εδώ και στο περιοδικό 10%

#13
jesus

τώρα αν ρωτήσω ποιος θέλει να κάνει εγκλιτική αντικατάσταση στο λύο, θα γίνω πρόστυχος;;;