Καταρρέω, σπάω, ψοφάω. Συντρίβομαι ψυχολογικά από την εξωτερική πίεση, ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής μου, σκάω από το κακό μου. Προέρχεται από το ιταλικό crepare που πα να πει εκρήγνυμαι, σπάω.

Το κρεπάρισμα, με όποια σημασία και να το πάρεις, είναι μια ξεχωριστή λέξη που συνδυάζει πρόβλημα με θέαμα, ως φαίνεται για τις παρακάτω έννοιες:

  1. Ένα πράγμα που ραγίζει, ή μπορεί και να σχιστεί, ή μπορεί και να σκάσει, ή μπορεί και να σπάσει. (Καλά δεν τα λες όλα τούτα, πρόβλημα είναι, σημαίνουν καταστροφή, αλλά παίζει και θέαμα, καθώς προείπα, με τα ζλάνγκαρα μάνγκαρα). Παράδειγμα 1.

  2. Ένας άνθρωπος που στενοχωριέται, ή που θλίβεται, ή που τα χει παίξει, ή που τα χει βάψει μαύρα, ή που είναι έτοιμος να καταρρεύσει ψυχολογικά, ή που έχει καταρρεύσει ήδη ψυχολογικά, ή που όλα αυτά τον κάνουν να καταρρεύσει και σωματικά. (Εμ ούτε τούτα τα λες και πολύ καλά, πρόβλημα είναι η σκατοκατάσταση, ενώ το θέαμα παίζει όταν επέλθει λιποθυμία, ειδικά αν ο άλλος είναι ψηλός. Ας σημειωθεί εδώ ότι αυτή είναι και η πιο συνήθης σλαγκοσημασία της λέξης, βλ. §1). Παράδειγμα 2.

  3. Ένα ίσιο μαλλί που το ξύνεις (ή ξαίνεις) για να αποκτήσει όγκο. Πρακτική ιδιαιτέρως προσφιλής σε κάτι γιαγιάδες που έχουν μείνει στα 60ς και στους emo. Τα μήδια #1,2 εξηγούν περίπου πως γίνεται αυτό: σηκώνεις την τούφα με το ένα χέρι και με το άλλο την περνάς με μια χτένα κόντρα για να φουντώσει. Ισιώνεις την άκρη κατά βούληση και φτάνεις μέχρι μαλλί κουνουπίδι. Απ' έξω δεν φαίνεται ότι μέσα είναι ψιλοτζίβα, σο ποιος γαμεί. (Κι αυτό είναι λίγο πρόβλημα, σπάει η τρίχα σαν τρελή και τί να μαζέψουν οι μάσκες και τα κοντισιονέρ, από την άλλη το θέαμα είναι καλό γιατί, άλλο ένα αφράτο, αεράτο μαλλί (μήδι #3), άλλο ένα κολλημένο στην κράνα σαν να στό 'γλειψε μοσχάρι). Παράδειγμα 3.

  4. Φτιάξιμο κρέπας. Όχι ότι το 'χω ακούσει δηλαδή ως τώρα με αυτή την έννοια, αλλά μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται από τώρα και μπρος, γιατί όχι; Στην τελική, το παράδειγμα 2 υποστηρίζει αυτή την άποψη. (Το πρόβλημα εδώ το 'χει όποιος τις φτιάχνει και κουράζεται και πλένει μετά τα τσουμπλέκια, ενώ ως θέαμα εγώ λέω τώρα τις ικανοποιημένες πασαλειμμένες φάτσες όσων τις τρώνε ή τις έκπληκτες όσων κοιτάνε την ζυγαριά μετά που τις φάγανε). Παράδειγμα 2 λέμετε.

Νομίζω είμεθα κομπλέντερ από ορισμό, άμα μου ξέφυγε τίποτα άλλο πλιζ αφήστε σχόλιο.

Ασίστ: Ο ΑΛΛΟΣ από το ΔΠ.

  1. Εδώ: Ανέβηκα στην τζιτζιριά, στη μιτζιριά, στην τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψω τζίτζιρα, μίτζιρα, τζιτζιμιτζιχότζιρα, κρεπάρισε η τζιτζιριά, η μιτζιριά, η τζιτζιμιτζιχοτζιριά κι ούτε τζίτζιρα, ούτε μίτζιρα, ούτε τζιτζιμιτζιχότζιρα... Χε.

  2. Εδώ: Και τ’ αφεντικό μου στην κρεπερί, που γκρίνιαζε ότι σέρνομαι και ότι δε γλυκομιλώ στους πελάτες, κρεπάρισα και του ‘χωσα ένα πιρούνι στο λαιμό.

  3. Εδώ: Elle prêt-a-porter: Το κρεπάρισμα έχει τη μερίδα του λέοντος, αφού τα μαλλιά χρειάζονται όγκο και πρόσθετη ανεμελιά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Kαλό! Ακούγεται και στο παρακάτω άσμα:

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Πρώτη εκτέλεση: Μάρθα Καραγιάννη

Ο άνδρας που θα παντρευτώ
θα είναι από σόι
σκληρό κολάρο θα φορεί
μ΄ολόχρυσο ρολόι
Θα είναι όμορφος πολύ
θα βάζει και κολώνια
και θα μ΄αφήνει να γυρνώ
κι εγώ με παντελόνια

- Για κοιτάτε ποια περνάει
το νησί δεν συχωρνάει
τώρα αναβει και τσιγάρο
Παναγιά μου θα κρεπάρω

#2
Khan

Άψογη!

#3
iron

πολύ σημαντική η συνεισφορά σας στη σλανγκοσύνη, κυρία μου, τα σέβη μου (έβαλα και 2 λινκάκια που, ως παλιότερη, θυμήθηκα, άνευ παρεξηγήσεως, νο;)

#4
Galadriel

Ε, να, γι' αυτό σ' αγαπάω (αμπάουτ λινγκζ). Δεν ξέρω γιατί το λες αλλά μ' αρέσει να τ' ακούω (αμπάουτ συνεισφοράς).

#5
iron

το λέω γιατί είναι ωραίο λήμμα, μεστό σημασιών (καλό;;)

#6
Galadriel

Φοβερό ούτε ο άλλος δεν τα λέει τόσο ωραία.

Και, ναι, πιστεύω ότι μετά από αυτό τον ορισμό, οι αντρικές γνώσεις σε σχέση με τις γυναίκες θα γίνουν περισσότερες, Πουτσοπόλιταν σκέτο. Βτς το κρεπάρισμα του μαλλιού λέγεται hair teasing σταγγλικά το ξερες; (η άχρηστη πληροφορία της μέρας)

#7
iron

Μπε... Αλλά γενικά δεν ξέρω και πολλά περί μαλλιών, αν και κοριτσάκι...

#8
Khan

Τελικά ποιος ήταν ο νουνός;

#9
allivegp

@Άιρον: Τουλ΄άιστο το meche (mes) μαλjί;

#10
iron

ε νταξ, αυτό πια... εξάλλου ήταν της μοδός στα ογδόντας (Φάραχ Φώσετ Μέιτζορ ναούμ), εποχή κατά την οποία γαλουχήθηκα πνευματικά.

#11
iron

μα πού είναι αυτός ο Γκατς να το πάρει και να το κάνει «γαλουχύθηκα»...

#12
johnblack

Μες συγγνώμη που πάω να τα χαλάσω τώρα που ξαναγίναμε φίλοι αλλά αν δεν κάνω τις παρατηρήσεις μου θα κρεπάρω.

α. Θεωρώ πως η έκφραση είναι ολίγον απηρχαιωμένη, πράγμα το οποίο όφειλες κττμγ να επισημάνεις.

β. Η 1. είναι η βασική - και μόνη μάλλον - σημασία, την οποία όφειλες να εξειδικεύσεις, π.χ. λέγεται (ή μάλλον λεγόταν) πολύ το «κρέπαρα απ' το φαΐ» ή «η βαλίτσα θα κρεπάρει μ' όλα αυτά τα καλαμπαλίκια που τη φόρτωσες ρε μαλάκα». Το παράδειγμα δε νομίζω πως το σώζει.

γ. Το 2. δεν το έχω συναντήσει ποτέ, μπορεί όμως και να μην έτυχε. Το παράδειγμα σου συνηγορεί σε αυτό που λέω, απλά ο τύπος με τις κρέπες ίσως έκανε ένα λογοπαίγνιο της στιγμής.

δ. Για το 3., ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, αλλά το αν πρόκειται για σλανγκ πολύ παίζεται. Αν είναι έτσι τότε να ανεβάσουμε και την περμανάντ (όπως με είχε κράξει κάποτε ο Μπούμπις και δικαίως μάλλον), τα ρόλεϊ, τις ανταύγειες κλπ

ε. Για το 4. τα λες και μόνη σου οτι δεν υπάρχει.

Υ.Γ. Μπορώ αν θες να σου στείλω φώτο μου να τη βάλεις στο τοίχο να της πετάς βελάκια.

#13
Galadriel

@τζονμπλάκ: Σκίσε με, κακομεταχειρίσου με, πέτα με στα πλακάκια βρε τζόνυ. Άλλα άμα μου βάλεις κάτω από 19 στην έκθεση θα σου κόψω τον κώλο χαχαχαααααααχα @ιρονικ: χαχαχααααααχαχα γαλουχύθηκα αχαχαχαχαχ μλκκκκκ χαχαχαχ

#14
knasos

Τελικά αδικείται με το χειρότερο τροπο η January Jones στο Mad Men ρε γαμωτο...
Νάις λημμα Μες. Λέγεται και μια ιστορία-ούρμπαν λέτζεντ για μια τυπισσα που είχε κρεπαρει στα 60´s το μαλλί της παρά πολύ ψηλό. Μάλιστα δεν το έπλενε και κοιμόταν με ειδική φόρμα στο κεφάλι για μην μπορεί να χαλάσει το μαλλί. Ώσπου μια μέρα πέρασε από μια ψηλή πόρτα ενός παλιού σπιτιού και το μαλλί της βρήκε στην γωνία της κάσας όπου και υπήρχε ιστός αράχνης. Να μη τα πολυλεω η αραχνη βρήκε παράδεισο στην κρεπαρισμενη αηδία της κοπέλας και αναπαραχθηκε και τα μικρά της είχαν για τροφή τους τον... εγκέφαλο της. Φυσικά η κοπέλα πέθανε κι οι συγγενείς παραγγειλαν κοφινι 2,5 μέτρων και την θαψαν με την κρεπα. Αυτά.

#15
Galadriel

α ναι και τσίου τζόνυ το κρεπάρισμα είναι όρος της κομμωτικής, επαγγελματική αργκό το λέμετε και μου χάλασες το βράδυ όμως τώρα εμένα...

#16
johnblack

Μας καυλώνεις τώρα και κάνουμε - υποτίθεται - και σοβαρή δουλειά στο πισί παράλληλα με το να μπαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στο σλανγκ.γκρ για να βλέπουμε τι παίζει

Δε σ' έχω βαθμολογήσει ακόμ, θα το κάνω σε ανύποπτο χρόνο μπουαχαχαχααα

Επαγγελματική αργκό πάσο, περιμένουμε τα ρόλεϊ εναγωνίως.

Φιλάκια (όχι του Ιούδα που είναι υπέροχα, τα άλλα τα σεμνά)

#17
Khan

Συγγνώμη, δεν είναι σοβαρή δουλειά η σλανγκ ;;;

#18
allivegp

Κττμγ, πιό σοβαρή και από καύλα.

#19
Galadriel

Πολύ ευαίσθητα αγόρια μου είσαστε εδώ πέρα, δεν τολμάμε να πούμε καμια μαλακία, ντοινγκ, παρών. 'Ν'ν' κακό βεβαίως απλά τσάμπα φασαρία.

#20
Επισκέπτης

Πιο σοβαρή κι από καύλα; Μπουκόφσκη τι λες γι' αυτό;

#21
Khan

Δεν ξέρω, περίπου στα ίδια.

Μελαγχολικά αγόρια...

#22
Galadriel

Αναφερόμουν σε ευαισθησία στις καύλες :-P

#23
Khan

Τότε ευαισθητοπούτσικα.

Παντού υπάρχει ένα λήμμα...

#24
vzoom

...ευαισθησία στις καύλες...
Ωχ γμτ σαββατο βράδυ...

#25
allivegp

Hot summer night...
Και ο Hodjas δε φάνηκε να έλεγε καμιά λακίαμα να δροσιστούμε...
Άκου «ευαισθησία στις καύλες»... hard on sensitivity δηλαδή;

#26
xalikoutis

το 2 τό 'λεγε συνέχεια η μάνα μου με τρεις γιους στο σπίτι

#27
iron

Fais-moi mal, Johnny Johnny Johhny... (αυτό πάει 14 σχόλια πριν)

#28
Khan

Μπράβο βρε Ηρώ, τι τραγουδάρα θυμήθηκες! Την ανεβάζω αμέσως, ζητώντας συγγνώμη για τα γατάκια της Μες.

(Έμμεση σχέση. Μου αρέσει που ο έρωτας που κρεπάρει: Moi j'aim' l'amour qui fait boum!)

#29
Galadriel

@χαλικού: Ε, ναι και η δικιά μου το λεγε κι ας μην είχε τρεις γιους. Είναι μαμαδοέκφραση, αλλά μην το πούμε χαλικούτη, ας είναι το μικρό μας μυστικό, ναι; Αν το μυριστεί ο τζονμπλακ με @#μησε μετά που δεν το έγραψα, ως όφειλα, στον ορισμό.

ΥΓ παναζίτσα μου, τρεις γιους, αγία γυναίκα...

#30
patsis

Χαλικούτη σε νιώθω! Πες μου μόνο ότι είσαι ο μικρότερος από τους τρεις, αυτό μόνο, τέλος!

#31
xalikoutis

@mes: και καλά θα σου έκανε! πάνω απ' όλα η αντικειμενικότης και ο σκοπός! Από το μπαμπά δεν έχουμε μυστικά, μεσάκο, γκε-γκε;
@ πατσις: μετά και το από πάνω δεν είναι ολοφάνερο ότι είμαι ο μεγάλος αδελφός;

#32
patsis

Μπαμπά, μπαμπά! Είδα τον Χαλικούτη να μπαίνει στα ηλεκτρονικά και να καπνίζει! Η ρουφιανιά του μικρού αδερφού ρουλζ! Woo-hoo!

#33
Galadriel

@χαλικού: αν αντελήφθην, μπαμπάς είναι ο τζονμπλάκ; Τίνος μπαμπάς είναι; Δικός σου; Εδώ που τα λέμε μετά από κάτι πρόσφατα νέα, νομίζω ότι, και αυτό, δεν θα εξέπλητε κανέναν. Άντε βγάλε νέα έκδοση της Φραπέ με τις νέες αποκαλύψεις.

#34
Vrastaman

Κλάσικ Μες!

#35
Jonas

Yamato! Καλοψημένο, Mes!

#36
HODJAS

Κλασσική ιταλική ευχετήρια στιχομυθία:

-In bocca lupo! (=στο στόμα του λύκου)
-(Speriamo che) crepi il lupo! (=και να ψοφήσει/κρεπάρει)

Δηλαδή καλή τύχη!

Ανάλογα:

-Nel culo della balena! (=στον κώλο της φάλαινας)
-(Speriamo che) non caga! (=και να μη χέσει)

-Nella fica della formica (=στο μουνί του μυρμηγκιού)
-(Speriamo che) non abbia mestruazioni (=και να μην έχει περίοδο)

Και άλλα πολλά...