Στον υπερπλήρη υπερτέλειο ορισμό της Μες θα ήθελα να προσθέσω ένα συμπλήρωμα, που λέει κι ο ακατονόμαστος. Όπως παρατήρησαν η Pirate Jenny και το Πονηρόσκυλο, η δαγκανομούνα δεν είναι μόνο ένα πλάσμα της φαντασίας, ένα τέρας του διαταραγμένου από φοβίες φαντασιακού μας. Η δαγκανομούνα ΥΠΑΡΧΕΙ!

Πρόκειται για το Rape-Axe ή Rapex, εφεύρεση της Sonette Ehlers το 2005. Είναι ένα γυναικείο προφυλακτικό, ή κατά την έκφραση της Pirate Jenny, «μια πουτσοπαγίδα που φοράς σαν διάφραγμα, για προστασία από βιασμό». Είναι κατασκευασμένο από latex και μέσα του είναι τοποθετημένα πολλά μικρά αγκιστροειδή ψιψιψόνια. Η γυναίκα, (που συνεκδοχικώς μπορεί πλέον να ονομαστεί δαγκανομούνα, χωρίς πρόθεση προσβολής) το φοράει κάπως σαν ταμπόν. Όταν ο θύτης πραγματοποιεί διείσδυση, τα αγκιστροειδή ψιψιψόνια εισχωρούν στο πέος του, και του προκαλούν αφόρητους πόνους, δίνοντας σε μιαν ιδανική συγκυρία στο θύμα χρόνο να δραπετεύσει. Περαιτέρω, το δαγκανομούνικο προφυλακτικό παραμένει κολλημένο πάνω στον μπαργαλάτσο του βιαστή και μπορεί πλέον να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Οπότε όταν ο υποψήφιος βιαστής πάει στο νοσοκομείο, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει την αστυνομία και να ακολουθήσει σύλληψη για απόπειρα βιασμού. Ασφάλουσλυ, το δαγκανόμουνο προστατεύει την δαγκανομούνα φορέα του και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, HIV και κάθε είδους σουμούνιασμα, τουλάστιχον (pun intended) όσο και τα άλλα προφυλακτικά.

Από εδώ και πέρα αρχίζει ο διάλογος. Η κριτική που ασκήθηκε στην εφεύρεση είναι η εξής:

1) Είναι ένα μεσαιωνικό κατασκεύασμα μίσους ενάντια στους άντρες, πιο βαρβαρικό από την ζώνη αγνότητας.
2) Δεν αποτελεί πρόληψη εναντίον του βιασμού, αλλά τιμωρία εναντίον του βιαστή. Αν φτάσει το δαγκανόμουνο να χρησιμοποιηθεί, τότε έχει ήδη συμβεί η διείσδυση.
3) Μπορεί ο εξοργισμένος βιαστής να στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον του θύματος, με ενδεχόμενο ξυλοδαρμό, φόνο κ.τ.λ.

Απαντήσεις:

1) «Το δαγκανόμουνο είναι ένα μεσαιωνικό κατασκεύασμα, με σκοπό να αποτρέψει μια μεσαιωνική πράξη», είναι η αγέρωχη απάντηση της εφευρέτριας Sonette Ehlers. Σαν να μην έχει κι άδικο!
2) Αν οι βιαστές ξέρανε ότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν δαγκανόμουνα, θα το σκεφτόντουσαν δύο και τρεις (και χίλιες δεκατρείς) φορές.
3) Μπορεί από τον πόνο, ο βιαστής να διπλώσει, κουλουριαστεί και το θύμα να σηκωθεί να φύγει.

Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι αν δεν αλλάξουν οι ευρύτερες πατριαρχικές κοινωνικές δομές, μπορεί η δαγκανομούνα να στοχοποιηθεί από την κοινωνία, και να επακολουθήσουν βεντέτες κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση, η Sonette Ehlers εμπνεύστηκε την εφεύρεσή της από τον λαϊκό μύθο της vagina dentata, σλανγκιστί δαγκανομούνας, οπότε υπάρχει συνέχεια μεταξύ των δύο ορισμών.

Το παρόν λήμμα αφιερώνεται στην μνήμη της Kitty Darling της μόνης κυριολεκτικής δαγκανομούνας.

Αρίστος: Σωβρακολογείς ότι το Λίλιαν αυτό το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο είναι κατά βάθος μια δαγκανομούνα;
Νώντας: Ο πούτσος μου ο Φούφουτος το ξέρει! 30 αγκίστρια χρειάστηκε να βγάλει ο Tom Pousti από πάνω του, κι ακόμα στους επίδεσμους τον έχω!
Αρίστος: Μα τι μπορεί να την ώθησε σ' αυτήν την ειδεχθή μεσαιωνική πράξη;
Ν.: «Το δαγκανόμουνο είναι η μεσαιωνική απάντηση σ' έναν μεσαιωνικό εραστή!», μου είπε! Σαν να την βλέπω μπροστά μου, όταν εγώ σφάδαζα στο πάτωμα.
Α.: Μα σου τό 'χα πει κι εγώ βρε Νώντα, η φέτα δεν αρέσει στις γυναίκες, είναι τόσο πασέ!
Ν.: Σιγά μην μετρέψουμε όλοι σαν και του λόγου σου! Πάλι καλά που βρέθηκε ο Tom Pousti, αυτός ο άγιος άνθρωπος και μου έσωσε τον μαστραλέκο! Και ξέρεις ο Tom στην αρχή ειδοποίησε την αστυνομία για να με πάει στο αυτόφωρο, αλλά στο μεταξύ με συμπάθησε και όταν έφτασε η αστυνομία στην είσοδο της κλινικής μου είπε: «όχι αγορίνα, θα περάσεις από την πίσω πόρτα μου».
Α.: Ρε Tom Pousti, έπαιξε τέτοια poustiά; Σαν να μου φαίνεται ότι το ράβει το μουνί!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Φρίκη. Αυτή η γριά που το σκέφτηκε πρέπει να έχει να γαμηθεί πολλά χρόνια.

#2
Vrastaman

Σωραίος!

#3
allivegp

Μνημειώδης ορισμός!

#4
poniroskylo

Δεν είμαι σίγουρος ότι το προϊόν διατίθεται στο εμπόριο - αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2007 αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να πουλιέται πουθενά, ούτε καν στο σάιτ της Ehlers. Δεν ξέρω αν εκρίθη μη πρακτικό, αν δεν πήρε άδεια, αν δεν βρέθηκαν διανομείς ή και αν ήταν από την αρχή publicity stunt.

Πάντως, το θέμα δεν προσφέρεται για πλάκα και εύκολα σχόλια. Είναι νοτιαφρικάνικη πατέντα και στη Νότια Αφρική ο βιασμός είναι ενδημικό πρόβλημα - ο ένας στους τέσσερις Νοτιοαφρικανούς παραδέχθηκε σε πρόσφατη έρευνα ότι έχει βιάσει τουλάχιστον μια φορά.

Ένα trivium. Η Ehlers αναγκάσθηκε να αλλάξει το όνομα από Rapex σε Rape-axe διότι Rapex συμβαίνει να λέγεται και το «Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για μη εδώδιμα καταναλωτικά προϊόντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( δες εδώ)

#5
aias.ath

Καλὸ φαίνεται...
Στὰ χέρια (στὴ μοῦνα δλδ) μιᾶς μπαγαποντοalumeuse, παίζει καὶ γιὰ ἐργαλεῖο μπαγαποντοσυνουσίας.

Σπέκια σὲ γιὰ λῆμμα, ὁρισμό, κλπ ἐπεξεργασίες

#6
Khan

Αχ, είπες στα χέρια, και πήγε η ψυχή μου στην κούλουρη μήπως υπάρχει και δαγκανόφραπο. Σιγά σιγά τα λένε αυτά βρε Αίαντα...

#7
aias.ath

Ἄλλο δαγκανομοῦνα κι ἄλλο μουνοδαγκάνα: Γιὰ προσέξτε ἡμέτερον μήδιον!
(ἀπὸ λίνκ ποὺ ἔστειλε ὁ ἐν Τευτονίᾳ παρεπιδημὼν ἀδελφός μας).
Ἐν περιλήψει ἡ μουνοδαγκάνα χρησιμεύει γιὰ νὰ κρέμωνται ἐλεύθερα τὰ μικρὰ χείλη, γιὰ νὰ ἐκτείνωνται τὰ μεγάλα, γιὰ νὰ φοριέται μόνιμος καθετήρ κύστεως (!) καὶ γιὰ νὰ στεγνώνῃ ἡ περιοχή, σὲ περιπτώσεις ὅπου ὑπάρχει λευκόρροια.
Μουνοδαγκάνες ὑπάρχουν μόνιμες (ἀπαιτεῖται piercing), καὶ μὴ μόνιμες (δὲν ἀπαιτεῖται φοίτησις εἰς τὸ Pierce College). Τὸ design εἶναι πράγματι εὑρηματικό.

Ἄβυσσος ἡ ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου!!!

#8
Galadriel

Βίκαρ!

#9
Vrastaman

Pierce College! Λὼλ

#10
aias.ath

#11
vikar

Αυτό ειναι που λέμε, «με έδωσε στεγνά».

#12
Vrastaman

Τι σχέση έχει ο Βικ με τις μουνοδαγκάνες;

#14
anandam

Βλέπε και πόνημα στα ελληνικά που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα: «Αιδοίον το δηκτικόν». To «δηκτικόν» από το «δάκνω», δηλαδή «δαγγώνω».