Ο εκτρέφων περιστέρια για διασκέδαση, πέταγμα, ψήλωμα κτλ. Το περιστέρι, πουλί της Αφροδίτης, Πιράχ-Ιστάρ (Τσιφόρος), από πολύ παλιά έγινε οικόσιτο. Χάρη στον καλό προσανατολισμό του, έγινε αγγελιοφόρος (ταχυδρομικό περιστέρι), ενώ περισσότερο εκτρεφότανε για τροφή. Γνωστή και η πιατέλα «ασπίδα της Αθηνάς», όπου μεταξύ άλλων το πιάτο που απολάμβανε ο Λούκουλλος και η παρέα του περιελάμβανε και γλώσσες περιστεριών. Ίσως και ο Λεονάρντο να μελετούσε το πέταγμά τους κτλ κτλ.

Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστούν οι περιστεράδες, οι οποίοι από προσωπική και μόνο γκάβλα, διατηρούν αυτοσχέδια κουμάσια, για να ψηλώνουν τις ηλιόλουστες μέρες τα πουλιά τους. Μετά τον χειμώνα ακολουθεί μια περίοδος εκγύμνασης γιατί τα πουλιά είναι βαριά από το κατσιό και τη μάσα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη, μερικά από τα οποία αναλύονται παρακάτω:

  • Παγγούρι: μόνο για να κλωσάει. Δεν διαθέτει κάτι το ιδιαίτερο.
  • Βούτα: ανεβαίνει με μεγάλους κύκλους και βουτάει κατακόρυφα με χαρακτηριστικό ήχο. Καλό είναι να μην υπάρχουν σύρματα απλώματος στην ταράτσα.
  • Εξελιγμένη βούτα: το ίδιο, μόνο που ανεβαίνει με μικρούς κύκλους και πιο γρήγορα.
  • Ντουνέκι: διακρίνεται για τα ακροβατικά του τσαλίμια στον αέρα.
  • Μετεωρολόγος: όλα τα είδη που, προσβεβλημένα από μια ασθένεια, στρέφουν το κεφάλι και κοιτάζουν τον ουρανό.

Γενικά η φάρα των περιστεράδων, έχει το στίγμα της αλητείας. Η διακίνηση παράνομων ουσιών με ταχυδρομικά περιστέρια είναι σύνηθης κι εξάλλου τα κουμάσια πάντα είναι καλές κρυψώνες (λόγω μυρωδιάς). Γνωστή και η περίπτωση μεταφορέα ο οποίος είχε σκαρφιστεί το εξής: στο πορτ-μπαγκάζ μετέφερε περιστέρια με μικροποσότητες κοκαΐνης, δεμένες στα πόδια των πτηνών. Σε περίπτωση ελέγχου τα περιστέρια διέφευγαν κι άντε βρες αποδεικτικά μετά. Οι δε κλοπές και τα πιασίματα αλλοκούμασων περιστεριών δίνει και παίρνει. Ειδικά αν το περιστέρι είναι ράτσας. Υπάρχουν όμως και νοικοκυραίοι περιστεράδες για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

- Για πού ρε Στελλάκη;
- Πάω στον Τέο να ψηλώσουμε τα περιστέρια, καμιά φράπα κι έτσι.
- Πού ρε, σ΄αυτόν τον χασικλή; Καλό κουμάσι είσαι και του λόγου σου, με τους περιστεράδες φτιάνς παρέα.
- Κι εγώ σ΄αγαπάω, αμίγκο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

στο πορτ-μπαγκάζ μετέφερε περιστέρια με μικροποσότητες κοκαΐνης, δεμένες στα πόδια των πτηνών. Σε περίπτωση ελέγχου τα περιστέρια διέφευγαν κι άντε βρες αποδεικτικά μετά.

Γαμάτο!

#2
knasos

Και το αμίγκο μέτρησε πολύ!

#3
poniroskylo

Τι είπες τώρα ;!! Έξι εξαιρετικά λήμματα στη συσκευασία του ενός.

#4
GATZMAN

Φίλε Φώτη, είχα ακούσει παλιά στην περιοχή μου κάτι περιστεράδες να μιλούν για τους τύπους που αναφέρεις. Μιλούσαν και για ένα τύπο περιστεριού που τον έλεγαν παπαγάλο. Συμπίπτει με κάποιον απ' τους παραπάνω ή είναι πρόσθετος; Μου χαν πει επίσης και για το περιστέρι κυνηγό ή κλέφτη (δε θυμάμαι καλά), που χρησιμοποιείται για να αρπάζει περιστέρια από τις φωλιές τους....Για δώσε λίγο φως.

#5
Fotis Nitsiopoulos

κυνηγός ή κλέφτης όπως το λες είναι το περιστέρι που είναι τόσο καλά προσανατολισμένο με το κουμάσι του που δεν προσγειώνεται με τίποτα σε ξένο. Απεναντίας παρασύρει τα ξένα περιστέρια, τα οποία είτε είναι στις πρώτες τους πτήσεις, είτε δεν είναι εξοικιωμένα με το χώρο γιατί είναι φρέσκα στο κουμάσι. Μόλις ο τίμιος, πλην έμπειρος περιστεράς διακρίνει ξένο σμήνος στον αέρα, σηκώνει τον κλέφτη του ν΄αναμιχτεί μαζί τους, κι έτσι να φέρει (με λίγο τύχη ) φρέσκο αίμα στην ταράτσα του. Βέβαια, μετά τα ''πιασμένα'' πουλιά υπόκεινται σε μακάζι για να θεωρήσουν το καινούργιο κουμάσι σπίτι τους.

#6
Fotis Nitsiopoulos

για παπαγάλο δεν έχω ακούσει, μάλλον είναι τοπική αργκό του σναφιού. Ίσως λένε έτσι τα περιστέρια με φτερά στο κεφάλι (κατσούλι) σαν αυτό του παπαγάλου

#7
GATZMAN

Αφερίμ φώταρε. Τον παπαγάλο τον αποκαλούσαν συχνότερα ως παπαγαλάκι. Πάιζει να μιλάμε για το ντουνέκι γιατί ίσως να μου 'χαν πει πως είναι το ίδιο...Πολλά τα χρόνια...

#8
Fotis Nitsiopoulos

και φεύγουν σαν τα χελιδόνια

#9
jesus

δεν μπορώ να το επιβεβαιωσω, αλλά για την αρτιότητα του ορισμού (που γαμεί μανούλες) πιράχ-ιστάρ δεν το έγραφε ο τσιφόρος;;
αν κάποιος τό 'χει ας μας πει να το διαλευκάνουμε.

#10
Fotis Nitsiopoulos

Ανέτρεξα στα εγειρίδια και διορθώνω
... τα πιό λάγνα και τα πιό ερωτύλα πουλιά. Κι όμως τα΄χουμε σύμβολο αθωότητος, αγνότητος, θριάμβου, δόξης και μεγαλείου... Μόνο, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι τα ξέρανε τι βρωμιάρικα είναι γι΄αυτό και τα΄χανε αφιερώσει στη Αφροδίτη τους, την Ιστάρ, την θεά του έρωτα. Από κει πήρανε και τ΄ όνομά τους. Το ''Πουλί της Ιστάρ'' Πιράχ-Ιστάρ, Περιστερά... Άλλος μύθος λέει χειρότερα...
Ν. Τσιφόρος - Ελληνική Μυθολογία, εκδ. ΕΡΜΗΣ, Μάϊος 1987

#11
Fotis Nitsiopoulos

Τώρα ποιός μας τα σύστησε για αθώα, αγνά κτλ ( μεταξύ μας Γιεσούς ) όλοι μας γνωρίζουμε ποιός έβαλε το χεράκι Του.

#12
jesus

μα καλά, ποιος είμαι. ο τζον φυστίκης;;;:Ρ
μάλλον ο καρατζαφέρης την έκανε τη ζημιά, με τα περιστέρια που του καθότανε στη γκλάβα...

#13
jesus

ο πιο ακραίος τρόπος για να αρχίσεις βιβλίο:
ο ησίοδος έξυσε το μούσι του. γιατί τότε δε λογιόντανε να είσαι σοφός και να μην έχεις μούσι. σήμερα αν έχεις μούσι ή της καρπαζιάς είσαι κ μετά δε θυμάμαι...κάπως έτσι δεν είναι;;;; ημίθεος ο τύπος...

#14
GATZMAN

Φώτη το περιστερι το σύμβολο της ειρήνης, ε; Μάλλον για αυτή την ειρήνη θα πρέπει να μιλήσουμε, ε;
Κάτι άλλο τώρα. Μετεωρόλόγο έχω ακούσει να αποκαλούν στην περιοχή του Κισσάμου κάποιους αετούς. Ανάλογα με το πλατάγιασμα τους μιλούν για αίθριο καιρό ή για βροχές και τα ρέστα.Πάντως προτιμώ τον καιρό από την Πετρούλα, όχι για την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια των προβλέψεων, αλλά για το τουκανιστικόστοιχείο του πράγματος. Αατα

#15
Επισκέπτης

για να βαλω τα πραγματα στην θεση τους , γιατι διαβαζω διαφορα πραγματα για τους περιστεραδες και μου σηκωθηκε η τριχα.
πρωτα ντροπη !!! για τον Φωτη η οπως τον λενε.
ειναι τοσο ασχετος με το ζητημα οσο ειμαι και εγω με αστροναυτικη.
καλο θα ειναι κυριε Φωτη πριν γραφετε να μαθαινετε πρωτα μερικα πραγματα και οχι οτι σας ειπε η γιαγια σας, ( Ας με συγχωρει η γιαγια που την ανακατεψα).
πηρες Φωτακο κατι που ακουσες η σου ειπαν και το εγραψες στο ιντερνετ γιατι φυσικα κρυβεσαι απο την ανωνυμια και αυτο ειναι οτι χειροτερο για σενα.
Εγω ειμαι 50 χρονων και ασχολουμε με τα περιστερια 40 χρονια και δεν μπορω να ακουω χαζομαρες και να με συγχωρεις.
αααα !!! για ναδης την αχετοσυνη σου δεν υπαρχη κλεφτης οπως γραφεις, αλλο πραγμα συμβαινει αλλα δεν τογνωριζεις , μου αρεσει που δινεις και συμβουλες τρομαρα σου.
θα επανελθω

#16
Galadriel

Κύριε kyrden δεν βάζετε έναν συμπληρωματικό ορισμό που να διευκρινίζει όσα σας φαίνονται περίεργα;

#17
kyrden

εγω δεν μιλησα για περιεργα πραγματα, μιλησα για ασχετοσυνη επι του θεματος, και το χειροτερο να το παιζουμε και εξυπνοι για κατι που ουτε το εχουμε κοιταξη

#18
kyrden

και η ασχετοσυνη φαινεται απο τον σχολιασμο , για το πως ειναι το περιστερι παπαγαλος,
ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!!!

#19
iron

ωραία λοιπόν, περιμένουμε και τον δικό σας ορισμό. Εξάλλου είθισται να μπαίνουν στο σάιτ όσοι ορισμοί χρειάζονται για όσες λέξεις σηκώνουν διαφωνία ή προσθήκη ή συμπλήρωση κλπ. Αν δείτε, στην αρχική σελίδα αναγράφεται ότι «έχουμε 13945 ορισμούς για 12446 λήμματα», ε τώρα θα έχουμε 13946 αν βάλετε και σεις τον σωστό!

#20
kyrden

εγω δεν προκειται να ασχοληθω αλλο με το ζητημα.
αν θελετε να πιστευεται οτι γραφει ο καθε ασχετος καλα κανετε και ειναι δικαιωμα σας.
αλλα απο οτι φαινεται μαλλον ενοχληθηκατε για αυτα που εγραψα, αλλα δυστυχως για εσας , αυτη ειναι η αληθεια.
οποιος χρειαζεται πληροφοριες για το ζητημα ας μου γραψει μηνυμα.

#21
jesus

κάτσε ρε συ, από πού σου φάνηκε ότι ενοχληθήκαμε;; 2 μοντς σου ζήτησαν να ανεβάσεις ορισμό κ όντως τον περιμένουμε.

#22
Galadriel

Πω αδερφάκι μου καλέ, το εννοώ! Κάνουμε κρα να βρουμε καναν επαΐοντα σε οποιοδήποτε τομέα, εφόσον οι περισσότεροι είμαστε των γενικών εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, τώρα σας βρήκαμε και θα σας αφήσουμε; Εκτός αν θέλετε πολλλλλλά παρακάλια :)

#23
kyrden

oxi δεν θελω ουτε εχω αναγκη για παρακαλια.
απλως τα εχω παρη στο κρανιο με αυτα που διαβασα. !!!!!!!!!
μπητε στο www. pigeons.gr kai στο δικο μου www.kamalis.gr για να δειτε τι σημαινει περιστερας.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΧΟΜΠΥ !!!!!!

#24
Galadriel

Άμα τα παίρνεις στο κρανίο, κατανοείς ότι δεν σου φταίει ο άμαχος πληθυσμός και δεν σου χρωστάει και κανείς τίπότα να του μαυρίζεις το βράδυ με αρνητική ενέργεια, νομίζω;

Είπες «αυτά που λέτε δεν ισχύουν», σου λέμε «γράψε λοιπόν αυτά που ισχύουν» και σχεδόν ακούμε και μπινελίκια. Δεν είναι καλό αυτό και δεν το θέλουμε. Περιμένουμε τον ορισμό, άμα θέλεις. Άμα δεν θέλεις μας επιτρέπεις να χώνουμε δεκάστερα στον φώτη, εφόσον λόγω της αδαημοσύνης μας, νομίζουμε ότι τα λέει μια χαρά. Αατα.

#25
kyrden

καλα κανετε και χωνεται αστερακια οπως λετε . ειναι προβλημα σας.
και καλα κανω και σας τα χωνω οπως μου λετε απο την στιγμη που ανεχεστε να γραφονται οπως οτι οι περιστεραδες εχουν το στιγμα της αλητειας,
αλλα μαλλον δεν θα εχετε διαβασει τα γραφομενα.

#26
kyrden

δεν ειμαστε ολοι βαπορακια βρε παιδια

#27
kyrden

αληθεια ο κυριος ΑΥΤΟς εχει καμια προσωπικη ΓΚΑΒΛΑ οπως το γραφει ;;
μαλλον οχι θα ελεγα

#28
jesus

επειδή στο σάιτ προσπαθούμε να μην έχουμε προκαταλήψεις κ να μη γεμίζουμε τα λήμματα με ντισκλέημερ, θεωρούμε αυτονόητο ότι όταν κάποιος γράφει «γενικά η τάδε ομάδα είναι έτσι» εκφράζει απλά μια καθεστηκυία ιδέα, μια προκατάληψη, μιαν idée reçue, κ γι αυτό δεν μας έθιξε.

ίσως αυτό στον εξωτερικό να μην είναι προφανές, ίσως να μη μας θίγει γιατί σπανίως ανήκουμε στις κοινωνικές ομάδες για τις οποίες γράφουμε αυτά που ο κόσμος νομίζει ότι είναι έτσι κ γι αυτό έχει μείνει η ρετσινιά.

δλδ όταν ο τσιφόρος λέει τους γκέυ τορναδόρους, αν κάποιος ανεβάσει το λήμμα πρέπει να γράψει ότι οι τορναδόροι δεν είναι στο σύνολό τους γκέυ;;
(ψιλοαποτυχία το παράδειγμα, αλλά η διάθεση νομίζω σαφής.)

#29
Vrastaman

Ο Φρίξος, o μακαρίτης παπαγάλος μου, υπέκυψε στην ασθένεια Newcastle που τού κόλλησε ένας ιπτάμενος αρουραίος καθώς έκλεβε τροφή από το κλουβί του.

Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια έχω ένα λόγο παραπάνω να αντιπαθώ τους ιπτάμενους αρουραίους.

[img]http://1.bp.blogspot.com/_0cnXYhlBk1k/Rxo7l5x5ldI/AAAAAAAAA6A/5xngj_1IrF4/s400/pigeon+shit.jpg[/img]
[img]http://2.bp.blogspot.com/_FQwZ63pepA4/R09yntq6BdI/AAAAAAAAAPg/1eoesjrpp5o/s400/pigeon.jpg[/img]

#30
BuBis

Τι σύμπτωση Vrasta μου, μόλις χθες άκουσα την έκφραση αυτή, ως ποντίκια με φτερά...

#31
vzoom

..έχω την εντύπωση πως τορναδόρους έλεγε του μπάϊ..ο γανυμίδης ήταν ένας με χειριστή τον Δία....
... Η Μυθολογία του Τσιφόρου είναι νομίζω μία από τις πλέον άρτιες μυθολογίες που κυκλοφορούν στην οποία καταλαβαίνεις πόσο αλληλεπιδρούν οι λαοί ο ένας με τον άλλον. Για κάθε δικό μας μύθο δίνει και τις συσχετίσεις με άλλων λαών μέχρι και της Ινδίας....και φυσικά δεν σου μένει άντερο...

#32
Galadriel

@jesus: ρησπέκτ.

#33
jesus

η μυθολογία του τσιφόρου τα σπάει πολλαπλώς. αυτό για τους μπάυ τι να σε πω, δεν μπορώ να το ελέγξω κ όλας.
από την άλλη ο παθητικός έχει χειριστή (παναγίτσαμ' τι γράφω), ενώ ο μπάυ είναι κ ο ίδιος...κοίτα το κ γράψε, για την πανάθα.

#34
Fotis Nitsiopoulos

@κιρδεν
μεγαλωσα αναμεσα σε περιστεράδες.Γειτονες, σογια φιλοι κτλ. Η διπλανή μου ταρατσα, του μεγάλου ξαδέρφου μου είχε 200 κομμάτια κι εγώ ήμουν συνέχεια εκεί πιτσιρίκος. Μ΄έναν συνομίληκο ξάδερφο μου πήραμε κι εμείς να κάνουμε κουμάσι με 2-3 ζευγάρια παγγούρια που μας χάρισαν, έτσι για τη γκάβλα μας, στα 12 με 13 μας. Δε πήγε καλά, αλλά δε σημαίνει οτι είμαι αστροναυτης επί του θέματος. Κάτι γνωρίζω, χωρίς να το παίζω ειδικός.
Για τον παπαγάλο που λες, γραφω ΙΣΩΣ να λένε έτσι.
Στους 10 περιστεράδες του χωριού μου, οι 3 έχουν κάνει μέσα, οι 2 καθάρισαν από πρέζα, κι οι υπόλοιποι όλο και κάποιο νταλαβέρι έχουν με το νόμο(μπάφους, κλεμμένα μηχανάκια κτλ).
Γράφω γενικά η φάρα των περιστεραδων έχει το στίγμα της αλητείας, που σημαίνει ότι έχει και εξαιρέσεις . Συμπληρώνω ότι έχει και νοικοκυραίους, άμα το διάβασες.
Τι να κάνουμε άμα στράβωσες, δλδ; Εγώ αυτές τις εμπειρίες έχω αυτές καταθέτω.
Πάντως όσους περιστεράδες έχω γνωρίσει είναι πολύ πράοι. Πως εσύ προέκυψες τόσο τσατίλας με κάνει εντύπωση γιατί οι περισσότεροι είναι στ΄αρχίδια τους για το αν τους θεωρούνε αλήτες ή όχι οι άλλοι. Με λίγα λόγια αμίγκο, οι περιστεράδες ήταν του περιθωρίου ανέκαθεν, και σε ένα σάητ σαν το σλάγκ αυτή τους την πλευρά θεώρηα σωστό να αποδώσω. Διαφωνείς; Δικαιωμά σου. Στηριξέ το όμως.
Που ξέρεις, άμα τα εξηγήσεις ωραία, να κάνουνε το ψήλωμα ολυμπιακό άθλημα, γιατί για να σου πω την αλήθεια μου φέρνεις στο νου αυτούς που θέλουνε να γίνει ολυμπιακό άθλημα η σούζα με τη μηχανή, οι ρακέτες στην παραλία κτλ.Ή ακόμα χειρότερα κάτι απίστευτους που θένε να κυριλέψουνε το ρεμπέτικο, το χιπ-χοπ κτλ
@ τζήζα
τεκμηριωμένος

#35
Fotis Nitsiopoulos

@κιρδεν
πες τη γνώμη σου ρε αμίγω αλλά άσε τα τρομάρα μου, τη γιαγιάκα μου κτλ. Λεξικό αδόκιμων όρων είναι, δεν είναι το φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως. Εξήγα μας τον παπαγάλο, τα παπουτσωμένα κι ότι παραπάνω γνωρίζεις.
Τόσο απλά είναι, τι τα θες μπερδεμένα;

#36
beth

απιστευτο λημμα νιωθω λες και ειμαι μωρο και ανακαλυψα κατι που το ξεραν μονο οι μεγαλοι.αλητηριοι περιστεραδες εχουν υπαρξει και στο σινεμα οπως ο φοβερος ghost dog του jarmush

#37
BuBis

@fotis στο τελευταίο μύδι μου, το περιστέρι που κάποιοι κρατούμενοι στην Βραζιλία, το είχαν σαν διακινητή κινητών τηλεφώνων...
@χες, σωστός!
@beth, και γαμώ τις ταινίες!
@vrasta, γράψε λάθος, τα μπέρδεψα με τις νυχτερίδες...

#38
Fotis Nitsiopoulos

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ο φιλαράκος μάλλον τα εμπορεύεται τα πουλιά και γι' αυτό στράβωσε με το στίγμα της αλητείας. Θα έκανε καμιά αναζήτηση, έπεσε πάνω στο σάητ, μπήκε, είπε την παρόλα του (διαφήμισε και τη σελίδα του), και βγήκε. Αμφιβάλλω άμα τον ξαναδούμε.

#39
Επισκέπτης

ουτε εμπορος ειμαι ουτε διαφημηση κανω γιατι το σαιτ δεν ειναι δικο μου, απλα ενοχληθηκα με αυτα που ειδα γραμμενα.
αλλα καταλαβα οτι εδω ειναι γιαφκα και δεν αξιζει να ασχοληθη κανεισ μαζι σας.
ΥΓ. το γιαφκα το γραφω μεταφορικα για καθε παρεξηγηση.
αν εσεις κανετε κατι η ασχοληστε με κατι και ξαφνικα σας λενε εμμεσα πλην σαφως αλητες καλα κανετε και το αποδεχεστε, εγω ομως οχι.

#40
Fotis Nitsiopoulos

καλά κάνεις και δε το παραδέχεσαι. εγώ έγραψα τι βλέπω να ισχύει και δε μου πέρασε κάτι άλλο από το μυαλό. για γράψε συ τις διρθώσεις και ΟΚ

#41
electron

Πάντως το animal planet, έχει βαλθεί να μας πείσει ότι τα περιστέρια είναι τα πιο βρώμικα και επικίνδυνα πετούμενα! Κάθε φορά αραδιάζουν αρρώστιες που μπορείς να πάθεις από τις κουτσουλιές! Είναι τρελλοί! Αν ήταν αλήθεια τα μισά από αυτά που λένε, θα είχαμε ψοφήσει οι μισοί πεντακόσιοι!

#42
Επισκέπτης

re pedia petaei kanis theamatika peristeria

#43
Επισκέπτης

Ο εκτρέφων περιστέρια; Και ο εκτρεφόμενος με περιστέρια; Περιστεριώτης;

#44
GATZMAN

Κι εδώ στα σχόλια έχει λημεριάσει ένας κλέφτης (το περιστέρι-κλέφτης)