Ολόχρονη κλασική ατάκα που έλεγε σε εϊτίλα διαφήμιση ο Λαλάκης ο Εισαγόμενος, κατά κόσμον Ν. Παπαναστασίου.

Η διαφήμιση είχε ως εξής: Ο Λαλάκης εμφανίζεται ως ο απόλυτα τρέντι της τότε εποχής, κι αρχίζει να απαριθμεί ένα ένα τα ρούχα του με δομή πρότασης: «-άκι; Εισαγόμενο!». Λ.χ. «Μπλουζάκι; Εισαγόμενο!». (Εννοείται «εισαγόμενο απ' το εξωτερικό»). Καμαρώνοντας. Στο τέλος η διαφήμιση τον δείχνει να πηγαίνει σε Υπηρεσία για Απόρους ή σε Ταμείο Ανεργίας. Το κοινωνικό μήνυμα της διαφήμισης ήταν ότι αν λόγω τρεντοσύνης δεν στηρίξουμε τα εγχώρια προϊόντα θα καταλήξουμε άποροι κι άνεργοι. Αντιθέτως, ο επιμένων ΕλληΝΙΚΑ!

Μέσα σ' όλα αυτά έλεγε με αμίμητο ύφος (βλ. μήδι):

- Τσιγάρο; Εισαγωγής! Παφ και τάληρο! Σκέτο Τέξας!

Και ταυτοχρόνως το τίναζε. Ως τάληρο εννοείτο το πεντοχίλιαρο, που εκείνη την εποχή ήταν μια ολόκληρη περιουσία. Να θυμήσω μόνο την ιστορική ατάκα που είχε πετάξει ένα καθίζημα στην εκπομπή του Λεβέντη: «Για να ρίξεις έναν πούτσο θες τρία χιλιάρικα!». Πεντοχίλιαρο = 15 Ευρώ, τίποτα δηλαδή σήμερα, σνιφ σνιφ.

Συμπερασμάτουσλυ, το λέμε όταν ένα προϊόν ή μια δραστηριότητα (κυρίως περιοδικά επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, όπως το τίναγμα ενός τσιγάρου) είναι πολύ ακριβή, και κάθε φορά που την κάνεις σου φεύγει κι ένα σεβαστό ποσό. Εννοείται ευκώλως, ότι στο παφ μπορεί να λανθάνει σεξουαλικό υπονοούμενο. Και συνήθως η έμφαση πέφτει στο τάληρο, που χάνουμε, αλλά μπορεί να πέσει και στο παφ...

Επίσης το τάληρο μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι πιο επίκαιρο.

Στο Δημόσιο Πρόχειρο υπό Bubis.

-Τι θα γίνει με αυτά τα πρόστιμα για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους; Παφ και τάληρο το έχουμε καταντήσει!

- Πολύ φορτόγκας αυτός ο Αρίστος! Κάθε τσιμπούκι που κάνει η Καυλάουρα της δίνει και ένα δώρο! Παφ και μονόπετρο!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Άσχετο, αλλά ο Παπαναστασίου είχε και γαμώ τα σώματα τότε, με εξαπάκετα κι ετς.

#2
johnblack

(ψιλο)ασχετο νο 2: σαν εκείνο το φιλέτο γιαπωνέζικου μοσχαριού μεγαλωμένου με μπίρα που σερβίρουν στη Grande Bretagne και κάνει 100 ευρώπουλα. Μπουκιά και δεκάευρο (υποθέσθω οτι σε 10 μπουκιές το πολύ το 'χεις κάνει γιάομα, που λέγαμε στο χωριό μου).

#3
patsis

Γιαπωνέζικο μοσχάρι μεγαλωμένο με μπύρα; Εκατό ευρώ;

Συγγνώμη βρε Τζονμπλακ μου, αυτοί που το παραγγέλνουν με τι είναι μεγαλωμένοι; Με σνιφιές χρυσόσκονης;

#4
Galadriel

@Χαν: αυτοί οι ντερτορισμοί σου είναι οι αγαπημένοι μου. Το μήδι παφ και 50 cents γάμησε λέμετε.

@Johnblack για δώσε το όνομα του πιάτου από το μενού να τσεκάρω την συνταγή.

#5
knasos

Ιδέα μου είναι ή ο Λαλάκης ο Εισαγόμενος είναι από τις καλύτερες βιντεοταινίες που έχει βγάλει η βαριά ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία;

#6
johnblack

Πας στο GB Corner και ζητάς το πιο ακριβό πιάτο. Θα καταλάβουν.

#7
patsis

Οκ, επειδή έφαγα μια φλασιά με τα εκατό ευρώ και τα λοιπά, την έψαξα λίγο τη δουλειά. Το πιάτο περιλαμβάνει προφανώς Kobe beef (神戸ビーフ) και μπορείτε να δείτε ένα σχετικό αρθράκι της Wikipedia (εδώ). Επίσης ανέβασα μερικά βιντεάκια.

Θα έλεγα ότι είναι μεγάλη ανωμαλία το όλο σκηνικό αλλά, όπως λέει και ο Douglas Adams, «αν είχα ένα αλταριανό δολάριο για κάθε φορά που ένα κομμάτι του σύμπαντος κοιτούσε ένα άλλο κομμάτι του σύμπαντος και έλεγε 'αυτό είναι φοβερό' δεν θα βρισκόμουν εδώ πέρα, σαν λεμόνι που ψάχνει τζιν».

#8
johnblack

Ναι ρε φίλε, αυτό ακριβώς εννόαγα! Κι όπως θα πρόσεξες στη φώτο είναι τίγκα στο λίπος το συγκεκριμένο κρεατικό, και καλά για γκουρμέ και γευσιγνώστες και τ' αρχίδια μας κουνιούνται.

#9
knasos

Πάτση ρισπέκτ για το κουότε του Ντάγκλας Άνταμς! Πρέπει να είχες ξανακοουτάρει για την Απάντηση αλλά δεν θυμάμαι που. Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια.

#10
Galadriel

...the special feeding and growth regimen... may include a diet of saké and beer to stimulate the appetite, and daily massages to relieve muscle stiffness, presumably resulting in tender meat. Κάνουν μασάζ στα μοσχάρια. Καθημερινά. Στο τζιμπισπά το ένα μασάζ έχει 145 ευρώ βρε τζονμπλάκ. Και το μοσχάρι, που το τρίβουν καθημερινά για να το φας στο τζιμπικόρνερ, δηλαδή για βάλε πόσες κατοστάρες... φέαρ ινάφ μου φαίνεται...

#11
Khan

Καλύτερα να φάω ένα Μακντόναλντς και να μου κάνουνε εμένα μασάζ.

#12
Galadriel

Πάντως, αν όντως ισχύει, ειλικρινά απορώ πώς το πιο ακριβό πιάτο στο τζιμπικόρνερ κοστίζει μόνο 100€...

#13
johnblack

Πάνε κανά τριάρι τεσσάρι χρόνια που είχα ακούσει για κατοστάρα. Τώρα θα 'χει πάρει τα πάνω του, στάνταρ.

Χαν, άσχετο: τα μακ στο παρίσι μου είχαν φανεί πιο νόστιμα από τα δικά μας, ισχύει ή είναι η κλασική προκατάληψη κατά ελλάδας κλπ;;

#14
Khan

Κατά την δική μου εμπειρία τα ίδια σκατά είναι, και του Λονδίνου ακόμη χειρότερα. Από την άλλη, σχετικά καλά Μακντό έχω φάει σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

#15
allivegp

Σας βάλανε κι εκεί (Μάκς στο Παρίσι, Λόνδρα), να πληρώσετε 50 cents για τη χρήση της τουαλέττας, κάτι που στο Ελλάντα είναι δωρεάν;

#16
Khan

όχι, απλώς έχει κωδικό μόνο για τους πελάτες ο οποίος αναγράφεται στην απόδειξη, το οποίο και πάλι καταργείται λόγω αλληλεγγύης, αλλά στο Λούβρο υπάρχει τουαλέτα που κοστίζει πάνω από 1 ευρώ! Παφ και 50 σεντς στην κυριολεξία.

#17
johnblack

Ούτε στην Ελλάδα είναι δωρεάν! Τουλάστιχον στα Μακ στο Μοναστηράκι υπάρχει το σύστημα που λέει ο Χαν με το κωδικό της απόδειξης. Σε κάποιο άλλο Μακ δεν το έχω δει, προφ στο Μοναστηράκι εφαρμόστηκε λόγω της περιοχής που μαζεύει κάθε καρυδιάς φιστίκι.

#18
poniroskylo

Αν σκεφτείς ότι την εποχή εκείνη το Καρέλια είχε κάνα εικοσάρικο, νομίζω ότι ως τάληρο εννοείται το πεντάδραχμο. Με τέσσερις τζούρες από το εισαγόμενο πλήρωνες ολόκληρο πακέτο.

#19
Khan

Σωστόοοοοοοος!!!
I stand corrected!

#20
allivegp

Ρε παιδιά πήγα Μοναστηράκι και δεν είχε Μακ που γράφει παραπάνω ο Τζόνις. Φύγανε ή εγώ δεν τα είδα;

#21
σφυρίζων

Και από την Ομόνοια έφυγε. Παραμένει στο Σύνταγμα.