Φτύνω, ή «έχω στο φτύσιμο» κάποιον /-α: κοινότατος, θεμελιακός σλανγκισμός που χρησιμοποιείται σε πληθώρα καταστάσεων και δηλώνει ότι παραμελώ, περιφρονώ κάποιον.

Ως τακτικός ελιγμός, το φτύσιμο χρησιμοποιείται στην τέχνη του γκομενίζειν, όπου αφήνουμε στο άτομο-στόχος να εννοηθεί ότι τον/την έχουμε ξεπεράσει, εφαρμόζοντας επιτηδευμένη αδιαφορία περί το άτομό του/της, για να δούμε πώς θ΄αντιδράσει. Βέβαια, πρέπει να προσέχουμε ώστε να μη περάσουμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή και απ΄την πολλή αδιαφορία η όλη κατάσταση πάει περίπατο και θεωρηθεί λύσσαξα, οπότε περνάμε στην περίπτωση κλάνει ο πεθαμένος και το game κηρρύσσεται over.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το τα φτύνω, βγαίνω δηλαδή εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.

Συνώνυμο: κλάνω, κλάσιμο, ζαρτ.

Η Καυλάουρα είναι ο χαρακτηριστικός τύπος της γκόμενας-γραμματόσημο: όσο τη φτύνεις, τόσο κολλάει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Δεv υπήρχε!; Super allive!

#2
Khan

Απίστευτο που δεν υπήρχε! Μπράβο Αλλίβε, και νομίζω έκανες ένα καλό ψυχογράφημα της Καυλάουρας.

#3
soulto

«Συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, bullying, απίστευτα πράγματα που δεν είναι και αυτά γνωστά. [...]
Η Κωνσταντοπούλου συγκαλούσε εικοσαμελείς επιτροπές με τρεις ανθρώπων και έκανε συνεντεύξεις Τύπου 5,5 ωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα για να μην φτύνει ο κόσμος την Αριστερά». ΕΔΩ

#4
vikar

Μα τί σχέση έχει το παράθεμα με τη σημασία που ορίζεται επάνω; Στο παράθεμα έχουμε φτύνω ίσον «απαξιώνω, έχω απαξιώσει» έως «απεχθάνομαι» (υπάρχει και μιά νότα σιχαμάρας, λέμε και κατάπτυστος), ενώ στον ορισμό επάνω φτύνω ίσον «κάνω οτι περιφρονώ, οτι δέν δίνω σημασία, αδιαφορώ επιτηδευμένα (έως και στα πλαίσια αντίστροφης ψυχολογίας)».

Το βιολί βιολάκι. Το οτι δέ γουστάρεις συριζαίους τό 'χουμε καταλάβει, δέ χρειάζεται άλλο ν' ανεβάζεις απανωτά σχόλια - τάχα μ' παραδείγματα χρήσεων - τραβώντας τις σημασίες απ' τα μαλλιά για να ταιριάξουν και γράφοντας εντέλει γλωσσικές πατάτες, για να το εμπεδώσουμε. Χώρια που με τόση αστοχία που διακρίνει τα σχόλιά σου, κάνεις τους συριζαίους να φαίνονται και συμπαθείς... Λοιπόν, πότε θ' ανοίξεις εκείνο το μπλόγκ που λέγαμε;

#5
soulto

"Φτύνω = θεμελιακός σλανγκισμός που δηλώνει ότι παραμελώ, περιφρονώ κάποιον."
Ψυχραιμία το λοιπόν! Το παράθεμά μου έχει απόλυτη σχέση με τον ορισμό, αδιαφορώ δε πλήρως για το αν -με τα σχόλιά μου- φαίνονται συμπαθείς ή όχι οι συριζαίοι.
Όσο για το το μπλογκ, θα είσαι ο 1ος που θα ενημερώσω, -τι στο διάλο!

#6
vikar

Ε γιά δέν ανεβάζεις έναν πληρέστερο ορισμό τότε;

#7
soulto

Τον παρόντα ορισμό τον βρίσκω επαρκέστατο και -όπως λένε κι άλλοι παραπάνω- και προφανέστατο, οπότε προς τί τα:
"τραβώντας τις σημασίες απ' τα μαλλιά για να ταιριάξουν και γράφοντας εντέλει γλωσσικές πατάτες, για να το εμπεδώσουμε" και
"τόση αστοχία που διακρίνει τα σχόλιά σου"
;;;;

Συμβαίνει κάτι άλλο; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανάρτηση σχολίων προς εμπλουτισμό των ορισμών;

#8
vikar

Όποιος ενδιαφέρεται, άς κοιτάξει και τον ορισμό του Τριαντά: ο ορισμός επάνω αφορά τη σημασία 4β, ενώ το παράδειγμα του παραθέματος στο σχόλιο, την 4α. Δέν ξέρω τί παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε για την 4α, πάντως ο αλίβ σαφώς είχε περισσότερα να πεί απ' τον Τριανταφυλλίδη για την 4β.

#9
soulto

Και τα δύο, 4α και 4β αφορούν το φτύνω = περιφρονώ. Εσένα; Εμένα; Την Αριστερά; Τον ντουνιά όλο; CΟΟΛ!