Μια λέξη που φτιάχτηκε και ανδρώθηκε στα ρεμπετάδικα, στα ουζερί και γενικότερα σε μέρη όπου μπουζούκια, βιολιά και πολλών ειδών κρουστά έδιναν μια μουσική χροιά στους δρόμους της Αθήνας, μερικά χρόνια μετά τη κατοχή, οπότε και οι ανατολίτικοι ρυθμοί εισέβαλαν με βία στο μουσικό προσκήνιο.

Μες στης πόλης το χαμάμ ένα χαρέμι κολυμπά
Αραπάκια το φυλάνε, στον Αλή Πασά το πάνε
Ντιριντάχτα, ντιρι-ντιριντάχτα...

Διατάζει τη φρουρά του, να το φέρουνε μπροστά του
να το βάλει να χορέψει και μπουζούκι να τού παίξει
Ντιριντάχτα, ντιρι-ντιριντάχτα...

Έτσι την περνάνε όλοι οι πασάδες στο ντουνιά
με χορό και με τραγούδι, μ’ αγκαλιές και με φιλιά
Ντιριντάχτα, ντιρι-ντιριντάχτα...

Στην Περσία το χασίσι το πουλάν με την οκά
Στην Αθήνα δεν το βρίσκεις, ούτε και για μυρουδιά
Ντιριντάχτα, ντιρι-ντιριντάχτα...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#2
Khan

βιολιά

#3
Vrastaman

Ντεριντά χτα

#4
BuBis

Kαι όμως, η λέξη μπορεί να ανδρώθηκε εδώ αλλά βρε γιαβρί μ΄είναι καρατουρκική και ως έκφραση αλλά και ως ετυμολογία. Αχ, πως να το μεταφράσω... κάτι σαν ζωντάνεψε, ίιιχαα!!! ένα πράμα...

#5
xalikoutis

με το ρήμα «(ν)νταχτιρντίζω» τι γίνεται; με το «νταχντιρντί του λέγανε/και μου το παντρεύανε».... ;

#6
zervinho

Tο οτι είναι τούρκικη το είπα έμμεσα... Παρ΄ολα αυτά το λέμε... ΒΙΟΛΙΑ!!! 'Οχι βιόλες ούτε πασαβιόλες!!

#7
BuBis

takdir είναι το χειροκρότημα, η αναγνώρηση, δηλαδή κάτι σαν να λέμε «άξιος, άξιος», κλπ

#8
iron

νομίζω ότι πολύ πριν από την κατοχή είχαμε τέτοιες μουσικές στην Αθήνα, απλώς δεν υπήρχαν μπουάτ και κέντρα με την σύγχρονη έννοια. Κουτούκια όμως, ναι. Και πλανόδιοι.

#9
zervinho

Άν απλά διάβαζες πιό καλά τι λέει θα έλεγες από μόνο σου: Τι μαλακίες λεω...... νομίζω; Δε νομίζω να λέει πουθενά ότι δεν υπήρχαν τέτοιες μουσικές σην Αθήνα πριν την κατοχη.. για διάβασε καλύτερα τι γράφω γκουφη γκουπερ...

#10
Galadriel

θερβίνιοοοο... μωρό μουυυ... λίγο σεβασμό σε κάποιον που κάθησε και ξεστραβώθηκε με τον ορισμό σου για να σου διορθώσει τα ορθογραφικά σου και να μην σε μαυρίσει ο κόσμος σε βαθμολογίααα μάκια μάκια όπα όπααα

#11
zervinho

Κυρία Mes, ότι θα λέγατε τέτοια ψέματα για να σώσετε την αξιοπρέπεια της ironick ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ!!! Μπορεί στο πρώτο μου λήμμα να μην είχα διαβάσει τους κανόνες αλλά μπορώ να αποδείξω πως το «ντιρινταχτα» έχει γραφεί πρώτα στο Microsoft Office Word 2007 των Windows Vista που όπως όλοι ξέρουν ΕΧΕΙ ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΕΞΕΩΝ!! Σε περίπτωση που έκανα λάθος είτε ορθογραφικό είτε τονισμού θα μου είχε εμφανίσει την λέξη με εκείνη την ελεεινή υπογράμμιση που όλοι μισούμε. Ποσό βλάκας να είμαι πια που δεν θα καθόμουν να το διορθώσω και θα το έβγαζα σαν επιστολή διαμαρτυρίας του Κατ Μαν…; ΟΕΟ;;

#12
zervinho

Καί την επόμενη φορά..... Ζερβίνιο.. εντάξει;;

#13
Galadriel

Το χροιά το χες γράψει χρειά και φαίνεται στο ιστορικό των διορθώσεων.

#14
BuBis

αχχχαααχχχαααχ! Κυρία Mes! Αχααααχχαααχχ! Μήπως ητάν χριά, το χροιά; αχαααχααχχμ, χμ, well, ας σοβαρευτούμε γελάσαμε πάλι... άντε και καλό ΠΣΚ!

#15
Galadriel

...και όπως και να 'χει, δεν καταλαβαίνω προς τί τέτοια επιθετικότητα; Σε είπε κανείς εσένα «γκούφη γκούπερ», ψεύτη («ότι θα λέγατε τέτοια ψέματα»), αναξιοπρεπή («για να σώσετε την αξιοπρέπεια της ιρονικ») ή κάτι αντίστοιχο; Αυτά τα λέω με κάθε σεβασμό και συμπάθεια, μην παρεξηγηθώ, απλά μου φαίνεται τραβηγμένη η αντίδραση για το τίποτα. Τεσπά, καθείς με το ταπερ-αμέντο του.

#16
zervinho

Είδατε πόσο εύκολα σταματάν οι αγάπες και τα μωρουδίσματα κυρία Mes;; Αν όμως ήταν τόόόόόόόόσο ξεστραβωτικό το συγκεκριμένο λάθος να μου τι πείτε να σας αγοράσω γυαλιά.. ΙΚΑ έχουμε ! ΔΩΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!!

#17
Galadriel

Δόξα. :P

#18
zervinho

Από μένα επιθετικότητα;; Δεν το νομίζω...!!

#19
Galadriel

Είναι το θέμα με τον γραπτό λόγο αυτό μωρέ ζερβίνιο... γίνονται παρεξηγήσεις καμια φορά, επειδή δεν φαίνεται το ύφος εκείνου που γράφει. Εμένα μου έκανες λίγο επιθετικός - λες δεν ήσουν, σε πιστεύω και χαίρομαι. Και δεν είμαι δικηγόρος της ιρον, απλά η συγκεκριμένη δεν έχει πει ποτέ κακή κουβέντα σε κανέναν και είναι ιδιαιτέρως διακριτική σο, μου φάνηκε αδικία, με έπνιξε το δίκιο του μόντουλα (δάκρυ).

Και χαίρομαι επίσης που χρησιμοποιείς το word, ειλικρινά, μακάρι να το έκαναν όλοι και να έμενε μόνο καμια χροιά για επιδιόρθωση.

#20
zervinho

Αν θυμάστε μου την είχατε πει και την πρώτη φορά που έγραψα... χωρίς λόγο νομίζω.. και όντας αρχαριάκι του κερατά…! Από αλλού πηγάζει η επιθετικότητα και η επιθυμία να δείξουμε ότι είμαστε παλιοί.. Από την μεριά μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.. Αντίθετα έχω θαυμάσει και έχω γελάσει με δημοσιεύσεις σας στο slang.gr.. Γι’ αυτό άλλωστε έγινα και μέλος..

#21
iron

ε, μίστερ Ζ, όπως και να έχει, η φράση «Άν απλά διάβαζες πιό καλά τι λέει θα έλεγες από μόνο σου: Τι μαλακίες λεω...... » δεν μου φαίνεται ότι γράφτηκε με ψυχραιμία, νο; τεσπα, ανέλαβε η Μες να καθαρίσει, εγώ τώρα τα είδα όλ' αυτά, τέλος καβλό, όλα καβλά, υποθέτω.

#22
Galadriel

Ναι καλέ, ανέλαβε η ομάδα Ζ (Ζορρό). Γίναμε φίλοι με τον θερβίνιο, έχει τα δίκια του, έπεσε μέσα σε εκείνη την επέλαση που είχε γίνει αρχές καλοκαιριού ο καψερός και τα άκουσε για όλους χαχαχαχα σο από τότε μας πήρε από κακό μάτι. Άντε φιληθείτε τώρα να πάμε να κάνουμε κούνιες.

#23
iron

ματς!

#24
zervinho

Μωρά..... εγώ να φιλήσω...αλλά για κούνιες ξεχάστε το!!