Ιδού και ο έτερος Καππαδόκης (ολοκληρωμένη έκφραση). Σημαίνει, να κι άλλος ομοϊδεάτης (με την έννοια του παγαπόντη ή μπαγαπόντη), που έρχεται για υποστήριξη του υπάρχοντος.

Παρότι είναι έκφραση του Μέγα Βασιλείου (του έλληνα Άη Βασίλη, και ενός εκ των τριών ιεραρχών, που έζησε στην Καππαδοκία), εγώ θα την χρεώσω βέβαια στον Λάμπρο Κωσταντάρα από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο», όπου ο Μαυρογιαλούρος την εκφωνεί με φοβερό στόμφο, όταν εμφανίζεται ο Παπαγιαννόπουλος σε υποστήριξη του Ντούζου (ή ανάποδα), προσπαθώντας ο ένας να καλύψει τον άλλον.

— Χθες, ήταν δηλαδή αστείο αυτό που κάνατε;
— Έλα μωρέ, πολύ ευέξαπτος έχεις γίνει. — Ρε, θα μου την πληρώσετε και οι δύο. Θα σας κάνω να τρέχετε με το χουνέρι που μου ανάψατε....
— Έρχεται κι ο Γιώργος να σε ηρεμήσει, μια πλάκα ήταν...
— Μμμμ... Ιδού κι ο έτερος καππαδόκης. Φίδια κολοβά είστε εσείς, όχι φίλοι.

Ο ορίτζιναλ έτερος Καππαδόκης Γρηγόριος Ναζιανζηνός τουπίκλην Θεολόγος. (από Khan, 27/08/09)(από electron, 30/08/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Αν και θα μπορούσε να πει κανείς σεσί νεπασλάνγκ, το γούγλισα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ αστεία, ως δύο καππαδόκες χαρακτηρίζονται στο Νέτι μεταξύ άλλων ο Πάγκαλος και ο Πολύδωρας, ο Θέμος και ο Μάκης, και διάφοροι άλλοι, η έκφραση χρησιμοποιείται πολύ. Αν θυμάμαι καλά ο Μέγας Βασίλειος την είχε χρησιμοποιήσει για τον επίσης Καππαδόκη Γρηγόριο Ναζιανζηνό τουπίκλην Θεολόγο, με την καλή έννοια, αλλά από τον Κωνσταντάρα και μετά σλανγκίστηκε με την παραπάνω σημασία.

#2
johnblack

Πολυαγαπημένο απόσπασμα από τον Γρηρόριο Ναζιανζηνό, που παραφράζει Ξενοφώντα.

Ερωτάς πώς τα ημέτερα. Και λίαν πικρώς. Βασίλειον ουκ έχω, Καισάριον ουκ έχω, τον πνευματικόν αδελφόν και τον σωματικόν. «Ο πατήρ μου και μήτηρ μου εγκατέλειπόν με»;, μετά του Δαβίδ φθέγγομαι. Τα του σώματος πονηρώς έχει, το γήρας υπέρ κεφαλής, φροντίδων επιπλοκαί, πραγμάτων επιδρομαί, τα των φίλων άπιστα, τα της Εκκλησίας αποίμαντα. Έρρει τα καλά, γυμνά τα κακά, ο πλούς εν νυκτί, πυρσός ουδαμού, Χριστός καθεύδει. Τί χρή παθείν; Μία μοι των κακών λύσις, ο θάνατος. Και τα εκείθεν μοι φοβερά, τοις εντεύθεν τεκμαιρομένω«;

Και η απόδοσή του σε σύγχρονο νεοελληνικό λόγο.

Ρωτάς αν την παλεύω. Πολύ πίκρα... Ο Μπίλης πήρε τον πούλο, ο Καισάριος τιγκανά με ελαφρά πηδηματάκια, ο μπρο μου ο ψαγμένος κι ο μπρο που μας πέταξε το ίδιο μουνί.

»Ο γέρος μου και η γριά μου με γράψαν στα παπάρια τους«, ραπάρω με παρεάκι μου τον David.

Έχω γίνει ραμολιμέντο, τα γεροντάματα μου κάνουν κωλοδάχτυλο, τρώω τρελά χωσίματα, τραβήγματα, μπαλάκια, γενικά με πηγαίνει γαμιώντα. Οι κολλητοί μου βγήκαν πουλητάρια, στο Μαγαζί βαράμε μύγες απ' τις αναδουλειές.

Μας έχει ρέψει η αγαμία, πονάει ο κώλος μας απ' τα παλούκια, τίγκα σκοτάδι και δεν παίζει και κανάς αναπτήρας, ο Χριστός έχει πάει για τούφες.

Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Τσιαμτσίκα; Η λύση είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία, ο ψόφος. Και μας περιμένει πούτσα με λέπι εκεί, αν κρίνω από δω.

#3
Khan

χαχαχα, εύγε! Πολύ καλύτερο απ' το δικό μου εγχείρημα στο σλανγκιστί!

#4
electron

σωστοστ

#5
johnblack

Ε καλά ντε κόψε κάτι, εσύ ξηγηθηκες τις κάλτσες σου, εκεί, btw δεν το είχα προσέξει. Εγώ στο φτερό τα έγραψα, μια παρωδία-hommage σε ένα πραγματικό γαμάτο κειμενο.

#6
electron

Πρέπει να ιδρύσετε το τμήμα σλανγκομεταφραστικής. Αλλά σας βλέπω να μαλώνετε για τα πρωτεία!!!!!

#7
Khan

Μπα, εγώ κι ο Τζόνι έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε τις διακρίσεις.

#8
BuBis

#9
iron

μπλάκι, με αυτό το εξαιρετικό σημερινό απόσμασμα (του Ναζιανζηνού) ξεπέρασα τα μούτρα που σου έκανα χθες για τις κομματικές διακρίσεις μξ γυναικών. Άντε και να γίνουμε φίλjoι τώρα.

#10
johnblack

Ναι, το έχω για screensaver... Εγώ πάντοτες φίλος σου ήμουνα, εσύ τσακώθηκες μονη σου :Ρ

#11
iron

ε, κοίτα, δεν έχω τσακωθεί με κανέναν εδώ μέσα, είπα να το κάνω και γω μιας και φοριέται κατά καιρούς, αλλά με τον ναζιανζινό μου το χάλασες. τώρα πάει πια, σε δύο χρόνια πάλι θα μου' ρθει...

#12
soulto

johnblack, άλλος ημίθεος!