Λιμάνι.

Το Καρνάγιο είναι δημώδης όρος της κοινής ναυτικής γλώσσας ενετικής προέλευσης. Με τον όρο αυτό νοούνται τμήματα αιγιαλού εντός λιμένων ή όρμων που, λόγω της ομαλής κλίσης του, επιτρέπει την ανέλκυση και καθέλκυση μικρών σκαφών, περισσότερο ξύλινων προκειμένου να υποστούν «καρναγιάρισμα» δηλαδή υφαλοκαθαρισμούς, υφαλοχρωματισμούς, καλαφατίσματα, παλαμίσματα κ.λπ.

Ο όρος αυτός αναπτύχθηκε κυρίως στις περιοχές που βρέθηκαν για πολύ καιρό ενετοκρατούμενες, σε αντίθεση του αντίστοιχου όρου «ταρσανάς» που αναπτύχθηκε περισσότερο στις τουρκοκρατούμενες περιοχές

Από βικιπαιδεια.

Εδώ είμαστε στο καρνάγιο του Λαυρίου

(από Khan, 27/04/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Mrs Tigri Oro, το αναγραμμαντείο σας καλωσορίζει στο σλανγκρρρ

#2
electron

εδώ είχαεμε και ενετύς και τούρκους, οπότε λέμε και τα δύο...

#3
Galadriel

Τηλεοπτική σειρά «Εγκλήματα». Η αδερφή-πόρνη με την εξίσου πόρνη φιλενάδα της συζητούν την απόφαση της πρώτης να απαρνηθεί τα ανήθικα και να παντρευτεί. Χτυπάει η πόρτα και μπαίνει ένας μελαχρινός παίδαρος, με φόρμα δουλειάς, μπρατσάρες, σέξυ μουτζούρα ατιμέλητη στο μάγουλο. «Γεια σας. Είμαι ο Βαγγέλης από την Ελευσίνα. Δουλεύω στο καρνάγιο.» (αχ πλιζ αν βρει κανείς το μήδι...).

Δεν θυμάμαι τί γύρευε στην πόρτα της κοπέλας ο Βαγγέλης, εκτός από τον πειρασμό που εκπροσωπούσε, αλλά το «καρνάγιο» ήταν χαρακτηριστικά σέξυ σε συνδυασμό με τον Βαγγέλη χε για να μου μείνει η σκηνή στο χρυσοψαρο-μυαλό μου. Νόμιζα ότι είναι το ναυπηγείο βασικά. Θεγκζ έπαθα την σημερινή μου μόρφωση.

#4
GATZMAN

Ave Mes

Με καρνάγια είχε να κάνει κι ο Ξανθόπουλας, αλλά εκεί λείπαν όλα τα άλλα που συνθέτουν την περιγραφή του Βαγγέλα. Ενα άλλου τύπου εξαιρετικό καρνάγιο, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Χανίων φαίνεται εδώ. Ακριβώς δίπλα στα παλιά καρνάγια. Αγαπημένο στέκι.

#5
HODJAS

Δεν είναι λιμάνι αλλά ταρσανάς-νεώρειο-ναυπηγείο κλπ.

#6
GATZMAN

Ναι δεν είναι λιμάνι. Νεώρειο όπως το λές

#7
electron

Εχω την εντύπωση οτι δεν είναι σλανγκ. Καρνάγιο είναι το μικρό ναυπηγείο. Εκεί που επισκευάζονται (τώρα), και κατασκεύαζαν (παλιά), μικρά ξύλινα σκάφη (στο παρελθόν και αρκετα μεγαλύτερα. Και το μέρος όπου μεσουρανούσαν κάποτε οι περίφημοι, κραβομαραγκοί (επάγγελμα που έσβησε). Είναι καθ'όλα δόκιμος ναυτικός όρος, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

#8
xalikoutis

αξίζει ναι σημειωθεί ότι αν μια κοπελιά παραστεκούλίζε στους τερσανάδες της έβγαινε αμέσως το όνομα...

#9
iron

ναι, δεν είναι σλανγκ, ούτε έχει σλανγκ χρήση.

#10
Khan

Στ’ αργαλειά και στο καρνάγιο
όνειρα εγώ κι εσύ,
και μας δίνει το κουράγιο
των φιλιών μας το κρασί.

Τα παιδιά στην Ελευσίνα
δεν χαμογελούν ποτέ,
είναι πικραμένα κρίνα
σαν το δάκρυ σου, Χριστέ.
Τα παιδιά στην Ελευσίνα
δεν γελούν σαν τα παιδιά,
περιμένουνε κι εκείνα
άνοιξη και πασχαλιά.

Καίν’ οι μαύρες τσιμινιέρες
όνειρα του καθενός,
νύχτες οι δικές μας μέρες
κι η αγάπη μας καημός.

Όταν ο Μπιθικότσης ήταν και πολύ καζαντζίδης