Η αντιπροσωπευτικότερη έκφραση της κατάπτωσης. Λέγεται για κάποιον που η κατάστασή του χειροτέρεψε, ιδίως η κοινωνική και επαγγελματική του θέση.

Η φράση μάλλον φτιάχτηκε μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και δεν αποκλείεται να ξεκίνησε από πραγματικό περιστατικό, όταν πρώην δήμαρχος χωριού αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά κλητήρα στο δημαρχείο γειτονικής πόλης.

Χρησιμοποιείται ενίοτε και στον ερωτικό τομέα όταν μετά τα δεύτερα -άντα ο μεσήλιξ απευθυνόμενος στο μόριο του και αναπολώντας τις παλαιές ένδοξες εποχές λέει: «πως κατάντησες έτσι αδερφέ μου, από δήμαρχος κλητήρας» ή όταν από επιβήτωρ γίνεται καληνυχτάκιας

Διάσημοι από δήμαρχοι κλητήρες:

Ροναλντίνιο
Κεντέρης Θάνου
Μάριον Τζόουνς
Πάγκαλος
Μπίλ Κλίντον
Τέρενς Κουήκ
Πασχάλης

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Καλόοοοοοοο!

#2
popaoua

Σενκ πουαν!

#3
johnblack

Καλά ντάξ δεν πάθαν και τίποτα όλοι αυτοί που αραδιάζεις στο παράδειγμα, μια χαρά ζουν και βασιλεύουν και τρώνε με δέκα μασέλες (άντε με εννιά τώρα). Ειδικά για Πασκάλ, όλο εκείνο το σκανδαλάκι με το μπάσταρδο και καλά, ήτανε για να ξαναβγεί το παλικάρι στον αφρό και να βγάλει κανά φραγκάκι, όπερ και εγένετο.

#4
Stravon

Ναι, αλλά δεν νομίζω να ξαναδεί πιπινάκι στη ζωή του. Άσε που έφαγε και τις παντοφλιές του.

#5
johnblack

Ψόρι φίλος αλλά ελπίζω να μην το πιστεύεις πραγματικά αυτό. ΟΛΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΗΤΑΝ από τον ίδιο και το σούργελο τη γυναίκα του- που το παίζει και δικηγόρος - για να ξαναβγεί στον αφρό.