Ο συγκεκριμένος όρος αποτελεί εξελληνισμένο δάνειο του αγγλικού όρου jamming (που με τη σειρά του δηλώνει το jam session) και χρησιμοποιείται για να περιγράψει στην συνάντηση μουσικών (κατά κύριο λόγο οργανοπαιχτών και όχι θεωρητικών) με σκοπό την πρωτογενή παραγωγή μουσικής, χωρίς να υπάρχει προετοιμασία ή προϋπάρχον υλικό. Το τζαμάρισμα χρησιμοποιείται λανθασμένα ως συνώνυμο του ζωντανού αυτοσχεδιασμού. Λανθασμένα, γιατί ναι μεν υποδηλώνει τον αυτοσχεδιασμό (σε πραγματικό χρόνο), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μουσικοί θα συνθέσουν κάτι καινούργιο από το πουθενά, αλλά μπορούν απλά να επανεκτελέσουν κάποια ήδη υπάρχοντα κομμάτια του ρεπερτορίου. Σκοπός του τζαμαρίσματος είναι κατά κύριο λόγο η επικοινωνία μεταξύ των μουσικών.

Τώρα, ανάλογα και με την προσωπικότητα και την εκτελεστική δεινότητα και φαντασία των οργανοπαικτών το τζαμάρισμα θα κινηθεί είτε προς την αγνή παραγωγή μουσικής (ασχέτως λαθών, καθώς, όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, δεν υπάρχει προετοιμασία εκ μέρους των συμμετεχόντων), είτε προς τον χαβαλέ -ο οποίος πολλές φορές στερείται οποιασδήποτε (μουσικής) ουσίας και οποιασδήποτε (μουσικής) αξίας και λόγου ύπαρξης. Πολλές φορές όμως το τζαμάρισμα συνεισφέρει στο δέσιμο των μελών ενός συγκροτήματος και στην παραγωγή πραγματικά αξιόλογης μουσικής, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε υπό τη μορφή ιδεών οι οποίες θα δεχτούν περαιτέρω επεξεργασία σε μετέπειτα χρονική περίοδο.

Το τζαμάρισμα αφορά περισσότερο σύγχρονα μουσικά είδη (ελληνικά και ξένα) και δεν συναντάται στην περίπτωση της κλασικής μουσικής (οι ωδειούχοι έχουν γενικά μία τάση να αποστρέφονται τον αυτοσχεδιασμό. Μάλλον επειδή δεν μπορούν να τον καταλάβουν).

Τζαμάρω, στην περίπτωσή μου, σημαίνει γουστάρω να γρατσουνάω την κιθάρα μου. Πράγματι, κάθε φορά που ο Μeerkat έχει σπάσει το φράγμα του χρόνου κι επομένως δεν «ακούει» το παρόν, ο Αlbatross ίπταται σε ύψη όπου δεν φτάνουν ήχοι από τον ταπεινό γήινο κόσμο και η Lizard τρυπώνει βαθιά στο λαγούμι της και φοράει τις ωτασπίδες της, εγώ βγαίνω στην παραλία με την κιθάρα μου, περνάω το βίσμα και αρχίζω το τζαμάρισμα…Ναι λοιπόν, είμαι ο ταραξίας της κοινής ησυχίας των Γκαλάπαγκος! Τελευταία, όμως, ανακάλυψα ότι έχω πολλούς «φίλους και φίλες» στον διαδικτυακό χώρο…

(Πηγή: http://smalliguana.blogspot.com/2008/01/blog-post.html )

Ζητούνται 2 ατομάκια να παίζουν κιθάρα και πλήκτρα για τζαμάρισμα (τι εννοεί;)
να μην είναι μέταλα,
να μήν είναι σκυλιά,
να μην είναι πολύ κουλτουριάρηδες,
να μην σνομπάρουν την ελληνική μουσική,
να είναι μέχρι 35,
να είναι ο ένας κοπέλα και μάλιστα κουκλάρα,
να παίζουν Θηβαίους, Αλκίνοους, Μαγειρίτσες και τα συναφή είδη,
και να ψάχνονται για πρωτότυπα τεμάχια
Με σκοπό να παίζουμε καμιά Παρασκευή σε κανένα κουλαριστό μερος για τον χαβαλέ και ό,τι προκύψει.

Πολλά ζητάω;

(Πηγή: http://www.makemusic.gr/forum/showthread.php?t=533

(από Stravon, 05/09/09)(από patsis, 26/02/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Ωραίος ορισμός και λήμμα. «Jammin'» ήταν μια εξαιρετικά πετυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ3, με τον Βακάρο και τον Παναγιωτόπουλο. Ερώτηση τηλεθεατή: «Τι σημαίνει jammin;» Παιχνιδιάρικη απάντηση Παναγιωτόπουλου: «Jammin' είναι ο υαλοπίνακας εις την κυπριακήν».

#2
johnblack

Ναι και μετά ο Στάθης από μέταλλο που μας το έπαιζε, προσκύνησε το mainstream...

#3
iron

χεχε τζόνι!

#4
vikar

Γειά σου Κύριε Κάδμο, ωραίος (έτσι, ν' αραιώνει το πρόχειρο...).

#5
knasos

Ε πως, ακόμη πηγαίνει σε συναυλίες ροκ περιεχομένου ανα την υφήλιο και μας το μοστραρει μέσα από το μπλογκ του. Τελικά το να μη μιλάς όταν μιλάει ο Κανάκης είναι εξαιρετικά προσοδοφορο.

#6
patsis

Knaso μπράβο ρε συ, τι είναι αυτή η ιστορία πια με την πρωτοκαθεδρία του Κανάκη στην συζήτηση; Ρε παιδί μου, οι άλλοι του συμπεριφέρονται πολύ δουλικά, με εξαίρεση ίσως τον Σερβετά του οποίου το ταλέντο δεν μπορεί κι ούτε πρέπει να κρυφτεί. Απ' όσο θυμάμαι, ο Παναγιωτόπουλος είναι πολύ ετοιμόλογος και ευχάριστος σαν ομιλητής/συνομιλητής/παραγωγός και οι μουσικές γνώσεις του, σε μένα τον άσχετο, φαίνονται αρκετές. Αδικείται σε τέτοιο καθεστώς, χωρίς βέβαια να φταίει κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο.

#7
Επισκέπτης

Ασε, γι' αυτό ακριβώς δεν αντέχω να την βλέπω την εκπομπή αν και σε γενικές γραμμές έχει καλό υλικό όταν δεν υπερβάλλουν του πουστη. Είναι λες κι ο κανάκης θέλει να δείξει ότι είναι γαμαουα και γκραν γαμάω και μπορεί να διακόπτει όποιον θέλει. Ασε που το «παρεΐστικο» με ένα κεφάλι και τους άλλους να σιγονταρουν πιο πολύ για αγγαρεία μου κάνει ενώ σε μερικές φάσεις μου φαίνεται και καραστημενο.

Πχ προχτές ήθελαν να μας δείξουν τι όργανο δήλωσε η Σάσα Μπαστα ότι της αρέσει να παίζει. Ε, στις 6 το απόγευμα βγάζουν έναν δόνητη σε σχήμα φλαουτου και ο κανακης προσπαθεί να παίξει φυσωντας. Μετά του λέει ο Σερβετας ότι δεν ξέρει να το παίζει και το παίρνει και αντί να φυσάει ρουφαει και από το κοντρόλ ντουμπλαρουν ήχους κλαρινου. Ποιος γράφει το σενάριο;

Αν θέλανε να κάνουν κάτι πραγματικά καλό κι αυθόρμητο και όχι αρπαχτές με έτοιμα βιντεακια όπως έχει γίνει της μόδας τώρα μιας και οι μοντέρ και τα πλάνα από άλλους είναι σχεδόν τζάμπα, το σόου θα λεγόταν Κομφουζιο. Δεν θα μπορούσε να λέγεται αλλιώς.

#8
Επισκέπτης

τελικά ρε παιδιά είναι gay ο Κανάκης;

#9
jesus

ναι. τοπ.

#10
Galadriel

Όχι!!;!

#11
MXΣ