ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά.

Κυριολεκτικά: γράμματα ψιλά δηλαδή λεπτά ή μικρά τόσο που σχεδόν δεν είναι ορατά από ανθρώπινο μάτι. Τα παλιά χρόνια που όλα τα κείμενα ήταν χειρόγραφα, ο συγγράφων συνέγραφε τα ψιλά γράμματα με τη χρήση μεγεθυντικού φακού. Θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας αλλά…
Μεταφορικά: «Το πέρασα στα ψιλά (ενν. γράμματα)» σημαίνει: δεν του έδωσα σημασία, το προσπέρασα.

Απαντώνται: (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΠΑΜΕ… ΔΙΑΒΑΖΕ)
Σε συμβόλαια, τραπεζικά κυρίως, στα οποία αναγράφονται με ψιλά γράμματα όροι φαινομενικά δευτερεύοντες και τυπικοί, αλλά ουσιαστικά τόσο δεσμευτικοί για τον υπογράφοντα που, αν τους διάβαζε (αν δεν βαριόταν ή αν τον άφηναν), θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να υπογράψει το συμβόλαιο.

Σε τηλεοπτικά σποτάκια χρηματοδοτικών κυρίως προγραμμάτων. Εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης σε μέγεθος και ανάλυση τέτοια που να είναι δυσανάγνωστα από τον τηλεθεατή. Μετεξέλιξη των τηλεοπτικών ψιλών γραμμάτων είναι τα κυλιόμενα, κανονικού μεγέθους, γράμματα με υψηλό όμως ρυθμό κίνησης (ταχύτητα) ώστε και πάλι να επιτυγχάνεται ο ίδιος σκοπός. Να αναφέρονται μεν, να μη διαβάζονται δε.

Σε ιστοσελίδες κερδοσκοπικές ή φαινομενικά αφιλοκερδείς (τίποτα στη ζωή δεν είναι αφιλοκερδές) που έχουν την νομική υποχρέωση να πληροφορούν και να προειδοποιούν τον επισκέπτη για τους όρους χρήσης της σελίδας και για την νομή και κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων που παρέχει ο χρήστης στον κάτοχο του διαδικτυακού τόπου. Τα ψιλά γράμματα, στην διαδικτυακή ηλεκτρονική τους εκδοχή, είναι επίσης ηλεκτρονικά συμβόλαια που βρίσκονται (αν βρίσκονται) σε συνδέσεις υψηλού επιπέδου (όχι δηλαδή σε εμφανές σημείο), είναι δε μακρόσυρτα και μακροσκελή κείμενα τα οποία αρχίζουν με γενικότητες, ίσως να οδηγούν και σε άλλες υπο-συνδέσεις, δείχνουν κουραστικές και περιττές, αλλά σε κάποια σημεία ορίζουν τον τρόπο που διαχειρίζεται ή και παραχωρείται η πνευματική ιδιοκτησία των ψηφιακών δεδομένων (φωτογραφίες, κείμενα, ήχοι, βίντεο κλπ).

Προβλήματα που προκύπτουν: (ενδεικτικές αναφορές)
Στα έντυπα συμβόλαια ο υπογράφον μπορεί, αν εν αγνοία του παραβιάσει κάποιον από τους όρους του συμβολαίου, να βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν είχε εξ αρχής υπολογίσει.

Το θύμα των τηλεοπτικών «ψιλών γραμμάτων» ταλαιπωρείται επισκεπτόμενο τα εν σποτακίου διαφημιζόμενα καταστήματα, έχοντας στο μυαλό του άλλους όρους από αυτούς που πραγματικά ισχύουν.

Στη διαδικτυακή τέλος τεχνολογία, ο χρήστης μπορεί να παραχωρήσει πληροφορίες (έγγραφα, κείμενα κλπ) τα οποία να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, κάτι που αρχικά δεν είχε υπολογίσει, καθώς και στη χειρότερη περίπτωση προσωπικά στοιχεία-πληροφορίες (ΑΦΜ, ΑΑΤ, Αρ. Πιστωτικών καρτών κλπ).

Ποιοι την πατάνε: Σχεδόν όλοι. Ο x λόγω αγραμματοσύνης, ο ψ λόγω βαρεμάρας, ο z λόγω υπερβολικής σιγουριάς. Το βέβαιο είναι ότι όλοι είναι εν δυνάμει θύματα των ψιλών γραμμάτων και ειδικότερα στα διαδικτυακά ψιλά γράμματα την πατάνε σχεδόν όλοι. Αλήθεια ποιος έχει διαβάσει (facebook, slang.gr, ….) και ακόμη περισσότερο ποιος σκέφτηκε ποτέ μέχρι που μπορεί να πάει η βαλίτσα; Όλοι λίγο πολύ, άλλος λόγω αμορφωσιάς, άλλος λόγω απολύτου εξειδικευμένης μορφώσεως, έχουμε περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης του Αριστοτελικού «όλον», το οποίο όλον βρίσκεται στο διαδίκτυο. Σε όλες τις μορφές του, τις καλύτερες και τις χειρότερες.

Συμβολή του συντάκτη: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

  1. - Έχει πιτυρίδα το ξέρεις;
    - Έλα μωρέ τώρα, ψιλά γράμματα.

  2. - Καλά ρε, δεν είδες ότι δεν είχες νερό στο ψυγείο;
    - Δεν το έλεγξα. Το πέρασα στα ψιλά.
    - Ε! τότε καλά να πάθεις. Τώρα πλερό...

Απαραίτητο παρελκόμενο (από Stravon, 06/09/09)ψιλα γράμματα μεν... (από BuBis, 07/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Fotis Nitsiopoulos

ξεστραβωσε μας ρε Στράβωνα

#2
smoke

Kαφκικό.
Να υποθέσω ότι προσπαθείς να βρεις την είσοδο ή την έξοδο του Πύργου;

#3
Stravon

Σε όλα τα θρίλερ οι πρωταγωνιστές ξέρουν την είσοδο και την έξοδο. Παραδόξως κανένας δε φεύγει. Ίσως για να μην τελειώσει η ταινία

#4
GATZMAN

#5
Stravon

Παρεμπιπτόντως προτείνω πλήρη επωνυμία στο διαδίκτυο. Μέσα στην ανωνυμία κρύβονται πολλές αλήθειες αλλά και πολλά ψέματα. Πώς πχ μπορεί κάποιος που δημοσίευσε ανώνυμα ένα ωραιότατο κείμενο να διεκδικήσει κέρδη από αυτόν που βρήκε το κείμενο και έγινε ζάμπλουτός; Δεν μπορεί. Τι αξία έχει μια άποψη αν δεν την εκφράζει ένα συγκεκριμένο άτομο; Έχει αξία αν το παίζει κάποιος επαναστάτης στο διαδίκτυο με ανώνυμη παρουσία σε αυτό ενώ στην πραγματικότητα είναι κότα; Πάγια άποψη μου είναι να μην παραχωρώ τίποτα και σε κανένα. Ούτε τα καλά μου ούτε τις μαλακίες μου. Στην ερώτηση που πιθανό θέλετε να κάνετε η απάντηση είναι: Α. Δημήτριος Και αν δεν το σβήσει ο admin το e-mail μου dimandro@gmail.com

#6
Mr. Cadmus

Πρώτη φορά βλέπω να διεκδικεί κανείς copyright σε διαδικτυακό λεξικό... εκτός αν άλλο είναι το νόημα.

#7
Επισκέπτης

Το νόημα είναι γενικότερο περί κινδύνων που εμπεριέχονται σε ψιλά γράμματα όλων των μορφών. Και εγώ δεν διεκδικώ τίποτα αλλά στο συγκεκριμένο λεξικό έχουμε τις εξής ιδιαιτερότητες. Δεν είναι λεξικό. Είναι εργαλείο συλλογής «αδόκιμων» όμως λέγεται όρων. Οι ορισμοί των λημμάτων αυτών είναι προϊόντα χρηστών που σπαταλούν ή καλύτερα αφιερώνουν χρόνο, χρησιμοποιούν την μόρφωση τους (όποια κι αν είναι αυτή), προκειμένου να παρουσιάσουν κομψό, συγκροτημένο, αιτιολογημένο κείμενο. Αυτό, σε οποιοδήποτε διαδικτυακή σελίδα, πρέπει να το προσμετρούν οι χρήστες και να μην το χαρίζουν έτσι απλά χωρίς πρώτα να ενημερωθούν. Όποιος θέλει μπορεί να το χαρίζει η ένσταση-συμβουλή μου είναι : «δράσε όπως θέλεις αλλά πρώτα ενημερώσου». Και μεταξύ μας γνωρίζεις καλά ότι οι περισσότεροι χρήστες στο σύνολο του διαδικτύου γνωρίζουν ελάχιστα για τη δομή, τις σχέσεις και την πορεία μιας πληροφορίας.
Το όνομα μου δεν το αναφέρω για να διεκδικήσω δικαιώματα αλλά για να ισχυροποιήσω τη θέση μου περί ονομαστικής παρουσίας στο διαδίκτυο. Θα ήταν ατιμία ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο χωρίς να το εφαρμόσω. Θεωρώ λάθος της σελίδας να μην αναφέρει τη δομή του σχήματος (επιχείρηση ή κάτι άλλο) που την ελέγχει.
ΤΕΛΟΣ μην ξεχνάς ότι είναι ορισμός ενός λήμματος. Να μην το αιτιολογήσω; Ίσως να είναι και το πλέον αιτιολογημένο λήμμα της σελίδας.

#8
Επισκέπτης

Αυτό που λες όχι μόνο το δέχομαι, αλλά και το επικροτώ. Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος ιστόποτος αφορά το ένα και μοναδικό αγαθό στον κόσμο για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα διεκδίκησης: την γλώσσα και δη την καθομιλουμένη γλώσσα (καθώς από αυτήν γεννιούνται και οι πάσης φύσεως σλανγκισμοί).
Αυτό από μόνο του, εξ ορισμού ακυρώνει το όποιο ονοματεπώνυμο τοποθετήσεις, μιας και άπαξ και το εκθέτεις και μάλιστα στο διαδίκτυο, τότε πάπαλα. Scripta manet. Ουσιαστικά το χαρίζεις...
Άρα, σε κάποιο μπλογκ όπου εκθέτεις τις απόψεις εμπεριστατωμένα και αναλυτικά εκεί φυσικά και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις ονοματεπώνυμο. Εδώ τι νόημα έχει; Αν δεν θες να το δώσεις , απλά δεν το δίνεις και κλείνει εκεί. Τέλος, καλά κάνεις και το αιτιολογείς για να'σαι καλυμένος απ'ολες τις μπάντες.

#9
Stravon

Έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Μόνο που αυτό για το οποίο δεν τίθεται ζήτημα διεκδίκησης μια που είναι δημόσιο αγαθό όπως λες, άπαξ και αναρτηθεί γίνεται αντικείμενο κερδοφορίας. Όχι μόνο έμμεσης (μπανεράκια*, διαφημίσεις) αλλά και άμεσης (βλέπε και σκέψου [URL=http://www.slang.gr/misc/webmastores][/URL]). Άρα μετά την καταχώρηση αυτή η καθομιλουμένη αποκτά ξαφνικά copyrights. Επί του λήμματος θα μπορούσα να πω: ψιλά γράμματα: έκφραση που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι ένα γεγονός είναι δευτερευούσης σημασίας (ΤΕΛΟΣ)
μεταξύ αυτού και του ορισμού μου διαλέγεις και παίρνεις.

** Άντε κονόμησες και καινούργιο λήμμα*

#10
Επισκέπτης

Το'χω δεί αυτό που λες. Όμως, το ίδιο ακριβώς πράγμα συμβαίνει και με τα κανονικά έντυπα λεξικά (ελληνικά και ξενόγλωσσα), όπως και με τις κάθε λογής έντυπες γραμματικές και συντακτικά. Άρα, από'κει και πέρα...

#11
Stravon

ο σκοπός επιτεύχθηκε, το λήμμα αιτιολογήθηκε και οι αναγνώστες ενημερώθηκαν.

#12
BuBis

Τώρα θα με πείτε σλανγκαρχίδι, ψιλά γράμματα μεν, αλλά...

#13
iron

εγώ κρατάω αυτό που είπες: «τίποτα στη ζωή δεν είναι αφιλοκερδές»

#14
Fotis Nitsiopoulos

Όντως είναι μια μεγ.. τεράστια αλήθεια αυτό. Τίποτα μα τίποτα δεν είναι τζάμπα σ΄αυτή τη ζωή. Και τις περισσότερες φορές αυτό το ''τζάμπα'' το πληρώνουμε πιό ακριβά απ΄οτιδήποτε έχει αξία. Ίσως γιατί μπορεί να μας οδηγήσει στην έκπτωση αξιών

#15
Cunning Linguist

Καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν υπήρχε το σάιτ, δεν θα γράφαμε πουθενά αυτά που γράφουμε... Αυτός που έφτιαξε το σάιτ έχει ο ίδιος αφιερώσει αμέτρητες ώρες για προγραμματισμό, αλλά και για εισαγωγές ορισμών... Προσκλήσεις για συναντήσεις γίνονται συχνά για να γνωριζόμαστε (και να μην νομίζει κανείς ότι βγάζει κάποιος και λεφτά από αυτή την ιστορία δλδ...)

Για την δόξα πάμε δηλαδή... Για την δόξα και τη γκαύλα!

#16
Galadriel

Καλώστονε :)
Σε βλέπω ανενημέρωτο πέρνα από εδώ πρώτα για να καταλάβεις.

#17
iron

χαχα Μεςςςςςς!

#18
Galadriel

Μπούμπη αρχιμήδη!

#19
BuBis

ε, ναι, εχμ, περνάω την μυδοπερίοδο μου...

#20
Khan