Ο όρος στην πολιτική επιστήμη αναφέρεται στο σύστημα οικονομίας της σκανδιναβικής χώρας. Είναι ένα σύστημα μικτής οικονομίας, και μάλλον το πιο προηγμένο μοντέλο δημοκρατίας στην οικουμένη. Βέβαια η εφαρμογή του προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πεπαιδευμένου λαού σε συνδυασμό με την έλλειψη ηλιοφάνειας.

Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε άλλες χώρες και δη στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ένα ανέκδοτο. Και αποδεικνύει ότι ο συμπαθέστατος Γ.Α.Π., μάλλον ζούσε και ακόμα ζει σε άλλη χώρα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς χρειάζεται 356 χρόνια για να φτάσουμε αυτό το επίπεδο, και επίσης πρέπει να φράζουμε τον ήλιο τις εργάσιμες ώρες. Διότι, το κλίμα (στην περίπτωσή μας το καβλιάρικο κλίμα της χώρας μας) σε κάνει πιο λάιτ. Εννοώ ότι αν φέρεις τους Σουηδούς στην Ελλάδα, το μοντέλο τους εκφυλλίζεται με ορίζοντα 5ετίας.

Το σουηδικό μοντέλο έχει τα εξής αρνητικά:

  • Bαρεμάρα, η οποία οδηγεί σε αυξημένο αριθμό πάσχοντων από κατάθλιψη
  • για να το αντέξεις αυτό το σύστημα, αν είσαι άντρας πρέπει να πίνεις πολύ, και αν είσαι γυναίκα, να γαμιέσαι σαν να μην υπάρχει αύριο στις δεκαήμερες διακοπές σου κάπου στη μεσόγειο.
  • ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε το ποδόσφαιρό σου, είναι ο [Ιμπραήμοβιτς], νατουραλιζέ βόσνιος ερζεγοβινέζος.
  • το πιο πετυχημένο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας σου, είναι το volvo s/w, συνώνυμο του «έκλεισα σαν άντρας ή γυναίκα».
  • απουσία θεμάτων συζήτησης στα καφενεία, αφού η πολιτική ζωή πάει ρολόι (ακόμα και τα αντρόγυνα δεν μιλάνε μεταξύ τους! δεν μαλώνουν οι αθεόφοβοι! ακόμα και τα συζυγικά έχουν λύσει).

    Στη σλανγκική του μορφή, σουηδικό μοντέλο σημαίνει αφενός ένα δίκαιο σύστημα και γεμάτο τζάμπα παροχές και αφεδύο αφορά στη ειρωνική στάση του νεοέλληνα για τις παπαριέςτων πολιτικών με τα διάφορα μοντέλα, συνήθως βορειοευρωπαϊκής καταγωγής. Βασικοί διαφημιστές του μοντέλου είναι ο Γ.Α.Π., και όσοι Έλληνες μεγάλωσαν σε άλλη χώρα, και παρότι γύρισαν, αρνούνται να καταλάβουν ότι εδώ είναι βαλκάνια...

- Ρε άμα βγει ο Γιωργάκης, θα εφαρμόσει το σουηδικό μοντέλο;
- Ναι, αντί για εφάπαξ, θα σου στέλνει το Υπουργείο Εργασίας, δύο σουηδέζες να σε γαμάνε μέχρι να τα τινάξεις, έτσι ώστε το κράτος να γλυτώνει τα έξοδα συντήρησης σου, μέχρι να πας από φυσικά αίτια.
- Καλόοοο....
- Εγώ έχω άλλη ιδέα. Γιατί δεν στέλνει στη Σουηδία η ΝΔ τον Μητσοτάκη με τη Ντόρα, να τους μυήσουν στο νεοελληνικό μοντέλο. Να τους κάνουν πουτάνα σε δυο τρία χρόνια, να μείνει κι ο Γιωργάκης χωρίς μοντέλο!

Εγώ τις είδα πρώτος!!! (από Stravon, 06/09/09)(από electron, 07/09/09)

πρβλ τεμπέλληνες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Stravon

Θα κοιμόμουν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση με ένα Σουηδικό μοντέλο. Έχω πρόβλημα γιατρέ μου;

#2
Mr. Cadmus

Κανένα πρόβλημα. Εξάλλου για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε σύντροφε...

#3
HODJAS

για το βάθεμα και το πλάτεμα του μαρξισμού, για ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο...

#4
electron

Προϋποθέτει γνώση θεωρειών του Μάρξεσεν και Ενγκελσεν...

#5
Stravon

Γενικότερα με τα μοντέλα ισχύει η ρήση: όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά!

#6
Kilerakias

electron το μίδι απο χανιά :