Το έπιπλο, το οποίο ο νεοέλληνας χρησιμοποιεί ως ακουμπιστήρι για τα συμπράγκαλα τα οποία τον βαραίνουν όλη τη μέρα. Κομπολόι, κινητό, κλειδιά και τσιγάρα. Η μοντέρνα ελληνίς τα έχει όλα στην τσάντα, την οποία και αυτή αφήνει στο εν λόγω έπιπλο. Ενίοτε, με αυτόν τον όρο εννοούμε και τον ευρύτερο χώρο, στον οποίο αυτό το έπιπλο βρίσκεται. Είθισται να υπάρχει και ένας καθρέφτης, στον οποίον αφού φτιαχτεί, ο νεοέλληνας φτύνει δίνοντας τα εύσημα στη μάνα του για τα πνευματικά δικαιώματα της δημιουργίας.

Να σημειωθεί, ότι η ανυπαρξία ενός όρου να περιγράψει το εν λόγω έπιπλο, φτωχαίνει αφάνταστα την, κατά τα άλλα, πλουσιοτάτη ελληνική γλώσσα. Και ο σοφός λαός, αφού οι πνευματικοί ταγοί δεν εφευρίσκουν μία λέξη, διέφυγε στον αδόκιμο αυτό όρο.

  1. - Πού είναι ρε αγάπη το τηλεκοντρόλ;
    - Νομίζω ότι το είδα στο καθώς μπαίνεις.
    - Ένα χάλι σε αυτό το σπίτι, μα τίποτα να μην είναι στη θέση του; .....Α! νά το! (βλέμμα στον καθρέφτη) Φτου σου παλικάρι μου! Πού 'σαι ρε μάνα να δεις τι έβγαλες!!!
    - Μιλάς μόνος σου ρε θεοπάλαβε;
    - Ναι, λέω πόσο κωλόφαρδη είσαι που με τύλιξες!

  2. - Μην ξεχάσεις να μου αφήσεις τις φωτογραφίες του παιδιού, να πάω να του βγάλω διαβατήριο.
    - Μην ανησυχείς, το πρωί θα σου τις αφήσω στο καθώς μπαίνεις, πλάι στα τσιγάρα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
popaoua

χχαχααχααχχα καλο

#2
Galadriel

Υπάρχει όνομα για το έπιπλο και το λένε Πορτ Μαντώ (ή Πορτ Μαντό). Το δωμάτιο με το που μπαίνεις το λένε Χωλ («το διαμέρισμα που είδα έχει τρία δωμάτια, κουζίνα, δυο μπάνια και ένα χωλάκι»). Χωλ οφ φέιμ; Καμία σχέση.

#3
Vrastaman

Στο πορτ-μαντώ κρύβεις την Μαντώ επειδή είναι παλτό ενώ για πλήρη προστασία ενδείκνυται η γκαρντα-ρόμπα για να μη γίνεις ρόμπα...

#4
electron

Χολ (μακρόστενος διάδρομος, που δεν είναι απαραίτητα στην είσοδο) και πορτ μαντω (το μέρος που κρεμάμε ομπρέλες και παρτά) στο καθως μπαινεις, είχαν τα παλιά νεοκλασικά, (που ζεις σε πύργο;). Τα καινούρια σπίτια, έχουν μικρούς ή μεγάλους τετράγωνους χώρους. Και προσπάθησε να κρεμάσεις το blackberry σου σε κρεμαστάρι για παλτό!

#5
patsis

(Θα σκάσω άμα δεν γράψω την παπαριά μου) Μήπως είναι παραφθορά του «καθώς βγαίνεις»;

[mod]Καθώς μπαινοβγαίνεις; Αλλά αυτό μάλλον σε κρεβατοκάμαρα παραπέμπει...[/mod]

#6
Galadriel

Νταααξ καλέ ελέκτρον, μη μας παίρνεις από τα μούτρα (σ.ς. δικό μου αυτό, δεν το έχουμε) που μένουμε σε πύργο και δεν έχει φτάσει ακόμα το μπλακμπερυ στα Καρπάθια...

Ανέβασα μήδι με πορτμαντώ, έχει χώρο για το blackberry και για το μπολάκι με τα ψιλά. Ξέρω ότι και ο όρος και το ίδιο το έπιπλο είναι παρώ. Μυρίζει σεβεντίλα.

Την λέξη την θυμάμαι από το στόμα της Μαρίας Αλιφέρη στα «τετράγωνα των αστέρων» σε ένα επεισόδιο που όλο ένα γαμημένο πορτμαντώ έβγαινε και δεν έβγαινε ποτέ το ζευγάρι του (σε βιντεάκι μου το χει στείλει η μαμά μιας φίλης μου, όλα κι όλα).

Όσο για το χωλ, εμείς στον πύργο μας τον πατρικό, είχαμε χωλ τετράγωνο, με πορτ μαντώ με καθρέφτη σπέσιαλ (εκεί βαφόμουνα το πρωί γιατί είχε καλύτερο φως από το μπάνιο) αριστερά ήταν η πόρτα για το μεγάλο σαλόνι δεξιώσεων και δεξιά η πόρτα για τα διαμερίσματα των δούλων και τις κουζίνες.

#7
iron

α και πού' σαι έλεκτρον... στον πληθυντικό περικαλώ την κυρία, γκέγκε;

#8
Khan

Καθώς δεν είχα ως τώρα την τύχη να γνωρίσω την Μες από κοντά, το προφίλ που ως τώρα έχει σχηματιστεί από διάσπαρτα σχόλια είναι: Ατέλειωτα ψηλή, με ατέλειωτα πόδια που για να τα ξυρίσεις χρειάζεσαι όση ώρα κρατάει μια ταινία Αγγελόπουλου, απαραιτήτως μπότες, που δυσκολεύεται όμως να βρει το νούμερό της, γενικά μια εσάνς Γκαλάντριελ, αν δεν πρόκειται για πλήρη ταυτότητα, και τώρα προστίθεται και ο πύργος!

Κάπως όλα δένουν!

#9
Khan

Πολύ καλό λήμμα- ορισμός. Στο πιο ρετρό αρχοντομούνικο, να μην ξεχνάμε και το μπουντουάρ (boudoir), βλ. Βικούλα εδώ, ή καλύτερα ακόμη την Γαλλίδα Βικούλα, που τα εξηγά πιο ωραία. Η σημασία του ποίκιλλε από δωμάτιο σε έπιπλο και τα δύο με διαφορετικές χρήσεις, μεταξύ των οποίων νομίζω έπαιξε και το «καθώς μπαίνεις», αν και είναι το λιγότερο σημαντικό. Το μπουντουάρ απέκτησε μια άκρως πορνοδιαστροφική εσάνς μετά το μυθιστόρημα του Μαρκήσιου ντε Σαντ Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ. Σημειωτεόν ότι το μπουντουάρ δεν είναι με την καμία η κρεβατοκάμαρα όπως αφήνει να υπονοηθεί το άρθρο της χαζοαμερικλάνας Βικούλας, γιατί ο ντε Σαντ το διαχωρίζει ρητά από την κρεβατοκάμαρα και τοποθετεί την φιλοσοφία εκεί και όχι στην κρεβατοκάμαρα. Επειδή, μάλλον, όπως και στον Πλάτωνα, η φιλοσοφία είναι έρωτας και όχι ολοκλήρωση, έτσι και στον ντε Σαντ η φιλοσοφία είναι κάτι σαν μπινελικοειδής λόγος περί σεξ που τοποθετείται προ της κοίτης, και είναι εξάλλου πιο ανωμαλιάρικος από την κλίνη που είναι καθ' εαυτήν πιο καθώς πρέπει. Φυσικά στον ντε Σαντ τίποτα δεν εμποδίζει τους πρωταγωνιστές να έχουν και μπουντουαράτο σεξ στα πιο όρθια και πιο ανατρεπτικά, οπότε με αυτήν την έννοια το μπουντουάρ είναι όντως «καθώς μπαίνεις».

#10
patsis

Κάποιος χακάρει τα σχόλιά μου! Νιώθω violated...> Χαχά, μπορώ και μόνος μου, ελαφρώς άρπα-κόλλα βέβαια, αλλά έτσι, για να νιώσω αυτό το rush...

Σημείωση από τη Συντακτική Ομάδα

#11
iron

άσχετο, έβαλα στον ορισμό και ένα λινκ που έλειπε

#12
poniroskylo

Κάπου σχετικό είναι και αυτό: κουτσομπόλα.

#13
earendil_ath

Το έπιπλο αυτό είναι συναφές με την κουτσομπόλα.

#14
Galadriel

Αυτό τώρα δεν είναι ακριβώς αυτό που επεσήμανε ο από πάνω σου αρχηγέ μου; :-/

#15
earendil_ath

Μάλλον δε θα το είχα προσέξει βασίλισσά μου :)

#16
alautsutsu

Τσακωθείτε αλλά μη μαλλώνετε!!!

#17
Galadriel

Δε θα σαι καλά που θα μαλώσω με τον πρώτο θνητό που πάτησε το πόδι του στο Βάλινορ.