Φράση ποικίλων σημασιών που κατά περίπτωση αποτελεί απαιτητική προστακτική ή γλυκειά παραίνεση. Συνήθεις χρήσεις:

  1. Κυριολεκτικά. Πρόκειται για ειδική κατηγορία σλανγκιάς όπου, αφενός αφορά σλανγκ πρακτική, με την έννοια του αδόκιμου και «απαγορευμένου» σκηνικού, αφετέρου είναι έναυσμα για εξάσκηση στο λεξιλόγιο του παρόντος λεξικού. Ο ένας εκ των δύο συντρόφων ερεθίζεται σεξουαλικά με το άκουσμα προχώ εκφράσεων και τις αποζητάει. Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία όταν γουστάρουν και οι δύο. Απάντηση στην φράση είναι βεβαίως κάποια προστυχιά:
  • Πρόστυχα μπορεί να είναι τα μπινελίκια, μια έκφραση του προσώπου ή μια κίνηση του κορμιού ή ένα υπονοούμενο κ.λπ. Παρ. 1α.
  • Ρίσκο για μετατροπή ενός σκηνικού στο απόλυτο ξενέρωμα. Απαιτεί σταδιακή εξοικείωση με το αντικείμενο και διακριτική μεθόδευση σε φάση «δοκιμή / σφάλμα». Η εσφαλμένη επιλογή λέξεων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Άμα δεν το ‘χεις γάματο, άλλαξε κουβέντα. Παρ. 1β. Υπάρχουν κοπέλες και κύριοι που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να το πιάσουν, ευτυχώς που υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία επί του θέματος, στην οποία δεν θα επεκταθώ, γιατί τα χει όλα στο νετ (π.χ..εδώ, ή εδώ, ή τεσπά κάνε γούγλε με λήμμα «how to talk dirty» και να δεις τί έχει να γίνει). Βλ. και μήδι 2.
  1. Ειρωνικά, απαξιωτικά, ως απάντηση σε μπινελίκι με την έννοια «σε έχω γραμμένο στα παπάρια μου, δεν πα να κοπανάς τον κώλο σου κάτω». Ιδιαιτέρως εκνευριστικό, όπως και κάθε ειρωνία. Έξτρα μπόνους όταν, παρόλο που ο άλλος ξεπερνάει τον εαυτό του, το βρισίδι είναι ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων. Παρ. 2.

  2. Με την έννοια «δεν καταλαβαίνω γρυ από όσα μου λες, μου φαίνονται κινέζικα». Σαν να λέμε εφόσον δεν κατανοώ Χριστό, γιατί να μην υποθέσω ότι με βρίζεις κιόλας στην τελική και να γουστάρουμε και καλά. Παρ. 3

  3. Με την έννοια «μου αρέσει απίστευτα αυτό που ακούω», αντίστοιχη φράσεων όπως «πω ρε καύλα», «σταμάτα να μιλάς και φίλα με» κ.λπ. Παρ. 4α. Εδώ θα μπορούσε να καταταχθεί και η περίπτωση έκφρασης μαζοχιστικών τάσεων κάθε μορφής: σεξουαλικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και πάει λέγοντα (sic), όπως αναφέρονταν και στην περιγραφή του λήμματος στο ΔΠ. Άμα ο άλλος θέλει το ξεφτιλίκι του σε οποιοδήποτε τομέα, το «μίλα μου πρόστυχα» εκδηλώνει την ικανοποίησή του όταν το λαμβάνει. Παρ. 4β

*Πάσα: Khan από ΔΠ*

1.α. Εκείνος στο γραφείο, από meeting σε meeting. Κινητό δόνηση, ειδοποίηση sms. Διαβάζει έκπληκτος: «Φόρεσα το μαύρο δαντελένιο αλλά, ξέρεις, είναι διαφανές και ντρέπομαι. Σε περιμένω να μου το βγάλεις». Τούρμπο. Απάντηση: «Μίλα μου πρόστυχα! Έρχομαι!», ποιος γαμεί τα meetings, και καλούα η μάνα του κλείστηκε έξω και πρέπει να της ανοίξει, σφαίρα σπίτι, της πουτάνας. (σ.ς. Το sms δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μπινελίκι.).

1.β. Κρεβάτι, χαμός, έντονη φάση, η Λένα από πάνω, μια σύγχρονη αμαζόνα, κλειστά μάτια, δαγκωμένα χείλη - διάλογος:
Λένα (μέσ’ στην καύλα): Έλα μωρό μου, μίλα μου πρόστυχα!
Τάκης (δεν τό 'χει, το παλεύει): Μμμ… (σκέφτεται) μμμ… (ζορίζεται)
Λένα (ανυπόμονα): Μίλα μου, μίλα μου…
Τάκης (το ξεστομίζει): Γαμώ τη μάνα σου! (μαλακία).
Λένα (το ξεστομίζει): Έ άντε γαμήσου μαλάκα (τέρμα η φάση).

  1. Βρις-οφ: - Ε τι να σου πω βρε παλιάνθρωπε, είσαι… είσαι… Ε, λοιπόν, είσαι... ανόητος!!!
    - Πω πω σκληρόοοςΜίλα μου πρόστυχα αγόρι μου :-P

3.– Ρε συ αυτός ένα απλό αρθράκι γράφει και γαμάει λέμεΆκου: «… μιλά αναλογικά για το πάθημα - για την οντολογική διαφορά του με το Είναι. Οπότε δεν είναι το πάθημα αυτό που περιγράφει, αλλά το ίχνος του στη γλώσσα μπλα μπλα μπλα».
- Αυτά είναι! Γουστάρω, μίλα μου πρόστυχα … Άντε γαμήσου, σύνελθε ρε μαλάκα, σού ‘χει γίνει σκάλωμα ο Βέλτσος, τουλάστιχον μη μου τα λες εμένα, δεν καταλαβαίνω Χριστό.

4α. –Ρε μαλάκα πού τα ‘χουμε τα νούμερα που παίξαμε στο τζόκερ; Όπως τα άκουσα στο πεταχτό μου φάνηκε ότι βγήκανε… Φαντάζεσαι;
–Πλάκα κάνεις… Μίλα μου πρόστυχα ρε φίλε! Να πιάσαμε το τζόκερ; (δεν το πιάσανε τελικά αν είχατε απορία).

4β. –Εγώ θέλω το σπίτι να είναι στην τρίχα. Έτσι ρε παιδί μου το θέλω να λάμπει. –Ψυχαναγκασμός.
-Ό,τι να 'ναι. Και μάλιστα θέλω να το φτιάχνω και μόνη μου, δεν θέλω να μου ανακατεύονται στα πόδια αλλοδαπές και ημεδαπές, δικό μου είναι το σπίτι.
-Μαζωχισμός.
-Ό,τι να 'ναι λέμε. Έτσι είμαι, πώς θα γίνει τώρα.
-Ρε Τούλα, άντε ρε μάνα μου να καθαρίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας, να μην έχουν κόκο σκόνη, να γλύψεις τους πάγκους, να πλύνεις τις βιτρίνες, να κατεβάσεις τις κουρτίνες, να τις πλύνεις, να τις σιδερώσεις, να τις ξανακρεμάσεις…
-Μμμ! Μίλα μου πρόστυχα Σοφίααα μίλα μου πρόστυχα!
-Είσαι άρρωστη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#2
Vrastaman

Που' σαι ρε Dirty Talking;

#3
Galadriel

Θεγκζ βραστούλι μου το δωσες έτοιμο και τό ψαχνα μωρό μου. Μουάτς.

#4
Khan

Πολύ καλό. Ρε πστ μου για το 1β παράδειγμα υπήρχε ένα πολύ καλό μήδι στο συσιφόνι από την ταινία «Προστάτης Οικογένειας» του Περάκη με Χαραλαμπίδη, δεν μπορώ να το βρω όμως. Ίσως αποσύρθηκε.

#5
Galadriel

-Τί κάνεις μωρή; Είσαι ηλίθια;
-Μίλα μου έτσι πρόστυχα

Το σενάριο του μηδιού #3 από τον τζίζα κωλολέει. Μπριάμ σε σκόνη, θέλει νερό και βράσιμο, 39 λεπτά από το champion και αντικαουρικό παρακαλώ. Τζίζα αυτό δεν είναι κάψιμο, είναι ολοκαύτωμα.

#6
jesus

θα ήθελα να το είχα κάνει εγώ, αλλά δυστυχώς όχι. θα ήθελα να γνωρίσω αυτούς τους φάρους του ανθρωπίνου πνεύματος κάποια στιγμή...

#7
Galadriel

Είναι οι ίδιοι με τους δημιουργούς του περίφημου «σκατά νοικοκυρά είσαι ματάρες μου»;

#8
electron

Τώρα μου 'ρθε φλας. Ο σταβρων (παλιοσλανγκοσειρά μου) στράβωσε με τίποτα; Η θα σκάσει μύτη ξαφνικά, με την επάνοδο του ρεύματος, με καμιά δεκαριά ορισμούς μαζεμένους;

#9
Stravon

2electron: Να και κάποιος που με σκέφτεται!!!

Έκαναν παρτούζα δύο φίλοι, λέει η γκόμενα στον πιο ήσυχο από τους δύο «μίλα μου πρόστυχα»
Κι αυτός απαντάει «είσαι ποταπή» (Πραγματικό γεγονός)

#10
Galadriel

Και αυτό μας πάει σε άλλο λήμμα...

#11
electron

Ευτυχώς και απάντησες. Στο τσεκ ιν ήμουνα της τελευταίας πτήσης. Θα τα κανα λίμπα, στο σλανγκομέγαρο! Κατάλαβα και που ήσουν από την παρένθεση του σχολίου!

#12
Stravon

Προσπαθούσα να συνδυάσω το λήμμα με τη κατάσταση της Ναταλίας Λιονάκη. Μάλλον κάποιος της μίλησε πιο πρόστυχα από όσο μπορούσε να αντέξει.

#13
kelly_

δείρε με....μη με λυπάσαι............

#14
electron

να φέρω και το τηγάνι; ; ή μόνο με το λαμπατέρ;

#15
kelly_

Μαστίγιο δεν έχεις;

#16
electron

Μου το 'κλεψε ο Ζορό. Να φέρω τα μπαστούνια του γκολφ;

#17
beth

ρε mes θελω καιρο να το μαθω αυτο..τι σημαινει '(sic)';;;;;;

#18
Galadriel

http://en.wiktionary.org/wiki/Sic

Στα καθ' ημάς θα πει, σε ελεύθερη μετάφραση, «αυτό που μόλις διαβάσατε, το είχε γράψει ακριβώς έτσι ο συγγραφεύς και δεν μας ξέφυγε, αλλά έτσι το θέλει έτσι το αφήνουμε» ή (αν πρόκειται για αυτοσχόλιο) θα πει «παίδες έτσι το θέλω αυτό που μόλις γράφηκε, μη μου το πειράξετε, το ξέρω ότι είναι λάθος αλλά το έκανα επίτηδες».

#19
electron

εδώ έφτιαχνα κατάσταση, και μου τη γαμήσατε (sic) τη συζήτηση

#20
Khan

Όπως λέει η Μες είναι αλλά συχνότατα χρησιμοποιείται και ως κακία. Δηλ. πες ότι κάποιος που θέλω να θάψω υποπίπτει σε ορθογραφικό ή σε ατυχή- αδόκιμη έκφραση. Τότε τον παραπέμπω δήθεν για την άποψή του και δεν χάνω την ευκαιρία να βάλω ένα sic στο λάθος του για να τον ξεμπροστιάσω- ξευτιλίσω.

#21
Galadriel

Εννοείς σε περίπτωση που έχω πρόσβαση στην διαμόρφωση του κειμένου, ας ιφ αι εμ μοντ; Ή γενικώς μιλάμετε;

#22
Khan

Γενικώς.

#23
Galadriel

#24
vikar

Σχετικά στριπάκια για την πρώτη σημασία: 1, 2.