Πρέσβης είναι χαρακτηρισμός που αποδίδεται ειρωνικά στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού από τους αντιπάλους της μετά από ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο όρος είχε αποδοθεί τιμητικά στην ίδια ομάδα μετά από τις σποραδικές επιτυχημένες εμφανίσεις της από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και εντεύθεν, μέχρι τις αρχές των ζήροους και είχε την έννοια ότι η ομάδα αυτή αποτελεί τον «πρεσβευτή του Ελληνικού ποδοσφαίρου στα Ευρωπαϊκά γήπεδα».

Καθώς όμως στην παρούσα αγωνιστική σεζόν (2009-2010) οι ευρωπαϊκές φάπες, στην ομάδα με έμβλημα της την αγελαδοτροφή, διαδέχονται η μία την άλλη, ο σκωπτικός χαρακτηρισμός του πρέσβη αποδίδεται όλο και συχνότερα με περιπαικτική διάθεση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην συγκεκριμένη ομάδα.

- Γελάσαμε πάλι από τον πρέσβη, που συνεχίζει να μας «κακομαθαίνει». Ήττα με 1-3 από τη Γαλατά στο Καναπέου. Οι σφαλιάρες θα συνεχιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ σε λίγες ημέρες.
(από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Είναι και κλασική σπεκιάρικη προσφώνηση, που όμως υποκρύπτει και μια τόση δα ειρωνεία: «γεια σου ρε πρέσβη», σαν να λέμε «γεια σου γιατρέ / πρόεδρε / αρχηγέ / μάνατζερ κλπ

#2
HODJAS

Γαμεί!
Βλ. όμως και «πρεσβεία», το κελλί ή θάλαμος φυλακής που κατοικεί ο τσιρίμπασης ή οι χειρότεροι σκύλοι της φάρας...

#3
Khan

Σημαντική προσθήκη σε έναν σημαντικό ορισμό. Τα άτιμα τα Ημιζ έχουν καθιερώσει μόλις ακούμε «πρέσβης» να σκεφτόμαστε «αχ κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε...»

Χότζα, οπωσδήποτε ορισμός: πρεσβεία. Είναι κορυφαίο!

#4
Vrastaman

Στο γραπτό λόγο, γίνεται ακόμα πομπωδέστερο ως πρέσβυς.

#5
HODJAS

Εντάξει! Κάτσε να μοντάρω πρώτα κάτι που'χω στα σκαριά και σκάει.