Δικηγορίστικη αργκό, για τον ειδικευμένο (;) δικηγόρο στο δίκαιο της ευθύνης από αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα τουτού, έχουν στην Αθήνα ολόκληρο κτήριο δικό τους (Νο 3 Ευελπίδων), διαθέτουν ομοιόμορφα απαθή αλλά πονηρά μούτρα και γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, αφού αποτελούν ιδιαίτερο σινάφι.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν «σκοτώνονται» μεταξύ τους επ’ ακροατηρίω (χάριν του πελάτη) κι ότι δεν παίζουν δικονομικές πουστιές ο ένας στον άλλο (π.χ. καθησυχάζει τον συνάδελφο ότι ματαιώθηκε η δίκη λόγω απεργίας γραμματέων, ενώ η συγκεκριμένη γραμματέας-κομματόσκυλο δεν απήργησε και τον ερημοδικάζει).

Έξω απ’ το κτήριο, η εικόνα θυμίζει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ από τους μπανταρισμένους, τους πατεριτσοφόρους, τους χωλούς, τις κλαίουσες χήρες και τα ορφανά κλπ ενάγοντες, που περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους να δικαιωθούν!
Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να έχουν οι δικηγόροι των εναγομένων (συνήθως ασφαλιστικών εταιριών), που καλούνται να παίξουν το ρόλο του «κακού», υποβάλλοντας προσβλητικές ερωτήσεις και αμφισβητώντας πρόσωπα και πράγματα σε έντονο και καχύποπτο ύφος, προκειμένου να μειώσουν τα (φουσκωμένα) αιτούμενα κονδύλια αποζημιώσεως του ενάγοντος θύματος.

Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο, κάποια χήρα ή κάνας ψωμωμένος συγγενής θύματος, να τους καταχερίσει, όταν βγουν από την αίθουσα. Αντίθετα, οι δικηγόροι των εναγόντων (του θύματος ή των επιζώντων συγγενών αυτού), είναι μειλίχιοι σαν κωλομπαράδες του Κατηχητικού και παρασταίνουν τους τεθλιμμένους, ιδίως τα κοράκια, που αναλαμβάνουν μόνο θανάτους εργολαβικά (γενναίο ποσοστό επί της επιδικασθησομένης αποζημιώσεως).

Αλλά το αν και το ποιος θα πάρει τί, είναι ζήτημα του εκάστοτε προέδρου, αφού τα περισσότερα φράγκα που έγκεινται στην ηθική βλάβη (τραυματισμός) ή την ψυχική οδύνη (θάνατος), υπόκεινται στην ανέλεγκτη κρίση του κι έτσι:

[i]Η λαμαρίνα - η λαμαρίνα, όλα τα σβήνει
Mας έσφιξε η Ευελπίδων σαν μια ζώνη
Kι εσύ κοιτάς ακόμη πάνω απ’ το τιμόνι
Πώς παίζει ο πρόεδρος κονδύλι με κονδύλι...[/i]

- Τί δουλειά κάνεις;
- Δικηγόρος!
- Και με τί ασχολείσαι; Ποινικολόγος;
- Μπάαα! Λαμαρινάς! Έχω τον «Φοίνικα»...

Κι ο Michael Clayton ήταν λαμαρινάς! (από Khan, 22/09/09)Στο 4:02 και 6:06 η άποψη του προέδρου για τις σωφερίνες! (από HODJAS, 03/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Στο εξωτερικό, ακόμα πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα φαντάζουν οι λεγόμενοι «κυνηγοί ασθενοφόρων». Υπάρχουν στο Ελλάντα;

#2
HODJAS

Δικηγόροι όχι, αλλά σίγουρα μπάτσοι και σκυλιά...

#3
allivegp

Άφεριμη Χότζαμ που έθεσες τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων της ιδιαίτερης αυτής μερίδας συνανθρώπων μας που βγάζουν το ψωμί τους από τη συμφορά/ /δυστυχία /θάνατο του άλλου. Στο Ελλάντα, σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κοράκια έξω από τις μονάδες των Νοσοκομείων που υποδέχονται ατυχήματα κι επείγοντα, μονάδες εντατικής θεραπείας, νεκροτομεία και γενικά όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κάνει συχνά τις επισκέψεις του.
Το μεγαλύτερο τυχερό που μπορεί να κάτσει στα Γραφεία Τελετών, είναι ο θανών να προέρχεται από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) και να πρέπει να μεταφερθεί εκεί για την κηδεία. Καθώς τα έξοδα που παίζουν για τη μετακίνηση νεκρού είναι τρελλά, μια τέτοια πληροφορία αξίζει το βάρος του μακαρίτη σε χρυσάφι και πάντα υπάρχουν πρόθυμα παπαγαλάκια (από το ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων, τηλεφωνητές κέντρων άμεσης βοήθειας κ.λπ.) να τη μεταφέρουν εκεί που πρέπει. Ο πάτος στην τροφική αλυσίδα είναι τα Γραφεία Κηδειών που τηλεφωνούν όλη την ώρα στις Εντατικές για να μαθαίνουν την έκβαση ενός ασθενούς που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κττμγ, σίγουρα παίζουν και «κυνηγοί ασθενοφόρων», ή για να το θέσω πιο κομψά, διεφθαρμένη on-line επικοινωνία εργαζομένων στο χώρο των επειγόντων με Γραφεία Τελετών, που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί στην Επαρχία όλοι είναι λίγο-πολύ γνωστοί έτσι κι αλλιώς.

#4
allivegp

Α! Μη ξεχάσω: «Γυψάς» λέγεται ο Ορθοπεδικός (με ε, γμτ, μην ανοίξει κάνα σεντόνι αν είναι με -ε- ή -αι-), είτε παλαιάς κοπής, είτε άσχετος, είτε βαρεμένος, που πλέον δεν χειρουργεί αλλά αρκείται μόνο στο να τοποθετεί γύψους.

#5
HODJAS

Βάζω στοίχημα πως 9 στους 10, λέγονται και Παπαδόπουλοι...

#6
Fotis Nitsiopoulos

αποτολμάς επαφή με τους γιατρούς χότζα;

#7
Galadriel

Πω, έναν τέτοιο (λαμαρινά) θέλω για το δικαστήριο της καραμπόλας τον Νοέμβρη...

#8
knasos

Για πες, για πες; Οι άλλοι έφταιγαν ε;

#9
iron

πάψε συ, μικρό!

#10
knasos

Α ρε πούστη, δεν θα με αφήσει να τραβήξω βίντεο και να το ανεβάσω στο ίντερνετ, τότε θα δείτε ότι είμαι άντρας :P

#11
Galadriel

Μπα παραμάζωμα τους πήρα ό,τι είχαν προλάβει να σταματήσουν οι καημένοι... Χτύπησα τον μπροστινό μου, τον πέταξα στον μπροστινό του κι αυτός τον πέταξε στο μπροστινό τζιπ με τον κοτσαδόρο και του γάμησε την πρόσοψη. Και μετά μου ρθε και ένας καλαματιανός από πίσω που μετά μου λεγε «τσσσςς μη στεναχοριέσαι θα σου κάνω δήλωση» - αυτός μου χωσε την αγωγή γιατί λέει δεν φρενάρισα έγκαιρα και τον παρέσυρα να με τρακάρει. Τώρα τα ξέρεις όλα πια κνάσε.

#12
knasos

Όχι κι όλα. Απλά έχω φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

#13
Galadriel

Κανόνισε να προλάβεις να σταματήσεις έγκαιρα γιατί μετά θα βγω να φταίω κι από πάνω.

#14
iron

μόνο για τον καλαματιανό «έφταιγες». Τους υπόλοιπους τους πληρώνει ο πρώτος.

#15
Galadriel

Βασικά εγώ πλήρωσα τους δυο μπροστινούς μου εφόσον εγώ τους παραμάζωξα αλλά ο καλαματιανός έπρεπε να πληρώσει εμένα και το έκανε. Κλείνει η ασφαλιστική μου και οι μπροστινοί παίρνουν τα τέτοια τους, πιάνει ο μπροστινός μπροστινός και κάνει αγωγή στον πίσω πίσω κι αυτός σε μένα. Μύλος. Θέλω έναν λαμαρινά παρακαλώ.

#16
Khan

Ναι, ιρονίκ, μήπως το είπες ανάποδα;

#17
Galadriel

Τώρα θα πει «ειρωνικό ήταν το ποστ» μουαχαχα

#18
knasos

Ε και συ, τα εισαγωγικά δεν τα είδες;

#19
BuBis

Mes μην μασάς, είμαι παθών, ο από πίσω στο τέλος, πάντα την πληρώνει...

#20
allivegp

...με μόνη πιθανότητα να τη γλιτώσει, αν ο μπροστινός κοκκάλωσε απότομα ξαφνικά χωρίς λόγο. Γενικά ο από πίσω φταίει γιατί και καλούα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τον μπροστινό μας, λαμβάνοντας ακόμη υπόψη και το ενδεχόμενο ο μπροστινός να κάνει ό,τι λακίαμα του κατέβει, να του παίρνουν πίπα, να του σβήσει η μηχανή (αν είμαστε στματημένοι στο φανάρι και περιμένουμε ν΄ανάψει πράσινο) , να του σκάσουν τα λάστιχα, να πέσει κομήτης μπροστά του και να αναγκαστεί να φρενάρει, κ.λπ.

#21
Galadriel

...να πεταχτεί κανα σκυλί ή κανα παιδί που τρέχει να πιάσει την μπάλα του είναι το πιο σύνηθες. (όχι στην εθνική οδό βέβαια αλλά γιατί όχι δηλαδή, γιατί;)

#22
iron

Μες σου τα είπα ανάποδα (ήταν μια δύσκολη μέρα χθες), ο πίσω πληρώνει τον μπροστινό.

#23
Galadriel

Καλέ το ξέρωωω, τόσους μπροστινούς έχω πληρώσει!

#24
HODJAS

Τί να κάνουμε ρε Φώτη; Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψον τον βάλαμεν..

#25
BuBis

Γιατί εμένα όλες αυτές οι περιπέτειες με τρακαρίσματα, με θύμισαν το ανέκδοτο με τον νταλικιέρη και τον πούστη, ε;

#26
Galadriel

Γιατί πριν διάβασες το κλαψομουνιά ίσως;

#27
BuBis

Όχι, αλλά θα το κάνω πάραυτα!