Πρόκειται για τα περίεργα αυτά παπούτσια (από σανδάλια μέχρι μπότες) που οφείλουν την ονομασία τους στην τεράστια σόλα τους, την μονοκόμματη, άκαμπτη και πολύ μεγάλου πάχους, που θυμίζει την μη σλανγκ πλατφόρμα (εξέδρα, αποβάθρα κλπ), δηλ. ένα τεράστιο επίπεδο, τσιμεντένιο, βαρύ κι ασήκωτο μονομπλόκ.

Τα παπούτσια πλατφόρμες έχουν ιδιαίτερη ιστορία. Η πρώτη τους μορφή έσκασε μύτη στα αρχαία ελληνικά χρόνια (κόθορνοι), χρησιμοποιήθηκαν κατόπιν στην Βενετία τον 16ο αιώνα όπου έφτασαν μέχρι τα 60 εκατοστά περικαλώ, υπάρχουν και σε άλλους πολιτισμούς εξαπανέκαθεν (Ιαπωνία, Κίνα, αρχαία Ρώμη) και επανήλθαν στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Από τότε όλο και ξαναβγαίνανε στη μόδα, μέχρι που, η δεκαετία του 70, με την γενιά των λουλουδιών, τα κατέστησε σύμβολο της χειραφετημένης γυναίκας («Giovanni, scrive puttana», βλ. σχόλια εδώ) και των γκλαμ ροκ αστέρων ή άλλων (David Bowie, KISS, Elton John, Marilyn Manson, Spice Girls, Prince).

Το υλικό κατασκευής της πλατφόρμας είναι από φελλό (ω μνήμες...), ξύλο, πλαστικό.

από Βίκυ, εδώ και εδώ

Ακολουθεί υποκειμενικός ορισμός...

Όπως λέει και ένας φίλτατος συσλανγκιστής που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί: «Δεν ανέλαβες λήμμα. Ανέλαβες την θανατική καταδίκη της πίστης σου στην ύπαρξη κόσμου πέρα από τα φαινόμενα...»

Ο δε νονός του λήμματος, Πάτσης, έφη: «Είδος γυναικείου παπουτσιού. Λήμμα που δεν προσφέρεται για πολλά αστεράκια, επομένως ζητείται κατά προτίμηση σλανγκίστρια με ισχυρό αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνηση».

Ναι, δεν ήταν όμως μόνο θέμα καθήκοντος και αυταπάρνησης, κυρίες και κύριοι. Είναι ότι η υποφαινομένη γεννήθηκε την εποχή τής πλατφόρμας (ε, κει κοντά). Είναι ότι πρωτο-είδε με τα μάτια της τον κόσμο μέσα από το φριχτό φελλένιο πέδιλο της μαμάς τού παιδικού της φίλου, πρώτα το παπούτσι και μετά η μαμά, αυτομάτως χαρακτηρίστηκε η μαμά τού μικρού Νικόλα (ναι έτσι τονε λέγανε) στο μυαλό τής υποφαινομένης ως κάτι το μη πρέπον, δεν υπήρχαν ακόμα όλα τα λόγια σε κείνη την ηλικία βλέπετε, δεν υπήρχε το σλανγκρ αγαπητοί, δεν ήταν ζωή αυτή, πώς να μιλήσεις και να πεις τι νιώθεις για το πατούμενο αυτό και τα όλα όσα έφερε πάνω του...

Η μοίρα του καημένου του Νικόλα ήταν προδιαγεγραμμένη και το φελλένιο αυτό πράμα τον κλώτσησε μακριά μια μέρα και τον πέταξε στις αγκαλιές των παππούδων του γιατί και ο πατέρας είχε πάει για τσιγάρα - και η υποφαινομένη έχασε τον παιδικό της φίλο, όλ' αυτά για ένα παπούτσι, για μία πλατφόρμα.

Και μετά το πράμα ξεχάστηκε και ξαφνικά ήρθαν τα ενενήντας και νά 'σου πάλι το παπούτσι αυτό στις βιτρίνες...

Και μετά ήρθε το σλανγκρ και η επιταγή του νονού-Πάτση. Πώς να μην αναλάβω λοιπόν αυτή την παιδική εικόνα... Κι απ' ό,τι ψυχανεμίζομαι, πολλούς στιγμάτισε η πλατφόρμα. Και τους φέροντες αυτήν και τους υποφέροντες (από) αυτήν.

- Μωρό μου, δες τι παπούτσια αγόρασα σήμερα... Πλατφόρμεεεεεεεες, γιές! Ξαναγίνανε της μόδας!!!!!!
- (ΓΚΝΤΟΥΠ!)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

η λέξη σημαίνει και άλλα, που θα τα βρείτε στα λεξικά.

#2
Khan

Πάντως και εμένα με είχαν στοιχειώσει στην παιδική μου ηλικία που είμαι μια γενιά μετά τον σλανγκομπαμπά Βράστα και την σειρά του.

Σπεκ για το αυτοψυχοψάξιμο!

#3
GATZMAN

Ευγε iron!

#4
Galadriel

Θεάααα!!!

#5
knasos

Δεν το παίζω κριτικός (ούτε κρητικος βέβαια) αλλά πιστεύω ότι οι πλατφόρμες είναι ένα από τα πιο αντιαισθητικα υποδήματα που υπάρχουν μαζί με τις γαλοτσες μάρκας που είναι τώρα τελευταία στο προσκήνιο και τις μαλακιες σανδαλια που έχουν από πάνω τους μια λουριδα δέρματος για να κρύβει το πάνω μέρος της πατούσας.

Εύγε για το θέμα που θιγεις αλλά άκου εκεί «κάπου εκεί κοντά».

#6
patsis

Δάκρυα χαράς, εκπληρωμένης προσμονής και συναισθηματικής αποκάλυψης κυλούν από τα μάτια μου και, περνώντας ηδονικά στο μάγουλό της, διασχίζουν όλην την βασανιστική διαδρομή μέχρι το φελλό της πλατφόρμας της.

Και εξαιτίας σου ironick, προετοιμάζομαι για την σιχτίρ-κλοτσιά που έρχεται. Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, εγώ που αξιώθηκα... κλπ. κλπ. Αααχχχχ!

Χωρίς πλάκα, παντάξια ironick!

#7
Galadriel

Τώρα που είδα τα μήδια λοιπόν συνειδητοποίησα ότι έχω μια «μπλιαξ πλατφόρμα» μόνο που δεν είναι μωβ αλλά χακί παραλλαγή. Λυπάμαι αλλά παρασύρθηκα (όπως και με τα μανίκια-νυχτερίδα, ε ναι λοιπόν, άσε που έδιωξα και τον Ρένο, που να με πάρει ο διάολος).

#8
smoke

Εύγε Ιρον!Ωραίο!!!

#9
iron

Μες μου, δεν πειράζει, στις σλαγκομούνες όλα συχωρούνται. Και όλα διορθώνονται.

#10
patsis

Κορυφαίος ορισμός του Σεπτεμβρίου 2009, σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη αναφορά του slang.gr, βασισμένη στην έως σήμερα βαθμολόγηση.

#11
iron

Πάτση μου, σε βλέπω σε άτυπο μοντιλίκι, πρόσεξε γιατί έτσι άρχισε και ο βικάρ (έβαζε όοοοοοοοολα τα λινκ που βαριόμασταν να βάζουμε) και την πάτησε...

#12
vikar

Έτσι σας έριξα θές να πείς... :-Ρ

#13
iron

μωρό μου εσύ!

#14
vikar

#15
dryhammer

Στα mid '70s (που ήταν της μοδός οι πλατφόρμες για 2η φορά, γιατί στα late '00s είναι η 3η) λεγόταν μονοκατοικίες. Κάποιο διάστημα υπήξρξαν και παραλλαγές με κενά ανάμεσα στα στρώματα του τεράστιου φελένιου (για λόγους βάρους) όγκου που κλήθηκαν πολυκατοικίες. 'Ετυμο άγνωστο.

#16
xalikoutis

Για το υπερκειμενικό του πράγματος, να αναφέρουμε κι εδώ ότι ο «κοθόρνος», ό,τι πιο κοντά σε πλατφόρμα είχαν στην αρχαία Ελλάς, ήταν σλανγκ λέξη για τους πολιτικάντηδες κωλοτούμπες και κυβιστήρες, και γενικά για τους ΟΦΑ, επειδή τα χοντροπάπουτσα αυτά, είδος μπότας που φορούσαν ηθοποιοί αλλά και κυνηγοί, ταιριάζαν και στο αριστερό και στο δεξί πόδι. Αναφέρεται στα Ελληνικά του Ξενοφώντα, τα πουλάνε τώρα 2 ευρώ στην απολαυστική μετάφρα από Ρόδη Ρούφο.

Ουδέν κρυφτόν υπό του Σλανγκ, πωλώ δε μ΄άλλον υπό του Χανκ, το ανέφερε ανπασάν-παρεπασάμ σε σχόλιο το 2009.

#17
xalikoutis

αυτά παθαίνεις όταν παραβιάζεις την αργία της εργατικής πρωτομαγιάς, κάνεις γραμματικά λάθη

#18
Khan