Λέξη που προέρχεται από μετάφραση ηχητικού ακούσματος. Ακούς ένα θόρυβο έντονο κάποιου πράγματος που σκάει! Μπράφ! Και επειδή δεν γνωρίζεις πώς να το ονομάσεις το λες στρακαστρούκα.

Κάποια βεγγαλικά για παράδειγμα τα λένε στρακαστρούκες.

Μου πήραν τα αυτιά οι στρακαστρούκες το Πάσχα! Ασιχτίρ!

(από electron, 26/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Lamogios

Τόγκ, αυτή τη λέξη την χρησιμοποιούν παππούδες

#2
The_Tongue

Οι παππούδες λένε τα κόμξ μίκιμάους. Τις στρακαστρούκες τις λέμε όλοι

#3
alamo

Ο πάππος μου τα μικιμαου! τα λεγε «μπαρμπαδέλια»

#4
patsis

Βλ. και εδώ.

#5
jesus

στρακαστρούκες κ τρακατρούκες είναι οι κροτίδες γενικά, κ δε νομίζω να τις λες έτσι επειδή δεν γνωρίζεις πώς να το ονομάσεις. τα βεγγαλικά δεν νομίζω να λέγονται στρακαστρούκες, παρά μόνο καταχρηστικά.

#6
electron

εμείς λέγαμε τρακατρούκες κάτι παιχνίδια με ξύλινη λαβή που έκαναν θόρυβο, κάτι σαν καστανιέτες ένα πράμα, αλλά σε παιχνίδι. Και όντως ο θόρυβος τους έμοιαζε με τρακ τρούκ. Αν βρω φωτό θα την βάλω στο μύδι

#7
electron

αν είμαι φάουλ και δεν είναι αυτή η τρακατρούκα στο μύδι, ας το βγάλει κάποιος μοντ. Τω καιρό εκείνο πάντως ήταν κλασικό παιχνίδι που αγόραζαν οι παππούδες στα εγγόνια και το έλεγαν έτσι. Και επίσης αυτοσχέδια τρακατρούκα φτιάχναμε βάζοντας στο πηρούνι του ποδηλάτου ένα μανταλάκι που έπιανε ένα χαρτόνι και ίσα ίσα ακουμπούσε τις ακτίνες. Με την κίνηση της ρόδας, οι ακτίνες βρίσκαν το χαρτόνι και έκαναν παρόμοιο με τρακατρούκα σπαστικό θόρυβο.

#8
GATZMAN

Ελεκτρόνικα, δε ρίχνεις μια ματιά και εδώ, στη ροκάνα

#9
electron

το ίδιο, αυτό εμείς το λέμε τρακατρούκα! αλλά μάλλον μόνο εμεις εε;;

#10
vikar

Όχι έλεκτρον, σωστός, κι' εγώ για στρακαστρούκα αυτό ήξερα, τη ροκάνα που λέει και ο Γκάτζ. Αυτό που λές με τα ποδήλατα πάντως νομίζω το λέγαμε αλλιώς, αλλα δέ θυμάμαι τώρα να πάρει...

#11
jesus

το όνομα του εφευρέτη του δεν είχε πάρει;; αυτού του γερμανού να δεις πώστονλέγανε... α, να!! αλτσχάιμερ.

#12
electron

αυτό είναι τυρί ρε σάχλα

#13
jesus

α, αυτό το μπλε;;

#14
electron

ναι το μπλε τυρί, το ροκφόρ.

#15
Galadriel

Αηδία το καταντήσατε πάλι με τα τυριά.

#16
electron

Tα πρώτα τρία είναι μπλέ (στο λjινκ τυριά) πάντως. Βαριόσασταν κα μεςς να βάλετε και το «α» μέσα στις αγκύλες; Τι πράματα είναι αυτά. Να μην ξανασυμβεί.

#17
jesus

τιπάκι αυτό, που μάλλον δεν τό 'χει όλος ο κόσμος: αν η λέξη που θες να λινκάρεις είναι ακριβώς όπως το λήμμα, λειτουργεί κ η σύνταξη [λήμμα]. γι αυτό λέμε όχι στίξη, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε λήμματα κ ακτές.

#18
dryhammer

Το πιο συνηθισμένο χαρτόνι για την τρακατρούκα στο ποδήλατο ήταν ο πάτος από πακέτο τσιγάρων τ. κασετίνα που ήταν αρκετά σκληρός και έτοιμος-κομμένος