Το όνομα του πουλιού με τα τεράστια μάτια, το επίπεδο-πλακουτσωτό πρόσωπο και τον ανύπαρκτο λαιμό, χρησιμοποιείται ως χλευαστικός-περιπαικτικός χαρακτηρισμός προσώπου.

Συνήθως αναφέρεται σε θηλυκά άτομα, οπότε το γραμματικό γένος του ονόματος και του προσδιορισμού, συμπίπτουν.

- Μπα, τι βλέπουν τα όμορφα ματάκια μας; Έσκασε μύτη στο πάρτι κι η Μαρία η κουκουβάγια; Αχαχαχα...

Δεν αποκλείεται ωστόσο και αρσενικά να τύχουν αυτού του ευγενούς χαρακτηρισμού, αν πληρούν βεβαίως τις προϋποθέσεις.

Κουκουβάγια λοιπόν (ή βαγιακούκου κατά έναν σχολικό ποδανισμό της εποχής του γράφοντος) είναι:

  1. Αυτός που φοράει γυαλιά με υπερμεγέθη, αντιαισθητικό, εντελώς ντεμοντέ κοκάλινο σκελετό. Πρόκειται για τις λεγόμενες γυαλούμπες, σύμβολο απόλυτης και αμετανότητης φλωροσύνης. Eίναι τα γυαλιά που φοράει π.χ. και η συντηράκλα θεία μας, όταν απολαμβάνει το καθημερινό απογευματιάτικο σήριαλ της. Σχετικό και το χουντικό γυαλί.

Παρένθεση. Το κοκάλινο γυαλί (στη μοδάτη βεβαίως εκδοχή του) έκανε τη θριαμβευτική του επανεμφάνιση στα 00's, μαζί με το κουλτουρέ, νεο-φλώρικο στιλάκι.

Καταχρηστικά, ο όρος θα χρησιμοποιηθεί με κακία για οποιονδήποτε διοπτροφόρο (από κοινού με τα εξίσου φαρμακερά γυαλαμπούκας ή γυαλάκιας), ακόμη κι αν αυτός έχει επιλέξει τα πλέον μίνιμαλ και καλαίσθητα γυαλιά, π.χ. εκείνα που δεν έχουν καθόλου σκελετό.

  1. Εξαιρετικά άσχημη γκόμενα (αλλά και αγοράκι όπως είπαμε) ιδίως αν έχει πολύ χοντρό λαιμό που ενώνεται με το σώμα (το άκρως αντίθετο του λαιμού-κύκνου δλδ) ή πλακουτσωτό κουκουβαγίστικο πρόσωπο. Αν φοράει και γυαλούμπες, τόσο το καλύτερο. Αν δε, είναι και φυτούκλα / σπάσμα (βλ. και εδώ) τόσο το καλυτερότερο. Η νοηματική ακρίβεια προσεγγίζει το τέλειο....

Συγκεφαλαιώνοντας, η ιδεώδης κουκουβάγια διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • τεράστια παλιομοδίτικα γυαλιά
  • παχυσαρκία
  • πλακουτσωτό στρογγυλό πρόσωπο με σχεδόν ανύπαρκτη μύτη
  • χοντρό λαιμό που ενώνεται με το σώμα (μονομπλόκ), ήτοι μη-λαιμός.
  • φοβερή ακαμψία στο σβέρκο. Για να γυρίσει να δει πλάγια, πρέπει να γυρίσει ολόκληρο το κορμί. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στις πραγματικές κουκουβάγιες, οι οποίες δίνουν μόνο μια έντονη εντύπωση ακαμψίας.
  • σπασικλοσύνη
  1. Κλασική κουκουβάγια ήταν η Μαρία η Άσχημη του γνωστού σήριαλ. Η έκφραση είχε ακουστεί πολλές φορές. Φορούσε πατομπούκαλα, ήταν σαύρα, ήταν και σοφή.

  2. Κουκουβάγια είναι κι ο -συμπαθέστατος κατά τα άλλα- Μίμης Ανδρουλάκης: γυαλούμπες, ξερόλας, άσχημος (λέμε τώρα, περί ορέξεως ζαμπονοτυρόπιτα) καθώς κι αυτή η χαρακτηριστική ακαμψία στο σβέρκο, και καλούα από χτυπήματα μπάτσων επί Δικτακτορίας (sic).

  3. - Nα σου πω ρε μαλάκα, ψήνεις κατάσταση με την Αναστασία; Γιατί κάτι έχει πάρει ο μάτης μου τελευταίως...
    - Ε... να μωρέ... δεν ξέρω, θα δείξει.
    - Έλεορ ρε αδερφάκι μου, σε ήξερα για μουνοείλωτα, αλλά αυτό παραπάει. Με το που σου κούνησε λίγο την ουρά της η κουκουβάγια, έλιωσες σαν καταΐφι από το Κοσμικόν!!

Οταν το ΚΚΕ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα κουκουβαγια με άλλη (από GATZMAN, 27/09/09)360-degree field of view (από tryager, 27/09/09)Βαγια Βοιωτίας. Λαλεί ο κούκος στα Βάγια; (Κούκου+Βαγια) (από GATZMAN, 27/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

κουκουβαγια λεγετε κ το πισο κινουμενο μερος του τορνου
η και ποντα
4 4

#2
jesus

τορναδόρος, θείο;;:Ρ

#3
GATZMAN

Ωραίος

#4
GATZMAN

Στο μήδι 2, το γνωστό κρητικό παραδοσιακό έδεσμα που γίνεται με παξιμάδι ντάκος. Η κουκουβάγια σε κάπιοιες περιοχές της Κρήτης αποκαλέιται επίσης κουλουκόψωμο αλλά και λαντουριστό. Τι λέει ο σύντεκνος;

#5
johnblack

γκατσμαν μας ανοίγεις την όρεξη

#6
mariahomorfi

λοιπον λοιπον...η μαρια εχει 10 βαθμουσ αστιγματισμο στο δεξι και 7μισο στο αριστερο...ειναι φανατικη ασιγματιστρια και ΝΑΙ ΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ σιχαινεται τισ τριχεσ!!
ευχαριστω παρα πολυ

#7
tryager

«...φοβερή ακαμψία στο σβέρκο. Για να γυρίσει να δει πλάγια, πρέπει να γυρίσει ολόκληρο το κορμί. » αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα γλαυκόμορφα (=κουκουβάγιες), όπου μερικά είδη μπορούν να περιστρέψουν το κεφάλι τους σχεδόν κατά 360 μοίρες !!

#8
johnblack

φίλε έχεις δίκιο! αυτό που ήθελα να πω είναι πως τα μάτια τους μένουν σταθερά καρφωμένα στο στόχο, δεν μπορούν να «παίξουν»... Αν θέλουν οι κουκουβάγιες να αλλάξουν οπτικό πεδίο, πρέπει να στρέψουν ολόκληρο το κεφάλι.

Όπως ακριβώς όταν κανείς φοράει γυαλιά και θέλει π.χ. να κοιτάξει πίσω όταν οδηγεί, είναι αναγκασμένος να περιστρέψει το κεφάλι του πολύ περισσότερο από έναν που δε φοράει..

Και η wikipedia αναφέρει ως μύθο την 360 μοιρών περιστροφή. Μέχρι 135 σε κάθε κατεύθυνση, σύνολο ένα οπτικό πεδίο εύρους 270 μοιρών...

#9
Vrastaman

Τζώνυ, εύγε που δοκιμάζεις την τύχη σου και σε εκτός ντεριντάχντα πεδία, και μάλιστα κομίζοντας γλαύκα εις σλανγκρρρ!

Να προσθέσω ότι ενώ για τους ημέτερους η κουκουβάγια απετέλεσε σύμβολο σοφίας, σε πολλούς λαούς της ανατολής θςωρείται σύμβολο της απόλυτης ηλιθιότητας.

#10
GATZMAN

Και να υποθέσω βράστα, πως σε εκείνα τα κράτη, ο μπούφος είναι το πουλί, που αποτελεί σύμβολο της σοφίας....

#11
Vrastaman

Στος! Έπεσα θύμα αναλυτικού τουκανισμού!

#12
johnblack

Vrasta σ' ευχαριστώ. Πάντως, εν δυνάμει, πρόκειται για ορισμό εξόχως προσφερόμενο για ντιρινταχτιανές αναλύσεις. Η κουκουβάγια είναι στο ίδιο κλίμα με τον μπουρδελέ: πικρότατες, δηλητηριώδεις «ταμπέλες» που ο εξουσιαστικός λόγος των γαμαωδέρνουλων του σχολικού περιβάλλοντος «κολλάει» στους πιο αδύναμους. Και το πιο τραγικό: και οι ίδιοι οι αδύναμοι καταλήγουν να χρησιμοποιούν μεταξύ τους αυτές τις κατηγορίες, σαγηνευμένοι από τη δύναμη των λέξεων... Έτσι, για να θυμηθούμε και την περίφημη φουκωική εξίσωση Pouvoir = Savoir, Γνώση = Εξουσία...

#13
xalikoutis

@ GATZ
Γκατζ, αγνοώ τα περί κουλουκόψωμου (ψωμιού του κουταβιού) και λαντουριστού (λαντουρίζω = περιχύνω, λαντουρίδι = πληβειακότατο ζυμαρικό)... κατανοείς φυσικά ότι η και η διατροφική παράδοση είναι εν πολλοίς επινοημένη, που στην Κρήτη σημαίνει μεταξύ άλλων ότι λογής λογής εστιάτορες τραβάνε απ τα μαλλιά ασημαντότητες της παραδοσιακής καθημερινότητας (και γλωσσικές) προκειμένου να κορέσουν την πείνα των Αθηνέζων για Κρητικοσύνη '- ένα παράδειγμα είναι το σφακιανό γιαχνί... και τώρα ας μου επιτρέψετε ΟΥΑΟΥ, ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

#14
GATZMAN

Συμφωνώ φίλε. Οπως τα λές. Το «παραδοσιακό» πουλάει. Πολύ έυστοχο δε το παράδειγμα σου για το σφακιανό γιαχνί. Η ταμπέλα όμως...ο μαγνήτης. Τη λέξη λαντουριστό πάντως, την ακούω στα ανατολικά. Ενας μαγαζάτορας, μου 'πε πως λέγεται έτσι επειδή και καλά ραντίζεται το παξιμάδι με λίγο λάδι. Α τώρα που το θυμήθηκα έχω ακούσει το παρόν έδεσμα και ως...κουλουκάρα. Αυτά. Εγώ πάντως καλύτερο και εξυπνότερο κουλούκι από τον ιντεφίξ το Γαλάτη δεν ξέρω. Αατα

#15
xalikoutis

ναι το λαντουρώ από Ανώγεια το ξέρω,ωραίο ρήμα παρεμπιπτόντως

#16
iron

εγώ πάντως όσους κρητικοί έχω ρωτήσει μου έχουν πει ότι δεν παίζει κουκουβάγια γενικά στην κρήτη, είναι φτιαχτό ή απλώς κάααααπου το κάνανε και έμεινε ως παραδοσιακό επειδή είναι πανεύκολο να το φτιάξεις.

#17
xalikoutis

Προς Χανιά μεριά μάλλον πρωτοτυποποιήθηκε η κουκουβάγια-φαγητό (στα Χανιά το πουλί κουκουβάγια παραδοσιακά λεγόταν Σκλόκα), τώρα γιατί και πώς ονομάστηκε έτσι δεν ξέρω... η λέξη ντάκος στην Ανατολική Κρήτη εσήμαινε απλά κρίθινο παξιμάδι (η λέξη ντάκος δεν υπήρχε στα Χανιώτικα) αλλά με τη διάδοση της κουκουβάγιας-φαγητού, οι ανατολικοκρητικοί την ονόμασαν κι αυτήν ντάκο....

#18
Επισκέπτης

Χαλικού, πρέπει να είναι σκλόπα, όχι σκλόκα και όχι μόνο Χανιά. (Επιστημονική ονομασία otus scops)

Γνωστή σκλόπα ήταν και ο Σαρτζετάκης.

Αν θυμάται καλά ο καταστραμμένος μου εγκέφαλος, όταν ανέβηκε το λήμμα ήταν και στην κατηγορία ρατσιστικά, και μετά κατέβηκε. Κατά την γνώμη μου είναι και ρατσιστικό, όπως επισημαίνει ο τζόνι για τους γαμαωδέρνουλες κλπ.

#19
xalikoutis

σωστή η διόρθωση του μπετατζού, Σκλόπα και όχι Σκλόκα (Σκλόκα είναι μια κορφή νοτίως των Χανίων, η οποία πρέπει πάντως να έχει ετυμολογική σχέση με το Σκλόπα).

#20
Επισκέπτης

Και όπως γνωρίζει και το πετσί μου, ως πατομπούκαλος εξ απαλών ονύχων.

#21
jesus

νομίζω εγώ είχα μοντάρει το λήμμα κ γενικά προσπαθώ να κρατήσω την κατηγορία ρατσιστικά στα λήμματα που αναφέρονται σε «ράτσες» κ όχι σε κατηγορίες ανθρώπων με βάση το χαρακτήρα, για να μη γίνει σούπα η κατηγορία. με την τρέχουσα χρήση της λέξης, ανήκει όντως στα ρατσιστικά.

#22
Επισκέπτης

Νταξ μωρέ, το καημό μου έβγαζα, είχα τραβήξει ουκ ολίγα, (το χειρότερο ήταν η επίσκεψη του πατέρα μου στο σχολείο για να συνετίσει την γαλαρία, μιλάμε με κατέστρεψε εντελώς), οκ, το ξεπέρασα χρόνια αργότερα με ψυχανάλυση, έχεις ένα σημείο που το κατέβασες.

#23
jesus

τώρα όμως είσαι μπετατζής κ δέρνεις:Ρ

#24
Επισκέπτης

Βέβαια, και κοροϊδεύω και τον Σαρτζετάκη, (ήταν λίγο γεροντοκόρος μάλλον γι΄αυτό, πρώτος τον κοροϊδεψε γι΄αυτό το λόγο ο Χάρυ Κλυν), δούλεψε καλά η ψυχανάλυση. Εννοείται μετά απ΄όλα αυτά ότι το λήμμα μου είπε πολλά.

#25
amelie

Αρκετά καλό. Επιπλέον,κουκουβάγιες λέμε (μερικοί κακόβουλοι άνθρωποι:p) και τις Γλυφαδιώτισσες με το ξασμένο μαλλί που μόνο ψείρες δεν πιάνει και μοιάζει με φωλιά. Αυτές δεν είναι απαραίτητα άσχημες αλλά δεν μπορείς να το προσδιορίσεις κιόλας διότι σε παρασύρει η κόμμωση. Το αντρικό τους συνήθως το λέμε Harry Potter αντί της κουκουβάγιας.

#26
soulto