Ο εκφραστικότατος αυτός όρος, που κλείνει καλά μια μπούτσα μέσα του, προέρχεται από το μπουρμπούτσαλο, το οποίο είναι έντομο. Πιο συγκεκριμένα, έτσι αποκαλείται σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας το σκαθάρι.

Οι μικροσκοπικές διαστάσεις του παραπέμπουν σε:

 1. Λεγόμενα που χαρακτηρίζονται από ελάχιστη ως μηδενική αξία. Μιλάμε δηλαδή για λόγια του αέρα, για λόγια της καραβάνας (π.χ: για ανοησίες, για αναξιόπιστες και μουσαντένιες πληροφορίες, κλπ) (βλ. παρ 1, 2).

 2. Καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ελάχιστη ως μηδενική αποτελεσματικότητα (μιλάμε δηλαδή για κακά ποιοτικά ή/και κακά ποσοτικά αποτελέσματα). Βλ. παρ. 3, 4.

 3. Διάφορα μικροαντικείμενα (βλ. παρ. 5).

Θα μπορούσε να ειπωθεί επίσης, πως ο όρος είναι απαξιωτικός, γιατί περικλείει το στοιχείο της ειρωνείας και της κοροϊδίας, καθώς και την έντονη αποστροφή στο βλέμμα και στην όλη έκφραση του ομιλούντος.

Βλ. λήμματα: πίπες, πούτσες μπλε

Βλ. επίσης λήμμα μπαρμπούτσαλα

 1. Οταν πήρε το λόγο, ο Απόστολος Γκλέτσος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας «αν θέλετε να λέμε μπουρμπούτσαλα, να λέμε». Ετσι ξεκίνησε ένα κεφάλαιο γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου. Για να μετατραπεί λίγο αργότερα σε αληθινή κόλαση. Δες εδώ

 2. Θυμάμαι φράση Χάρρυ Κλυνν «αυτά είναι μπουρμπούτσαλα κι αντίδια καπαμά». Την έλεγε στο ίδιο άσμα που έλεγε «κι όσα μας λες κινέζικα, κι αρχίδια καλαβρέζικα». Δες το σχόλιο του Χάνκου Δράκου, στο λήμμα: αρχίδια καλαβρέζικα

 3. Internet είχα πρόσβαση σχεδόν αμέσως, αλλά από ποιότητα μπουρμπούτσαλα!!Δες εδω

 4. Εχω προβλήματα και με έναν εκτυπωτή τον canon ip3000 που τον βρίσκει στις λίστες του αλλά δεν τον δουλεύει καθόλου και με το πολυμηχάνημα - φαξ Epson BX300F που δεν τον βρίσκει πουθενά. Ούτε σαν scanner. Και τυπώνει μπουρμπούτσαλα και δεν ταιριάζει κανένας άλλος από τους Epson.
  Δες

 5. - Καλά είσαι σοβαρός παιδάκι μου, που πήγες και αποσυναρμολόγησες τη μηχανή σου μέσα στο σαλόνι; Όπου κοιτάξω, βλέπω μπουρμπούτσαλα... Ωχ!... Γέμισες με μουτζούρες τους καναπέδες... Ωχ... Ωχ... Καλά το νιώθω να μου 'ρχεται το εγκεφαλικό. Καλά ρε παπάρα, μέχρι στην κούνια του μωρού έβαλες σκατολοΐδια ;
  - Α... όχι να με κατηγορήσεις και για αυτό. Αφού δεν έχουμε χώρο. Που να 'βαζα το καρμπυρατέρ και τα... Πρόο...σεχε, πατάς λάδια...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
BuBis

πιθανώς από τις τουρκικές λέξεις barbut (μπαρμπούτι) + zarlar (ζάρια)...

#2
GATZMAN

Μμμ! ωραία ιδέα. Υπάρχουν σκαθάρια, πασχαλίτσες κι ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις με διάφορες βούλες στο κορμί τους, σα φυσικά ζάρια ένα πράγμα.

#3
Jim Blondos

Γειά σου ρε Γκατζ!!! Έγραψες...

#4
GATZMAN

Καραμερσώ σε! Αν σε ενοχλούν τα ζουζούνια στη μηδοθήκη, να ψεκάσω

#5
HODJAS

Ωραίος ο Γκάτζα (5Χ2)!

#6
GATZMAN

Από τη λωρίδα της Γκάτζας...θένκια και καραθένκια

#7
deinosavros

Ο Πελοποννήσιος Θαν. Βαλτινός, στην «Κάθοδο των Εννιά» (που διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή Κυνουρίας), μιλώντας για έναν από τους κυνηγημένους αντάρτες γράφει «...είχε φάει μπουρμπούτσελα, άρχισε να τον λιγώνει το στομάχι».
Κάτι σε άγουρο καρπό μού κάνει, ακούει κανείς κάτου απ΄τ' αυλάκι να μας φωτίσει ;

#8
deinosavros

Ωραία, βλέπω ότι σχολιάστηκε επαρκώς εδώ.