Μετεξέλιξη της πολύ γνωστής έκφρασης «Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα;». Ο εκκενωτής αυτή τη φορά όμως δεν είναι ο γνωστός βάρδος.

Ο Εδουάρδος Αλοίσιος Μέρφυ ο νεότερος (Edward Aloysius Murphy Jr.) γεννήθηκε το 1917 και υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), ως μηχανικός αεροσκαφών. Το 1949, συμμετείχε στο πρόγραμμα MX981, με το οποίο γίνονταν δοκιμές για τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στις απότομες επιταχύνσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα έκρινε το μέλλον των υπερηχητικών αεροσκαφών αλλά και των πυραύλων που οι Αμερικανοί σκόπευαν από τότε να στείλουν στο διάστημα.

Σε ένα από τα πειράματα που γινόταν κατά την διάρκεια αυτού του προγράμματος έπρεπε να τοποθετηθούν στο σώμα του πιλότου δεκαέξι αισθητήρες για τη μέτρηση της επιτάχυνσης και κάθε αισθητήρας μπορούσε να τοποθετηθεί με δύο τρόπους, έναν σωστό και έναν λανθασμένο. Όπως θα φαντάζεστε εδώ έγινε το μεγάλο λάθος… ένας από τους τεχνικούς που βοηθούσε τον Μέρφυ τοποθέτησε και τους δεκαέξι αισθητήρες λάθος!! Ο Μέρφυ τότε φώναξε:

— Εάν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει!

Ο πιλότος (Τζον Πολ Σταπ) που θα πραγματοποιούσε το πείραμα κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ανάφερε το περιστατικό και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η φράση του Μέρφυ έκανε τον γύρο της Αμερικής. Το 1958, μια δεκαετία αργότερα «Ο Νόμος του Μέρφυ» καταγράφτηκε στο λεξικό Γουέμπστερ. Στην συνέχεια κυκλοφόρησαν διάφορες παραλλαγές, από τις πιο απλές και καθημερινές όπως: «η ουρά στο διπλανό ταμείο κινείται πάντα πιο γρήγορα» μέχρι τις πιο φιλοσοφικές όπως: «κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, κάπου έχεις κάνει λάθος».

Ο Arthur Bloch εκμεταλλευόμενος όλη αυτή την κατάσταση έκδωσε και ένα βιβλίο γνωστό ως «Οι Νόμοι του Μέρφυ» και έτσι ο Μέρφυ από μια αυθόρμητη φράση του έγινε παγκοσμίως γνωστός!

Αυτή η αποστομωτική έκφραση λοιπόν πηγαίνει σε όλους τους απαισιόδοξους και ιδιαίτερα εκνευριστικούς, που πάντα θεωρούν δεδομένη την καταστροφή και την αποτυχία σε οτιδήποτε επιχειρούν αυτοί ή κάποιος από την ομήγυρή τους, όχι απαραίτητα επειδή έχουν ακούσει για τους νόμους του Μέρφυ.

- Με αυτή την πετονιά που έφερες ρε μαλάκα δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε ούτε παλιά καπότα. Τσάμπα θα πάει το ψάρεμα, πάει ο πολύτιμος χρόνος μου, είναι σίγουρο ότι δεν θα πιαστεί τίποτα...
- Δε μας χέζεις ρε Μέρφυ. Άντε στο καλό άμα δε θες.

- Όχι ρε μαλάκα ο Μπλάνκο, αυτός θα το χάσει το πέναλτυ, είναι σίγουρο.
- Δε μας χέζεις ρε Μέρφυ, άντε να το βαρέσεις εσύ, που είναι και σίγουρο.

Βλέπε και του πούστη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Πολύ με εκφράζει η φράση!