Και μαλακίες.

Πολλές φορές στον προφορικό λόγο, πρέπει να μεταφέρουμε στον συνομιλητή μας κάτι που κάποιος άλλος είπε. Είναι ο γνωστός πλάγιος λόγος που μας μαθαίνανε στο σχολείο: «Ο Γιωργάκης (τυχαίο όνομα) είπε ότι...». Όταν θέλουμε όμως να μεταφέρουμε αυτά που είπε ο Γιωργάκης, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι αυτά που είπε ο Γιωργάκης:

α) είναι μαλακίες ή/και

β)μας τα 'πανε πολλοί, πριν από αυτόν, είναι κοινοτοπίες, δεν μας είπε και τίποτα σπουδαίο, οπότε δεν αξίζει να τα μεταφέρουμε αυτούσια, παρά μόνο σε περίληψη ή/και

γ) είναι υποκρισία και ο Γιωργάκης είναι μέγιστος υποκριτής, καικαλάς ή/και

δ) ήταν κάπως πιο περίπλοκα από αυτά που εμείς μεταφέρουμε, αλλά το νόημα είναι αλλού και δεν αξίζει τώρα να είμαστε ακριβείς, πάρε μία γενική ιδέα, για να καταλάβεις και να προχωρήσουμε στο σημαντικό ή/και

ε) θέλουμε να πούμε συγχρόνως και πολύ απλά ότι ο Γιωργάκης είναι μαλάκας,

-τότε χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως αυτή του λήμματος. Με λίγα λόγια μεταφέρουμε πολύ περιληπτικά αυτό που ειπώθηκε και συγχρόνως το βάρος πέφτει στην ακαριαία απαξίωση αυτού που ειπώθηκε και αυτού που το ξεστόμισε.

Είναι ο σλανγκικός πλάγιος λόγος.

Σχετικές εκφράσεις :

(ότι) και καλά, κι έτσι, τάχαμου, ή διπλό τάχαμου-τάχαμου: δηλώνουν υποκρισία αυτού που μίλησε και του οποίου μεταφέρουμε τα λόγια.

σούπα - μούπες: υπεκφυγές και αοριστίες.

και τα ρέστα: μας λένε τις ίδιες γνωστές μαλακίες, μπλέξαμε με σπασαρχίδη.

σε στυλ, σε φάση, ντεμέκ, μα- μου, ή ακόμα πιο ελλειπτικά: α - ου, κουλουπού κουλουπού.

Και τέτοια. Αλλά κάποιος για όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να πει και στα τέτοια μας.

  1. — Τι είπανε στο Υπουργικό Συμβούλιο;;;;
    — Ε, τα γνωστά του Γιωργάκη, πράσινη ανάπτυξη, προστασία του πολίτη και τέτοια (εδώ ο Γιωργάκης δεν είναι τυχαίο όνομα).

  2. Δεν μας φτάνανε τα μαρτύρια που περνούσαμε είχαμε και την ηλίθια καθοδήγα να μας ζαλίζει ότι ο σωστός κομμουνιστής δεν αυτοκτονεί, ότι πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό μας και τα ρέστα. (Χρόνης Μίσσιος).

  3. Σενιάρω το ωραίο μου λήμμα και πετάγεται ο τύπος σε στυλ σλανγκαρχίδη και με αρχίζει ότι και καλά σεσινεπασλάνγκ κι έτσι. Μα αφού το έχω ακούσει το γαμολήμμα, δεν το έβγαλα από το νου μου.

  4. Είναι ψυχούλα σου λέω. Με πιάνει στη σκοπιά να κοιμάμαι και μ' αρχίζει α - ου, ετοιμότητα κι έτσι, αλλά δεν με έβγαλε στο τάκο, μου τη χάρισε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

υπερπλήρης.

#2
BuBis

Κάτι τέτοιους βλέπω να ανεβάζουν τέτοια λήμματα και νιώθω μειονεκτικά!

#3
Vrastaman

Ρίχτε καμιά ψήφο τότες, μωρή ντίβες («εγώ δεν ψηφίζω πια, νια νια νια νια, είμαι υπεράνω») ουναμουχαθείτε!

#4
BuBis

δαγκωτή την ψήφο;

#5
mhtsous

και σε προσφέρει Σατραπείες και τέτοια..
υπέροχο το λήμμα,σκέτη ποιήση