Το έντομο που στην υπόλοιπη Ελλάδα αποκαλείται σφήκα. Για την ακρίβεια είναι η έντονα κιτρινόμαυρη μεσαίου μεγέθους σφήκα, όχι η καφεκίτρινη. Στη Χίο, σφήκα αποκαλούμε την καφεκίτρινη μεγαλόσωμη σφήκα, λιλιγκιά την κιτρινόμαυρη, και μέλισσα την μέλισσα (αυτή που παράγει το μέλι, μικρόσωμη χνουδωτή γκριζοκίτρινη).

(από την τοπική τηλεόραση, ένας δημοσιογράφος έχει πάει σε ένα χωριό που ο μικρότερος (σε ηλικία) κάτοικος έχει ζήσει τουλάχιστον έναν παγκόσμιο πόλεμο και παίρνει συνέντευξη από νίντζα, που κρατάει μυγοσκοτώστρα)

- Ε, γιαγιά πως περνάτε την ώρα σας εδώ;
- Τι να σου πω γιούκα μου, να... Καθόμαστε εδωνά, και περιμένουμε να σκοτώσουμε καμιά μύα, κανα λίλικα....

(από το νετ, Χιώτης μάλλον, που δεν ξέρει ότι η λέξη είναι μόνο Χιώτικη!)
Επισης ειμαι ο μονος ανθρωπος που ξερω που τον εχει τσιμπησει λιλιγκια(οχι μελισσες οι αλλες, πως λεγονται) ΜΕΣΑ στο στομα, γιατι ειχα ριξει πετρα σε φωλια ...

(από electron, 20/11/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

Άσχετη πληροφορία της ημέρας....

Υπάρχει και επήνειο (παραθεριστικός οικισμός) ονόματι Λιλικάς, που μάλλον πήρε το όνομα του από τους λίλικες. Παλιά δε, εκεί είχε κολιτσιάνους (δεν είναι σλανγκ, ένα είδος ανεμώνης της θάλασσας), οι οποίοι τσιμπάνε (με τον ίδιο τρόπο όπως τα πλοκάμια της τσούχτρας).

#2
electron

Επίσης, για να ολοκληρώσω τον τοπικό ιδιωματισμό, στη Χίο λέμε «με δάγκωσε μια μέλισσα (λιλικιά, σφήκα ή φίδι)» όχι με «τσίμπησε μια μέλισσα», εντελώς τιραμισουρεαλιστικό. Πρώτον λόγω μεγέθους του εντόμου, και κατά δεύτερον διότι το κεντρί βρίσκεται πλησίον του κώλου, και όχι στο στόμα.

#3
ο αυτοκτονημενος

λεγοντε αμερικλανιστι και yellow jacket

#4
jesus

το «δαγκώνω» λέγεται γενικότερα στην ελλάδα νομίζω κ έχει όντως μια εσάνς ποστίλας

#5
Επισκέπτης

μια εσάνς ποστίλας jesus

Κέσκεσέ λὰ ποστιλά;

#6
Vrastaman

Σετ αν μπιέν μαλακί ντε Χεσούς. Ρεκάρντ ισί.

#7
allivegp

«Κεντρίνα» στην Κέρκυρα.

#8
gaidouragathos

Σεταντίρ, η Μάγια η μέλισσα είναι σφίγγα;

#9
Altebaran

Α ρε πατριώτη, με συγκίνησες τώρα! Κι εμένα μου ξεφεύγει κάνα «μην πας εδεκεί, έχει λιλίκους» πού και πού και με κοιτάνει απορημένοι...

#10
dryhammer

Και η κατάρα «που να σου φάν το λίγκι, τ΄Αυγούστου οι λιλίγκοι» (όποιον τον τσίμπησε λιλιγκιά τον Αύγουστο, καταλαβαίνει γιατί είναι κατάρα...)