Ασαφής μονάδα μέτρησης μήκους. Πιθανώς αποτελεί υποπαράγωγο του αντιδραστικού-ανεγκέφαλου-αντιπρακτικού αγγλοσαξονικού συστήματος μέτρησης, που παραδοσιακά ταλαιπωρεί το υπόλοιπο της επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας που χρησιμοποιεί το SI (système international) ή μετρικό σύστημα, επί το ελληνικότερον.

Το μετρικό σύστημα έχει ως ακρογωνιαίο του λίθο το δέκα και τις δυνάμεις του. Η ουσία της δεκάδας, προερχόμενης βεβαίως από τα δέκα δάκτυλά του ανθρώπου, διατυπώθηκε στους ελληνικούς αριθμούς δεκα=ι', ένδεκα=ια' και είκοσι=ζ', αλλά και έπειτα στους αραβικούς με την ίδια επανάληψη του δεύτερου ψηφίου. Αντιθέτως στης αγγλοσαξονικές μονάδες έχουμε 1ft=12in=0,33yards κλπ.

Το κλικ πρωτοεμφανίστηκε στον ελληνικό στρατό μαζί με την υπόλοιπη αμερικλανίστικη φρασεολογία του τύπου ψάρι, δηλ. newfish, αλλά και την συνοδευόμενη καψωνολογία, bunnies δηλ. λαγουδάκια (ναι, ναι, αυτά της αεροπορίας, αυτά που καταστρέφουν τα γόνατα των μαθητών της Ικάρων και μελλοντικών χειριστών και τους καθιστούν ανίκανους για πτήση στα 30). Ο ελληνικός στρατός αμερικανοποιήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και ήρθαν οι περιβόητοι μεγάλοι αμερικανοί εκπαιδευτές να εφαρμόσουν ό,τι ακριβώς έκαναν στους ανυπάκουους νέγρους, αλλά και γενικότερα ότι ακριβώς συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία - για να γίνεις ηγούμενος πρέπει να σε γαμήσει ο προηγούμενος. Και όχι μόνο με τις gay προεκτάσεις, αλλά με την γενική ερμηνεία που υπαγορεύει στον παλιό να γαμήσει τον νέο, ανεξαρτήτως αν αυτό θα καταστρέψει την συνοχή του στρατεύματος, ή θα προκαλέσει περαιτέρω ανυπακοή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών ήταν η απομάκρυνση του ελληνικού στρατού από τις γαλλικές του, ίσως πιο φλωρè, καταβολές -όμως απολύτως επιτυχημένες πλην του 1897- και η μετατροπή του σε έναν απέραντο δημοσιοϋπαλληλικό παράδεισο για τα μόνιμα (ανιστόρητα και γενικώς ανεκδιήγητα) στελέχη, αλλά και ένα θέατρο του παραλόγου για τους κληρωτούς (φωνές, βλαχιές, μαγκιές, κλανιές και κωλοφινιστρινιές). Περιττό, δε, να ειπωθεί πως, από το 1950 και έπειτα, ο απολογισμός των θερμών επεισοδίων στις οποίες ενεπλάκη η 51η πολιτεία των ΗΠΑ (δηλ. Ελλαδίτσα) έχει μόνο αποτυχίες, όπως ακριβώς και των άλλων ΗΠΑ (βιετνάμ, κόλπος, 8 χρόνια κυνηγάμε κάτι τύπους με νεροπίστολα και στρινγκοπαντόφλα που τους λένε ταλιμπάν κλπ.)

- Λόχος. Ημί---ανάς! Πουώς είστι έτσι ρε κουωλόψαρα παρατεταγμίνοι;
Όλος αυτός ο στοίχους ένα κλικ αριστερά!!
- (ψελλίζοντας στην παράταξη) ...Τι ένα κλικ ρε πουσταρά κωλόβλαχε, το ήξερες και στο χωριό σου το κλικ!

τυφέκιο (sic) Μ1- διακρίνονται τα ρυθμιστικά με τα κλικ (από dryhammer, 15/05/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Βλ. και κλικ, κάνω κλικ, μου κάνει κλικ.

#2
patsis

Αν και δεν γουστάρω ν' απολογούμαι, αυτό το 1+2 στην βαθμολόγηση δεν είναι δικό μου.

#3
johnblack

βασικά κυκλοφορεί κάποιος κομπλεξικός στρατόκαυλος around που μόλις δει να γράφεται κάτι οτιδήποτε για μπατσους και λοιπά σώματα βγάζει το άχτι του. τον έχω λουστεί και γω σε σχετικά λήμματά μου και νομίζω κι άλλοι.

#4
allivegp

Καθαρό 10άστερο και ο στρατόγκαυλος να κόψει τις κατωποντοδοσίες.

#5
poniroskylo

Εικάζω ότι στη φράση ένα κλικ αριστερά η αναφορά είναι στους διακόπτες και την μετακίνηση από τη μια θέση στην επόμενη.

#6
dryhammer

Το κλικ σαν όρος στρατιωτικός προήλθε από τα αλήστου μνήμης τυφέκια Μ1 (πριν πάρει ο στρατος τα G3), αμερικανικής (νομίζω) κατασκευής όπου για την ρύθμιση της σκόπευσης σε ύψος, δεξιά-αριστερά υπήρχαν κάποια στρογγυλά ρυθμιστικά με δοντάκι (βαθμωτος ρυθμιστής) αλλά χωρίς βαθμολόγηση (αριθμούς) πάνω τους. Σκόπευαν (με σταθεροποιημένο το όπλο) το κέντρο του στόχου, πυροβολούσαν και ανάλογα την απόκλιση διόρθωναν με ένα-δύο κλικ, ξαναρίχναν, ξαναδιόρθωναν, μέχρι να γίνει ευθύβολο. Μια μορφή καλιμπραρίσματος δλδ.

Αυτα τα έμαθα όταν στο στρατό (που είχαμε G3) μας είπε κάποιος μπαρμπα-καραβανάς για κλικ στο όπλο, και όταν θυμήθηκε οτι το Μ1 έχει καταργηθεί μας εξήγησε τι εστί κλικ.