Φράση με ελάχιστο νόημα, αν έχει δηλαδή καθόλου, που λέγεται με ύφος πολλών καρδιναλίωνε σε φάση τι να μας πούνε τώρα κι αυτοί, τα ξέρω εγώ και τά 'χω ζήσει καλύτερα και θα πάρουν φόρα όλοι μαζί και θα μου κλάσουνε. Εξεστομίζεται κατά κανόνα από άτομα που δεν έχουν καμία επαφή με το άθλημα περί του οποίου ο λόγος, ή που μουφάρουν απεριόριστα περί γνώσεων και ικανοτήτων επί του αντικειμένου.

Πιθανή χρήση της είναι στην σύνταξη «τους ξέρω εγώ αυτούς τους...», όπου αντί για αποσιωποιητικά μπαίνει μια λέξη που έπεσε στην τελευταία φράση και έκανε εντύπωση στον χρήστη, και συνήθως αφαιρεί και τα τελευταία ψήγματα νοήματος από την πρόταση.

Όπως φαίνεται και από την ανάλυση, η ατάκα δολοφονεί τη συζήτηση, αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της, γιατί τι σκατά να του πεις μετά του τύπου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για το ύφος και τον ρυθμό της φράσης το εγώ δεν γίνεται γω, γιατί αλλιώς παραπέμπει και στο αμήχανο ξέρω γω και χαλάει τη μόστρα. Κάποιοι βέβαια το κόβουν το έψιλον, αλλά τους ξέρω εγώ αυτούς.

  1. - Καλά, μαλάκα, είδα χτες το Εξτερμινέητορ το 4 και γάμησε! Εκρήξεις, καταδιώξεις με χάι-τέκ νταξάκια και δε συμμαζεύεται...
    - Εγώ έβαλα και ξανάδα τη νύχτα πρεμιέρας του Κασσαβέτις.
    - Ποιος είναι αυτός ρε; Κάνας ντερτιλής;;
    - Έλα ρε, ο πατέρας του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου.
    - Τους ξέρω εγώ αυτούς τους πατέρες.
    (σ.ς. προφ δεν ξέρει το χριστό του)

  2. από εδώ:
    Τύπος τριπλοπαρκάρει το άθλιο αγροτικό του για να πάει στο τυροπιτάδικο που βρίσκεται απέναντι, και του οποίου ο ιδιοκτήτης μουφάρει ασύστολα ότι οι μπουγάτσες του είναι καλύτερες από της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτός «τους ξέρει αυτούς».

Μου τα\' χα πεί... (από HODJAS, 04/06/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Βλ. και αυτοπαθητικό για σχιζοφρενείς:
Μας ξέρουμε εμείς εκείνους...

#2
Galadriel

Σε ξέρω εγώ εμένα.

#3
jesus

σε ξέρεις εγώ εσένα;

#4
Galadriel

Αμέ. Και σένα με ξέρω, και σένα με ξέρεις και μένα και σένα με ξέσεξες.