Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες κατά την κατοχή τους από τους Τούρκους, για να μη τους καταλαβαίνουν, βάζοντας πχ το τσι μπροστά από κάθε συλλαβή μιας λέξεως (βλέπε κατωτέρω παράδειγμα). Τώρα, αντί για τσι βάζανε και διάφορα άλλα όπως πο, ρο, κο, κλπ.

— Τσιτί τσικά τσινείς; (Τι κάνεις;)
— Τσιεί τσιμαί τσιπό τσιλύ τσικά τσιλά. (Είμαι πολύ καλά.)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Φούξια κοράκια με νύχια λαμέ
έπεσαν πάνω στον καναπέ
άγρια κρώζουν για σεξ διψούν
και για το έιτζ αδιαφορούν...

#2
ο αυτοκτονημενος

με εφτιαξες πρωι πρωι ρε χοτζα
τωρα τι να κανω αχ η ερμους αχχχχ

#3
allivegp

Έτσι μιλούσαν οι λιθοξόοι από την Κόνιτσα, για να μη μάθει τη μαστορική τους τέχνη κανείς άλλος.

#4
HODJAS

Ορθός ο Αλλίβε!
Βλ. και συντεχνιακές διαλέκτους π.χ. μπολιάρικα (ή μπουλιάρικα) ή ρεκουνέικα των διακοναρέων απ' τα Γκράβαρα, κολομπίτικα (λιμανίσια χανιώτικη διάλεκτος), τα κουδαρίτικα (των κτιστάδων των χουλιαροχωρίων Ηπείρου), τα μπακουραίικα (των ραφτάδων στα Τζουμέρκα), τα σώπικα (των βαγενάδων=βαρελάδων Β. Ηπείρου), τα ρόμκα (γύφτικα της Ηπείρου) κ.α.

#5
ο αυτοκτονημενος

τι λετε ρε παιδες δεν τα ηξερα σε τοσες παραλαγες ;;

#6
allivegp

Έξοχος ο Χότζας!
Ειδικά η συστάδα χωριών της ορεινής Φωκίδας (αν δεν κάνω λάθος) που επονομάζονται Κράβαρα ή Γκράβαρα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ιδιομορφίας των κατοίκων της (ρομά;) αλλά και της παράδοσης που είχαν καλλιεργήσει στην τέχνη της ζητιανιάς. Η τελευταία περιγράφεται αριστοτεχνικά από τον Α. Καρκαβίτσα στον «Ζητιάνο», όπου αναφέρεται ότι οι Κραβαρίτες παραμόρφωναν τις αρθρώσεις των βρεφών τους σε βαθμό αναπηρίας, ώστε αργότερα να κάνουν επιτυχημένοι καριέρα ως ζητιάνοι. Οι «κουτσοκουλόστραβοι» Κραβαρίτες ζητιάνοι έφταναν μέχρι την Τεργέστη, τη Βιέννη και άλλες ευρωπαϊκές μεγαλοπούλεις και πολλοί έκαναν μεγάλες περιουσίες, για να γυρίσουν πίσω στα Κράβαρα εν δόξη και τιμή.
Κατά μια (κολακευτική) εκδοχή το όνομα Κράβαρα, προέρχεται από την ιαχή στον επαναστατικό αγώνα του '21 «Κάρα βάρα!», προτροπή δηλαδή μεταξύ των Κραβαριτών αγωνιστών για να σημαδεύουν τον Τούρκο στο κεφάλι.

#7
HODJAS

Βλ. και http://www.remen.gr/glosses/koudaritika.html
και http://hopedies.pblogs.gr/2008/09/ti-xerete-gia-tis-synthhmatikes-glwsses.html για τα Στεμνιτσιώτικα-Μεστιτσιώτικα και www.dorvitsa.gr για τα Γκράβαρα-Κράκουρα.

Ο «Ζητιάνος» είναι το magnum opus του Καρκαβίτσα...

#8
vikar

Το λίνκι επάνω για τα κουδαρίτικα δέν δουλεύει, αλλα δουλεύει αυτό.

#9
HODJAS

Φχαριστώ αιδεσιμώτατε!

#10
jesus

λώρα, πέρασε σε παρακαλώ το πλιγούρι στον αιδεσιμότατο τζόουνς!

#11
Galadriel

-Ασφαλώς μητέρα. Αιδεσιμότατε γευτείτε παρακαλώ το νοστιμότερο πλιγούρι σε όλο το Δυτικό Ουινσκόνσιν!

#12
HODJAS

Η μικρή μας σλανγκοπόλη

#13
vikar

Η λέξη έχει βέβαια και την εδραιωμένη μεταφορική και μειωτική σημασία «ακαταλαβίστικα», και ακόμα, «μπούρδες», «ασυναρτησίες». Ένα παράθεμα απο πολύ αστείο (σήμερα πιά) χουντικό εγχειρίδιο ορθογλωσσίας, για το οποίο έμαθα μόλις απο το ιστολόι του κύριου σαράντ:> Αλλα τί να πή κανείς δι' εκείνους οι οποίοι υπεδέχθησαν τα κορακίστικα του Ψυχάρη ως γνήσιαν γλώσσαν του λαού και δι' εκείνους οι οποίοι και σήμερον ακόμη τον θεωρούν ως «Δαλαϊλάμαν» των, του οποίου οιαδήποτε ανοησία θεωρείται ως επιστημονική αλήθεια. Το απίστευτο αυτό διαμάντι μπορείτε να το κατεβάσετε απο λινκάκι που δίνεται σε σχόλιο στην εκεί καταχώριση.

#14
iron

εγώ το ξέρω με κα (κο, κι, κου, ανάλογα με τα φωνήνετα της λέξης): μικιλάκαμεκε κοκορακακικίστικικακα.