Αρκτικόλεξο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.

Περιπαικτικά παραφρασμένο εντός των ορίων του ασύλου της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου και ως Σαφώς Έκανες Μαλακία, Φύγε Εγκαίρως.

Το 1998, ιδρύθηκε η εν λόγω σχολή, στα πλαίσια της πολιτικής (που ακολουθήθηκε στον χώρο της εθνικής παιδείας) να γεμίσει η χώρα σχολές και πτυχιούχους. Δεν είναι, βέβαια, μια ελληνική επινόηση. Στην δυτική Ευρώπη, ακόμα και στα ιδρύματα που ακολουθούσαν και ακολουθούν την «κλασσική» παιδεία (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), υπήρχαν οι ειδικότητες του Μαθηματικού ή Φυσικού Μηχανικού. Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών ήταν συνήθως αναλογικά λιγότεροι, και τροφοδοτούσαν το επιστημονικό δυναμικό των πολυτεχνικών ιδρυμάτων ή στην σύγχρονη εποχή τα περιβόητα τμήματα Research & Development των μεγάλων πολυπλόκαμων βιομηχανικών τραστ.

Η ελληνική βερσιόν αυτής της ειδικότητας μηχανικού, όμως, αποτελεί μια πέρα για πέρα ελληνική επινόηση: το ΣΕΜΦΕ δημιουργήθηκε για ποικίλους λόγους που εξυπηρετούσαν κοινωνικοπολιτικά συμφέροντα της εποχής (σίγουρα δεν ήταν οι ανάγκες της ανύπαρκτης ελληνικής βιομηχανίας). Λόγω της προχειρότητας της ίδρυσής του όμως, καταδίκασε έναν σοβαρό αριθμό εισακτέων, που έβαλαν απλά ένα Χ στο κουτάκι του Προ-Πο-μηχανογραφικού, να σπαταλήσουν φαιά ουσία επί μίαν τουλάχιστον πενταετία, προκειμένου να μην χαρακτηρίζονται ούτε μηχανικοί, ούτε φυσικοί, ούτε μαθηματικοί, και συνεπώς να γίνουν οι πρώτοι προκαταβολικώς ανεπάγγελτοι πτυχιούχοι.

- Τι έγινε φίλος πήρες πτυχίο ή ακόμα;
- Τώρα παραδίδω μωρέ διπλωματική, τον άλλο μήνα.
- Και μετά; Στρατό;
- Ποιον στρατό ρε, εδώ ετοιμάζομαι ήδη για κατατακτήριες για τίποτα πολιτικούς ή τοπογράφους....
- Εεεεε;;;;
- Αγορίνα, δεν ξέρεις τι σημαίνει ΣΕΜΦΕ μου φαίνεται....
- Δηλαδή;;
- Σαφώς Έκανες Μαλακία, Φύγε Εγκαίρως... και, όπως καταλαβαίνεις, εγώ αυτό το «εγκαίρως» δεν το αντελήφθην εγκαίρως...

(από ΠΡΩΤΕΥΣ, 18/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

κ η ανεκδοτιά:
- τι λέει ένας άνεργος απόφοιτος σέμφε σε έναν συνάδελφό του που έχει βρει δουλειά;;
- δύο τσήζ και μία κόκα.

#2
Vrastaman

Διάλογος σε τσίρκο μεταξύ νεοπροσληφθέντος θηριοδαμαστού και λέοντος, καθώς το τελευταίο πλησιάζει τον πρώτο απειλητικά:

- Λυπήσου με καλό μου λιονταράκι, ένας φτωχός απόφοιτος της ΣΕΜΦΕ είμαι...
- Ψιτ φίλος κι εγώ το ίδιο, αλλά μην σου ξεφύγει πουθενά!

#3
ΠΡΩΤΕΥΣ

Πάρα πολύ ωραία! Και γω έτσι νόμιζα αλλά ποτέ μη λες ποτέ! Γνωρίζω για παλληκάρι με πτυχίο και άδεια ασκήσεως Πολιτικού Μηχανικού και 2 Μεταπτυχιακά, το οποίο έδωσε κατατακτήριες για ΣΕΜΦΕ. Παίζει να ήταν και ο μοναδικός και να τον πήραν αέρα! Φυσικά όταν πήγαινε να δώσει εξετάσεις και οι εξεταστές αντιλαμβάνονταν τι είχε κάνει το παλληκάρι, φυσικά και γινόταν της Καλλέργαινας.... Μαγκιά!

#4
Sigi

Στο μεταξύ κατοχυρώθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΣΕΜΦιτών είτε ως μαθηματικοί είτε ως φυσικοί και τα μεταπτυχιακά του τμήματος είναι περιζήτητα από Ηλεκτρολόγους μηχανικούς έως Φυσικούς του ΕΚΠΑ. Η σχολ-άρα είναι πολύ υψηλού επιπέδου και δεν της αξίζουν τέτοιοι ορισμοί. Απλώς είναι καραδύσκολη και αν μπεις τυχαία την έχεις βάψει. Μη μασάτε από κακίες ψευτοσυντεχνιακού τύπου.

#5
papalaozi

ρε η ΣΕΜΦΕ γαμάει όρθια!