Κότσι αποκαλείται ο αστράγαλος, καθώς και το μυώδες τμήμα της κνήμης ενός ζώου.

Μεταφορικά παραπέμπει σε τόλμης ή μαγκιάς, σε αρχίδια με την καλή έννοια (κατά το αγγλικό guts).

Υπάρχει και το μπιθικώτσης που στα αρβανίτικα σημαίνει σκληρόκωλος (κώλος > μπίθα). Στην περίπτωση του Κολοκοτρώνη, ωστόσο, το κότσι αντικαθίσταται από την κοτρόνα.

Δεν έχεις ρε τα κότσια να τα πεις αυτά που μου λες στον εργοδότη σου γιατί δεν έχεις τα δυναμάρια!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
panos1962

Με την έννοια «αρχίδια» συναντάται και στην Αγγλική ως «guts», π.χ. «She's got guts!» σημαίνει «αυτή έχει @@» στην κυριολεξία, κοινώς είναι τολμηρή, ριψοκίνδυνη, τα παίζει όλα για όλα. Πιθανόν να είναι παραφθορά/δάνειο τού «κότσια», καθώς στην ελληνική η αντίστοιχη έκφραση είναι «έχει κότσια».

#2
poniroskylo

Guts στα αγγλικά είναι τα έντερα και ευρύτερα η κοιλιά και το στομάχι. Είναι παλιά Αγγλοσαξωνική λέξη - χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα.

Για το κότσι, αντιγράφω τον ορισμό που δίνει το λεξικό του Ιδρ. Τριανταφυλλίδη:

κότσι το [kótsi] O44 : 1. (οικ.) ο αστράγαλος, ιδίως των ζώων. || σε ΦP με τη σημασία της φυσικής ή ηθικής αντοχής σε κτ.: δε βαστούν τα κότσια μου. αν έχεις κότσια. δεν έχει κότσια. θέλει (γερά) κότσια αυτή η δουλειά. || (πληθ.) παλιό παιδικό παιχνίδι. 2. οστέινο εξόγκωμα, παραμόρφωση που παρατηρείται συνήθ. στα άκρα. 3. τμήμα σφαγίου που αντιστοιχεί στο μυώδες τμήμα της κνήμης του ζώου. [μσν. κότσι(ν) < κόττιον αστράγαλος΄ ίσως &lt; ελνστ. κόττ(ος)κύβος΄ (δες στο κοτώ), επειδή χρησιμοποιόταν ως τυχερό παιχνίδι, με ισχυροπ. της άρθρ. [ti > tsi], ή < σλαβ. kost `κόκαλο΄ -ιον και αντιμετάθ. των συμφ.]

#3
ο αυτοκτονημενος

συμφονο με την πονηρα για τα αντερα πανο ετσι ειναι οπος τα λεει δεν καταλαβενω ομος την παραθεση του λεξικου ;;;

#4
HODJAS

Βλ. και πουστλέ παιγνίδι «κότταβος», για το οποίο ο Βιογένης ο μαύρος ο σκύλος, ο ταμ³ είχε πεί στο πουστράκι, οτι «όσο καλύτερα το παίζεις τόσο το χειρότερο για σένα».

Στην Ανδαλουσιανή αργκό tienes cojones tio (=έχεις αρχίδια/κότσια) σημαίνει ειρωνικά «έχεις πολύ θράσος φιλαράκι».

#5
ο αυτοκτονημενος

χοντζα εναι και κατι αντιστηχο τα nuts (καρυδια ππυ ψιλομιαζουν εξωτερικα με τα @@)

#6
το Λιοντάρι

Παίδες κάπου τη βρήκατε τη μπάλλα κάπου τη χάσατε πινγκ-πονγ το κάνατε βρε μακαντάσηδες.
Οι αγγλόφωνοι μιλάνε για έντερα <guts> επειδή εκεί στην κοιλιακή χώρα βρίσκεται το κέντρο τού σώματος.
Άμα έχεις εκεί αδυναμία είσαι αδύναμος παντού.
Τα άτομα με πλαδαρή κοιλιά πέφτουν αμέσως κάτω με μια κλωτσιά.
Εκεί βρίσκεται κι ένα πολύπλοκο νευρικό κέντρο που λέγεται «ηλιακό πλέγμα». Χτυπήματα σε αυτό ρίχνουν πολύ γρήγορα κάτω τον αντίπαλο. Ωστόσο ένας γυμνασμένος αντίπαλος με ισχυρούς κοιλιακούς μυώνες αντέχει στα χτυπήματα αυτά επειδή σφίγγει την κοιλιά του κι έτσι δεν είναι εύκολο να τον ρίξεις παρά μόνο αν τον πιάσεις στον ύπνο κι είναι χαλαρός, αν τού τη ρίξεις στα ξαφνικά δλδ.
<Κάπως έτσι έγινε και πέθανε ο Μπρους Λη. Είχε πολύ γερούς κοιλιακούς και συνήθιζε να προκαλεί να τον χτυπήσουν δυνατά εκεί. Μια μέρα όμως ένας ύπουλος τού την έριξε ενώ ήταν χαλαρός κι έπαθε ρήξη σκωληκοειδίτιδας. Από οξεία φλεγμονή εκεί πέθανε ο πολύ καλός αυτός αθλητής>
Στο μποξ όπου πέφτουν απανωτά χτυπήματα κι όλοι είναι γυμνασμένοι και πάντα σφιγμένοι την ώρα τού αγώνα, το μυστικό είναι να χτυπάς επάνω δεξιά, στο συκώτι δλδ.
Αυτό δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο τα χτυπήματα εκεί αναστέλλουν προσωρινά τις καύσεις κι επέρχεται γρήγορη κάμψη, άρα και πτώση.
Όσοι παρακολουθούν μποξ θα έχουν δει τα γρήγορα χτυπήματα που δίνει ένας αντίπαλος στον άλλον όταν αυτός έχει σηκώσει ψηλά την άμυνά του, όταν φυλάει το πρόσωπό του με τα χέρια του δλδ.

Τώρα το nuts που λέει ο @αυτοκτονημένος, αυτό ναι, πράγματι παραπέμπει στους όρχεις στ' Αγγλικά.
Το tienes cojones τού φίλου Χότζα δε χρειάζεται επιβεβαίωση βέβαια, όπως ακούγεται έτσι είναι.

Τα κότσια τού @poniroskylo έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι άμα οι αστράγαλοί σου είναι αδύναμοι ή χτυπημένοι τότε δε στέκεις καλά στα πόδια σου και πάλι πέφτεις.
Αρχαία μάλλον έκφραση κι αυτή.
Fairwell συμ-σλαγκιώτες.

#7
electron

ρε μπας κι είσαι ο Μίστερ Μιγιάγκι;

#8
soulto