Το πούτσες μπλε επί το πιο εύσχημον. Λέγεται και πίτσες μπλε από τη Βιλγαρία, ώστε το υπονοούμενο να είναι ακόμη λιγότερο δύσληπτο. Όπως και οι μπλε πούτσες, οι μπλε πίτσες σημαίνουν κάτι ψευδές, ανυπόστατο, ανόητο, ουτοπικό ή αναξιόπιστο.

Αμφότερες και οι δύο εκφράσεις αποτελούν μνημεία σλανγκικού τιραμισουρεαλισμού, του οποίου άλλωστε το μπλε αποτελεί το εμβληματικό χρώμα. Για μεγαλύτερο τιραμισουρεαλιστικό αποτέλεσμα συνάπτονται παρατακτικώς διάφορες παρδαλές εκφράσεις, τις οποίες και παραθέτω αρρυόμενος από τον κόπο συσσλανγκιστών:

 • πούτσες μπλε και εμπριμέ (Τζόνι Μπλακ)
 • πούτσες μπλε κι αρχίδια κοτ(ι)λέ (Αίας)
 • πούτσες μπλε και φούξια (Τζιμάκος)
 • πούτσες μπλε φωσφοριζέ (Τας)
 • πούτσες μπλε και νάιλον κάλτσες (Βιπ)
 • πούτσες μπλε και πράσινα άλογα (ιουμπίου)
 • πούτσες μπλε και πράσινα καρότα (μχαχα)
 • πούτσες μπλε με ροζ ελεφαντάκια (Άλλος)
 • πούτσες μπλε με πουά ελεφαντάκια (τουκανισμός: Το πουά δεν είναι χρώμα)
 • πούτσες μπλε, μαλαπέρδες Εβραίων (Τζίμης Πανούσης, Βράσταμαν).

  Το δεύτερο ζήτημα είναι πού μπαίνουν οι μπλε πούτσες για το οποίο οι γνώμες διΐστανται:

 • πούτσες μπλε σε ροζ βαζάκια (Τζιμάκος)

 • πούτσες μπλε σε κιβώτια καφέ (Ρεντέβιλ)
 • πούτσες μπλε σε κόκκινα παράθυρα (Κώστας, σ.ς.: με λίγο από Magritte)

  Για τις πίτσες μπλε, πάλι κυκλοφορούν οι εκφράσεις:

 • πίτσες μπλε κι αρχίδια καπαμά

 • τρεις πίτσες μπλε, η μία δώρο
 • πίτσες μπλε και ροζ μινάκια

  Δικαίως λοιπόν οι μπλε πίτσες τε και πούτσες συναγωνίζονται τα τσιμπούκια ο τίγρης σε παραλλαγές.

Α πουστεριόρι θεωρήθηκε ότι η έκφραση πούτσες μπλε εννοεί τα στρουμφάκια, των οποίων το γεννητικό μόριο έχει χαρακτηριστικό κυανούν χρώμα. Ή τα στρουμφάκια, οι οποίοι τρώνε και μπλε πίτσες. Ή τους Νεοδημοκράτες, τις πούτσες από την πενταετή διακυβέρνηση των οποίων τρώμε τώρα. Ωστόσο, δύο ερμηνείες που μπορεί να διαθέτουν μεγαλύτερο πραγματολογικό έρεισμα είναι η του Τρίγωνος, κατά τον οποίο η αναφορά είναι σε πέος που βρίσκεται για πολλή ώρα σε στύση κι έχει αρχίσει να μπλεδίζει, και η του Γαϊδουραγγάθου, κατά τον οποίο οφείλεται σε ουσία, όπου βούταγαν τον πέοντα στους οίκους ανοχής, η οποία προσέδιδε μπλε χρώμα.

Trivium: Σύμφωνα με αυτοψία του Αλλλίβε, στην Ανάλλληψη Θεσσαλλλονίκης υπάρχει πιτσαρία με ονομασία «Πίτσες μπλε». Επίσης, υπάρχει ομώνυμο καρναβαλιστικό γκρουπ που συνδυάζει τις μπλε πίτσες με ροζ μινάκια, βλ. το ομώνυμο σάιτ.

Από την Ελευθεροτυπία:

Πίτσες μπλε.
Η κρίση που μαστίζει την κοινωνία της κατανάλωσης γεννήθηκε από την απατεωνιά, που εφηύρε και διέσπειρε το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα για να πλουτίζει γρήγορα το ίδιο και οι απανταχού του κόσμου κεφαλαιούχοι, επενδυτές και κερδοσκόποι.
Τα κουρελόχαρτα αυτής της απατεωνιάς γέμισαν κάποια στιγμή τα ταμεία κρατών και οργανισμών, που πλήρωσαν και πληρώνουν αυτή την απάτη. [...] Ενα κράτος ανίκανο, που το μόνο που ξέρει είναι να ταΐζει με πίτσες το κρανοφόρο στόμα του.
Απ' όπου μποχάει η ανάσα του.

Το εθνικό φαγητό του 2009/ 2010. (από Khan, 11/01/10)Πίτσα από την Βιλγαρία, η μεγαλύτερη σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες. (από Khan, 11/01/10)Εεεεεεεφτασεε (από Khan, 11/01/10)Και για τη νυχτερινή σας διασκέδαση (από Khan, 11/01/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Στην αλλοδαπή μπορείς να παραγγείλεις μπλε πίτσες από πολλά καταστήματα όπως δείχνει το γούγλε

#2
Επισκέπτης

Πέα κυανέα στα αρχαία ελληνικά από βλόγιον, για να έχουμε μιά πιό σφαιρική κάλυψη του θέματος...

#3
aias.ath

Μοῦ ἀρέσουν πολὺ οἱ ἀναρτήσεις ὁμαδοποιημένων λημμάτων κατὰ κατηγορίες. Εἶναι πολὺ ἐποπτικὲς καὶ προάγουν καὶ τὴν «οἰκονομία» τοῦ σάϊτος. Θὰ πρότεινα μάλιστα κάποια τέτοια λήμματα νὰ τὰ λέμε χάριν διακρίσεως «ὑπερλήμματα» ἢ κάτι τέτοιο. Ἔχουν βεβαίως ἕνα μειονέκτημα: Ὁ ἀναγνώστης δὲν ξέρει ποῦ νὰ πρωτοεστιάσῃ.

Ἀπὸ τὸ παρὸν ἐξαίρετο ὑπερλῆμμα, ἐκεῖνο ποὺ πραγματικὰ σπάει καθήκια εἶναι:

τους Νεοδημοκράτες, τις πούτσες από την πενταετή διακυβέρνηση των οποίων τρώμε τώρα.

#4
aias.ath

Ἔψαξα κατόπιν ἀορτῆς στὸ λῆμμα «καθῆκι», ὅπου ἡ ἔκφρασις «σπάω καθήκια» δὲν ὑπάρχει. Ἐπειδὴ κάποιοι ἴσως δὲν τὴν γνωρίζουν, σημαίνει ὅτι τὸ χαρακτηριζόμενο μὲ τὸν τρόπο αὐτὸν εἶναι ὑπεράγαν καλό ἢ ὑπεράγαν δυνατό.

#5
allivegp

Προς ενημέρωση σας, η πιτσαρία «πίτσες μπλε» δεν μακροημέρευσε και άλλαξε διαχείρηση και όνομα. Έτσι, έπαψαν να έρχονται και τα σχετικά έντυπα κάτω από την πόρτα μας που τη διαφήμιζαν.

#6
Khan

Πάντως ο αλλίβε ήταν σωστός κι ένα γούγλισμα μου την έβγαλε.

#7
poniroskylo

Έχει παίξει και το πούτσες μπλε με γκρι κορδέλες, σ' ένα ενδυματολογικά κομιλφό στιλ μπλέιζερ, καθώς και το πούτσες μπλε με γκρι κορδέλες και μαύρα σφυροδρέπανα - το αυτόν αλλά με αριστερίζουσα απόκλιση.

#8
Khan

σύνθεση δεξιάς, κομμουνισμού και αναρχίας δηλαδή...

#9
soulto

Σύντροφε Φίλη, για την ύπαρξη Πλαστοπτυχιούχων φταίει ο ΣόϊΜπλε και οι ΠίτσεςΜπλε