Σύνθετο εκ των πόντος + έρανος.

Ή κατά το φαινόμενο της κράσης «ποντούρανος» (αλλά δεν έχω το πολυτονικό παραμύθι να βάλω κορωνίδα).
Θνησιγενής έννοια, αφού έχει προ πολλού εξαγγελθεί αρμοδίως ότι η βαθμολογία πρόκειται να καταργηθεί.

Ο έρανος βαθμολογικών πόντων εκ μέρους του σλανγκεπωνύμου πλήθους των χρηστών του σάιτοστ, υπέρ τυχόν αναξιοπαθούντος λημματοδότου, όταν υφίστανται βάσιμες υποψίες οτι κατωποντοδοτήθη υπο τινός μουλωχτού βαθμοφθόρου.

Αν ο λημματοδότης τυγχάνει φίλα προσκείμενος στην ποντερανική επιτροπή, τότε μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί το περαιτέρω σύνθετο «μπαγαποντέρανος», όταν η πριμοδότηση υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο της αποκατάστασής του.

Το φαινόμενο έχει συνήθως ως εξής:

1) Ο λημματογράφος καταχωρίζει το κειμενάκι.
2) Η βαθμολογία του ορισμού – λήμματος κινείται σε φυσιολογικά και αναμενόμενα επίπεδα (αναλόγως π.χ. της φαιάς ουσίας που έχει δαπανήσει ο λημματοδότης, της πρωτοτυπίας του λήμματος, της πληροτητας του ορισμού κ.α.).
3) Εξ αίφνης, σκάνε κάνα-δυο κουλούρια απ’ το πουθενά (στα μουλωχτά με άνευ λόγο και αιτία) κι η βαθμολογία του λήμματος – ορισμού πιάνει πάτο.
4) Ο δύστυχος λημματοδότης ή διαμαρτύρεται κοσμίως ή αρχινάει την ποντοκλάψα (αν είναι λημμασμένος βαθμοθήρας) ή τις κατάρες (αν είναι τζαναμπέτης όπως ο υποφαινόμενος).
5) Εμφανίζεται τις, ρομαντικός ποντοσυνήγορος (αυτόκλητος, οσάκις ο λημματοδότης προτίμησε να σιωπήσει), ο οποίος επιτίθεται με πύρινους λόγους στους ανεμόμυλους που μειοδότησαν.
6) Ακολουθεί συζήτηση περί του «ποιοί και γιατί σκοτώσανε το Τζό» (τί θέλουν τα παιδιά μας στο Βιετνάμ;) κλπ.
7) Η σλανγκική κοινότης συγκινείται και αποθιστά το βαθμολογικό έλλειμμα με γενναιόδωρες προσφορές άστρων.

Parole αυτά, πολλές φορές ο ποντέρανος κρίνεται επιβεβλημένος, δεδομένου οτι αν ο ποντοκαζαντζίδης καταντά συχνά φαιδρή φιγούρα, ο ποντικός (που ροκανίζει πόντους στα μουγκά) είναι σίγουρα και πάντοτε ένα αηδές υποκείμενο.

  1. 12 Δεκεμβρίου 2009, ώρα Ελλάδος 14.38
    Μόλις με επισκέφθηκε ο φίλος μου και έβαλε 0 σε ορισμό και λήμμα. Για τον ορισμό, δεν πειράζει. Η εξήγηση ανήκει στην σφαίρα της ψυχοπαθολογίας. Αλλά το 0 στο λήμμα, πραγματικά είναι κρίμα. Δεν την έβγαλα εγώ τη φράση και, συνεπώς, ούτε καν με τη δική σου «λογική» έχει νόημα να την τιμωρείς. Και απορώ γνησίως τι δουλειά έχει σε αυτό το σάιτ κάποιος που εμφανώς μισεί τόσο πολύ τη γλώσσα. Μάστα και φύγε.

(Σχόλια απο ’δώ)

  1. Καρασπέκ σου εφεντίμ!
    Τίγκα στην χρησιμότατη πληροφορία (5Χ2).
    Ο κατωποντοδότης (εδώ και στην Ασπροβάλτα) να μη δεί χαρά στα σκέλια του...

(Σχόλια απο ’δώ)

  1. Πολύ καλός! γιατί μωρέ τέτοιο θάψιμοοοο;

(Σχόλια απο ’δώ)

  1. Λοιπόν, τώρα θα κάνω εν μέρει γαργάρα κάποιες πάγιες θέσεις μου και θα ξεκινήσω κουβέντα για την βαθμολόγηση του συγκεκριμένου ορισμού.
    Έχουμε τρία δαγκωτα (δηλωμένα στα σχόλια) πεντάρια και παίζει και ένα τέταρτο. Άρα δύο άνθρωποι ψήφισαν σχετικά αυστηρά (ή ένας πολύ αυστηρά). Γιατί ρε παιδιά;

(Σχόλια απο ’δώ)

Ούτε εμείς που τοὔχουμε το παραμύθι τη βάζουμε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Στα μουγκά γαμιέσαι και κάνεις υπομονή...

#2
MXΣ

Καλά ρε παλιο-ανεμόμυλοι που μειοδοτείτε, άντε μην σας επιτεθώ με τίποτε πύρινους λόγους και γίνομε κώλος!

#4
MXΣ

Nα ρωτήσω κάτι; Επειδή κατευθείαν έννιωσα την ανάγκη να στείλω ΠΜ συμπαράστασης στον κύριο ΗΟDJAS, μετά τον αρχικό πέοντα στην βαθμολογία του λήμματος, είμαι σίγουρος ότι κάποιοι χρήστες στέλνουν πολλά περισσότερα ΠΜ από κάποιους άλλους για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατι δεν υπάρχουν αυτοαναφορικά λήμματα που να το περιγράφουν; Επίσης μήπως γράφω μαλακίες;

#5
allivegp

Άφεριμ Χότζαμ, μου άνοιξες -για μια ακόμη φορά- τα μάτια. Από μικρός που το άκουγα, νόμιζα ότι ήταν ...«Πιείτε γιατί σκοτώσανε τον Τζο»!

#6
knasos

Δεν ξέρω γιατί αλλά το σχόλιο του αλλιβέ μου θύμισε το πασίγνωστο ανέκδοτο με τον Κύπριο που παραγγέλνει κρέπα. Ζαμπό, μπέικο...

#7
Khan

To πιο ωραίο και συγκινητικό το κάνει το Πονηρόσκυλο που λέει «καλά για τον ορισμό δεν με πειράζει, αλλά το λημματάκι του λαού τι σας έφταιξε», με ύφος λαϊκού παιδιού, στυλ Γιακουμή, κι έτσι. ;Ρ

#8
poniroskylo

@ khan: αχ, αγόρι μου, μόνο εσύ με καταλαβαίνεις... γιατί, εμείς τι είμαστε; ένα τίποτα είμαστε, σήμερα είμαστε κι αύριο δεν είμαστε... αλλά οι λέξεις μένουνε... μάνα, στείλε το μικρό στην ταβέρνα να φέρει κι άλλο κρασί... άντ' εβίβα...

#9
Galadriel

χικ.

#10
patsis

Εσύ που ψήφισες 1 ή εσείς που ψηφίσατε 2 στον ορισμό, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί; Αλλά και στο λήμμα, η βαθμολογία δεν καθρεφτίζει την πραγματική του χρήση. Η λέξη λέγεται πολύ. Νταξ, μπορεί να περιορίζεται σε μερικές γειτονιές των Αθηνών (Εξάρχεια, Φλοίσβος) και της Θεσσαλονίκης (Κωνσταντινουπολίτικα, Ασβεστοχώρι) ή και της ελληνικής διασποράς (Παρίσι, Βερολινοανοβερομοναχοφρανκφούρτη). Επίσης να δεχτώ ότι λέγεται μέσα από τα δόντια, μουρμουρίζεται δηλαδή, εν είδει επίκλησης στην θεία ή ανθρώπινη δικαιοσύνη. Οκ, οκ, μπορεί η χρήση του να γίνεται μόνο μπροστά από οθόνες mozilla, explorer ή chrome. Αλλά λέγεται. [img]http://www.allmystery.de/dateien/uh44337,1292232793,party-smiley-556.gif[/img]

#11
MXΣ

Yπάρχει και η κυριολεκτική χρήση του λήμματος, όπως βλέπουμε και εδώ. Μήπως αυτό μπέρδεψε τους μπαγαποντοδότες;

#12
patsis

Παιδιά εννοείτε μαλακίζομαι πιο πάνω, ό,τι νά ’ναι γράφω για την πλάκα. Καλές οι φατσούλες;

#13
MXΣ

...εννοείτε!

#14
patsis

εννοείτε = εννοείται. Τι έχω πάθει με τα ορθογραφικά τώρα τελευταία ρε γαμώτο...

#15
HODJAS

Εννοείται οτι τέτοιο πράγμα δεν λέγεται, ούτε αργκό είναι (!)
(Εννοείται επίσης, οτι στα παπάρια μου, γι’ αυτό και διακινδύνευσα τέτοιο λήμμα)...

Πρόκειται για ενσυνείδητο τσάμπα λήμμα, που σκοπό είχε τον ταυτολογικό αυτοσαρκασμό του υποφαινομένου (αλλά και όποιου άλλου χρήστη είχε την διάθεση ν’ ακολουθήσει) για να γίνει πλακατζήδικο πατιρντί.

Όπως ωραία λέει ο αψγ στον σπεκουλαδόρο, πώς απαντάς σε τέτοιο λήμμα; (αν σπεκάρεις μπορεί να εμπεριέχεσαι στον ορισμό ακόμα και αν genuinely αρέσκει σου, αν το θάψεις είσαι σφιχτοκούραδος κι έχεις χιουμοριστικό έλλειμα ή απλά κρίνεις οτι δεν αποτελεί σλάνγκ; – αν γράφεις τέτοιον ορισμό πώς είμαστε σίγουροι οτι εμμέσως δεν επιδιώκεις σιγοντάρισμα;) κλπ.

Παίζει σπειροειδώς με την αυτογνωσία των συγχρηστών, γλεντάει με την ασάφεια των συνειδησιακών ορίων των βαθμολογητών, γελάει με την ματαιότητα / ματαιοδοξία της βαθμολογίας και απο τα σχόλια φαίνεται ποιοί έπιασαν το χιούμορ και αντέδρασαν αναλόγως.

Ειδικά το σχόλιο του Βράστα, είναι απίστευτα tailored στην σχιζοειδώς διττή πλάκα που υπονοείτο! Να πώ ένα μεγάλο σπέκ;

Είναι λίγο βλάσφημο και άρρητο ως προβοκατόρικο και γι’ αυτό τελούσα εν γνώσει αυτοκαταστροφικά (;) του θαψίματός του (ούτως ή άλλως θα καταλήξει στον σκουπιδοντενεκέ όταν γίνει ξεσκαρτάρισμα), αλλά βέβαια δεν περίμενα μηδενική ανοχή απο τους πρώτους δυο taboo-ρωμένους βαθμολογητές.

Σ’ αυτούς απευθύνω την έκφραση: Τίναξε το κουλούρι σου να πέσουν τα σουσάμια!

Γιατί είμαι βέβαιος οτι όποιος παίρνει προσωπικά την βαθμολογία, άλλο τόσο θα πάρει προσωπικά και το μπινελίκι...

Vanita di vanita

χεχε 

#16
MXΣ

Ένα καφέ βρε παιδιά!

#17
patsis

Ρε συ, μη σε παρασύρω, εγώ έγραψα για άσσους και δυάρια εντελώς από το κεφάλι μου, χαβαλές να γίνεται. Σαν κακέκτυπο του σχολίου μου που έχεις για παράδειγμα. Δεν παρακολούθησα την πορεία βαθμολόγησης αυτού του λήμματος και δεν το έχω βαθμολογήσει. Επίσης δεν δέρνω την γυναίκα μου και δεν φοροδιαφεύγω.

#19
johnblack

Ούτε σπεκάρω, ούτε βαθμολογώ, ούτε έλλειψη χούμορ θαρρώ πως έχω (αλλιώς δε θα 'μουν εδώ), ούτε εννοείται αρχίζω τα γαλλικά (σεσινεπασλάνγκ κλπ). Θεωρώ όμως πως τέτοιες φάσεις συντηρούν και διαιωνίζουν ένα απόλυτα ιδιωτικό (με την αρχική σημασία του όρου) παραμυθάκι. Θα ζήσω γιατρέ μου;

#20
allivegp

Αξιότιμοι συσλάνγκοι, γιατί να αναλωνώμαστε σε δυσκοιλιότητες, κατωποντοδοσίες, παγαποντοδοσίες, διχασμούς, στρατόπεδα, οθονιές, τό 'να, τ' άλλο, τί να λέμε τώρα, για ένα κείμενο που απλά τα σπαέι;

#21
Galadriel

Τζόνυ είπες την λέξη «βαθμολογώ» κάνε πέντε μετάνοιες και πήγαινε να εξομολογηθείς. :P

#22
xalikoutis