Εναλλακτικά:

  • ... να πας για έναν καφέ.
  • ... να πάρεις μια σοκολάτα.
  • ... να φας μια τυρόπιτα.

    Είναι οι λέξεις που κάθε εγγόνι χαίρεται να ακούει όταν πηγαίνει έπειτα από καιρό στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

Συνοδεύεται από το χώσιμο 50ευρου ή και παραπάνω στην τσέπη του εγγονιού, όσο πιο κρυφά γίνεται από τους υπόλοιπους, αν τυγχάνει να υπάρχουν.

Ο γενικός κανόνας προτείνει ότι το παιδί κατά την διάρκεια της πράξης πρέπει να αρνείται, φωνάζοντας: «Μα όοοοχιιι γιαγιά, δεν χρειάζεται, μα είναι πολλά, όχι δεν θα τα πάρω!!» με την μία παλάμη όρθια σε στάση άρνησης και την άλλη ανοιχτή και τεταμένη για να τα πάρει.
Η άρνηση μπορεί να κρατήσει αρκετά για ξεκάρφωμα και να εκφραστεί με διάφορους τρόπους και κινήσεις, ή και καθόλου, αν υπάρχει η ανάγκη.

Το ποσό εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης, την ματαιοδοξία του γηραιότερου, μα κυρίως από την συχνότητα επαφής των δύο γενεών.

Αν, ας πούμε, το παιδί με ζει με την οικογένεια στην Κρήτη και η γιαγιά στην Αλεξανδρούπολη, τόπο καταγωγής της, τότε βέβαια οι αναλογίες θα είναι εντελώς διαφορετικές από ότι αν κατοικούσαν όλοι στην ίδια πόλη και οι επισκέψεις είναι συχνές.

Τώρα, όσο και να μην το παραδέχονται, όλα τα παιδιά θα ξενερώσουν αν δουν την γιαγιά να κραδαίνει εικοσάευρο, καθώς αυτό θα σήμαινε αναθεώρηση του προϋπολογισμού και βραχυπρόθεσμων σχεδίων. Και πάλι όμως, θα καταλάβουν ότι για να συμβαίνει αυτό, η γιαγιά τους ή ο παππούς τους δεν θα είναι σε οικονομική ευχέρεια για να δώσουν περισσότερα. Εκτός αν είναι κωλόπαιδα.

Τα κρατάει ειδικά για αυτό το σκοπό από την σύνταξή της ή το υστέρημά της και σίγουρα θα πονάει όταν δεν θα μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο. Λες και χρειάζεται.

Είπαμε πριν ότι το κάνει κρυφά. Όσο γίνεται δηλαδή. Οι γονείς προσπαθούν να το αποτρέπουν για να μην κακομαθαίνει το παιδί, ή γιατί ξέρουν οτι σιγά-σιγά τα βάζει στην άκρη για να πάρει το μηχανάκι ή την μηχανή που του έχουν απαγορεύσει, αν είναι αγόρι. Αν είναι κορίτσι, δεν ξέρω τι στο μπούτσο κακό θα ήθελε να τα κάνει.

Βέβαια, η γιαγιά θα συνεχίσει να δίνει 50άρικα ακόμα κι αν μάθει οτι ο εγγονός της τα έκανε bungee jumping, ζητώντας του όμως πρώτα να μην ξανακάνει τέτοια πράματα. Εκτός κι αν μάθουν ότι τα κάνει «άλλα πενηντάρικα», αλλά εκεί ξεφεύγει το πράγμα.

Αν όμως μιλάμε για μηχανή τότε συνήθως αλλάζει το ζήτημα. Το επίδομα κόβεται, και μαζί με τον παππού, του τάζουν ότι θα δώσουν τα μισά λεφτά με τους γονείς για να του πάρουν αμάξι. Αν βέβαια το παιδί είναι βαθιά μηχανόβιος δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιο ξεπούλημα. Θα την πάρει και μόνος του. Λίγοι όμως έχουν τα αρχίδια για το κάνουν αυτό.

Τέλος, αν το εγγόνι δεν νιώθει και πολλά για τους δικούς του, είναι και ολίγον μουνόπανο δηλαδή, θα προβεί σε διάφορες ενέργειες προκειμένου η τυρόπιτα που θα αγοράσει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και σύντομα μάλιστα. ΠιΧί, σε ελαφριά μορφή, θα κάνει τον σταυρό του πριν αρχίσει το φαγητό του ή θα προσπαθήσει για μια καλή πράξη. Στην εκκλησία όμως 7 το πρωί την Κυριακή δεν θα πάει για τον σκοπό αυτό, είπαμε!

Αναρτήθηκε με αμφιβολία στο ΔΠ από τον Χότζα τον οποίο και ευχαριστώ.

(Είναι ΣουΚού και η φαμίλια πήγε για μεσημεριανό τραπέζι στο χωριό...)

- Ε, Γιώργο, για έλα λίγο εδώ να σου πω κάτι...
- (Ναι, επιτέλους, πόσο να 'ναι για να δω, ωχ, γαλάζιο βλέπω, όχι ρε πούστη μου, λες; Α! Και κιτρινάκι από μέσα, ναι!)
- Να, έλα εδώ, πάρε αυτά να πας για ένα καφέ με τους φίλους σου.
- Μα, όοοοχι, γιαγιά, είναι πολλά, δεν πρέπει, κράτα τα εσύ!
- Εγώ; Να τα κάνω τι; Έλα πάρε τα, κάνε μου το χατήρι!
- Μα δεν χρειάζονται τόσα, μα μη σου λέω!

(Η γιαγιά τα χώνει στην τσέπη του εγγονού και αυτός σε μια ριψικίνδυνη κίνηση τα βγάζει έξω και της τα δίνει πίσω)

- Πάρε τα παιδί μου σου λέω, εγώ για σένα τα κρατάω, τι να τα κάνω εγώ; Πάρε τα σε παρακαλώ!
- Καλά, καλά, εντάξει, ευχαριστώ γιαγιά. Σμουτς!

(Και πηγαίνει το κοπέλι και κάθεται πίσω με τη μάνα του)

- Λεφτά σου 'δώσε πάλι, ε; Πόσα;
- Όχι πολλά. Τι σε νοιάζει εσένα;

(από jesus, 14/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xeskist

Μα πως είναι δυνατόν να μην έχουμε λήμματα για το:
- κωλόπαιδο (όχι έτσι όπως το εννοεί ο Cun εδώ)
- ξενερώνω (!!!!)
- ξεφεύγω, ξεφεύγει (μια κατάσταση, ένα ζήτημα)

#2
Vrastaman

Έτς, κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για πάρτι μας. Τα δικά μας όμως εγγόνια θα πάρουν εκ των τριών..

#3
AN21

Παππού; Γράφεις στο σλανγκ;

#4
HODJAS

Πολύ καλό!

Να σημειώσω (αν και εμμμέσως το λές) οτι πολλές φορές σου έδιναν (οι έρμοι) τσαλακωμένο και μαυρισμένο εκατόφραγκο «να πά να πιείς έναν καφέ» κι ο καφές έκανε πεντακόσιες (!)

Απο άγνοια της καθημερινότητας; Απο στέρηση;

Αδιάφορο. Ζήτω τα γερόντια!

#5
vikar

Γειά σου ρε ξεσκίστ! Το λήμμα με πήγε πολλά χρόνια πίσω, όταν δέν μιλούσαμε για πενηντάευρα αλλα για πετσετάκια το πολύ, πρόκειται δέ και για κλασικό αστείο στην παρέα: να σου χρωστάει ο άλλος λεφτά, θα σ' τα τσαλακώσει στη χούφτα πετώντας την ατάκα.

Όσο για τους ορισμούς που μας λείπουν, ώ μα πόσο δίκιο έχεις!... Και νά 'ταν μόνο αυτοί... Δές πιχί τους ορισμούς του μαλάκας και πές μου άν είσαι ευχαριστημένος. Γενικά, απο το σάιτ λείπουν πολλές βασικότατες λέξεις-σημασίες το βλέπω κάθε τόσο συντονίζοντας και μή βρίσκοντας, και όχι μόνο και θα χρειαστεί μιά καλά οργανωμένη σκούπα να τελειώνουμε με το ζήτημα. Να δούμε πώς θα την οργανώσουμε όμως...

Σε κάθε περίπτωση, νά 'σαι καλά. Καλά αρχίζει η Παρασκευή (αυτό το χανγκόβερ να μην είχαμε...).

#6
jesus

[ρησπέκ]μουστάκας νομίζω στο κόκκινο δωμάτιο κάνει τον παπά. του πάει ο γκρουμ (άθλια λέξη) τα μπαγκάζια στο δωμάτιο κ είναι η αμήχανη στιγμή που περιμένει φιλοδώρημα. μουστάκας σηκώνει τα φρύδια σε φάση «μπήκα», ανοίγει το ράσο κ βγάζει δυο καλαμάκια:
-πάρε να πιεις έναν καφέ με την κοπέλα σου.[/ρησπέκ]

#7
vikar

Κι' ο Χότζας σωστός.

#8
Sir Demetrius Sui generis

κττμγ φοριέται και αλλιώς «πάρε γιατρέ μου να πιεις μια (ντουζίνα) μπίρα»