Ραλλιάρικη αργκό, συντάσσεται με τα ρήματα μπαίνω και βγαίνω.

  1. Μπαίνω με όσα: τυπικό δείγμα οδήγησης του μακαριστού αρχιεπίγκαζου Κόλιν ΜακΡέη. Είσοδος στη στροφή με παραπάνω ταχύτητα από την επιτρεπτή, χωρίς προτοποθέτηση, πλαγιολίσθηση πριν το άπεξ με υπερστροφή ισχύος, και ακολούθως με τα 4 μέχρι την έξοδο με χαρακτηριστική χρήση όλου του εύρους του δρόμου. Αξέχαστες οι στιγμές όπου ο Νίκυ Γκριστ προειδοποιεί «over crest/over ditch» και ο Κόλιν συνεχίζει με το γκάζι τάπα. Μόνο μειονέκτημα η στροφή να κρύβει «over bump» και από την αναπήδηση να πας ευθεία.

  2. Βγαίνω με όσα: απομεινάρι από τις πισωκούνες. Είσοδος στη στροφή με φρένο και κατανεμητή ρυθμισμένο στα μπροστινά για να ξεκολλήσει ο πίσω άξονας για προτοποθέτηση. Σημάδεμα του άπεξ και γκάζι μέχρι την έξοδο όλο με το πλάι. Μυθικός ο διδάσκαλος Σάντρο Μουνάρι με τη Στράτος, με τον ν6 στην πλάτη του να οργιάζει στα 580 κιλά του αμαξώματος και τον πίσω άξονα να χαϊδεύει το γαρμπίλι σαν να 'τανε μετάξι. Σαφώς πιο τρελός ο Βάλτερ Ρερλ, χρησιμοποιούσε το στυλ αυτό για να στρίψει το μακρύκωλο 131 Abarth σχεδόν επιτόπου σαν άρμα μάχης, με το μύτι-τακούνι να οργιάζει.

  3. Μπαίνω και βγαίνω με όσα: η χρυσή τομή, το ασύλληπτο που όμως έγινε παρά την ανατροπή των νόμων της φύσης. Εσχάτως αποδεδειγμένο από τον απόλυτο ρέκορντμαν των ράλλυ τον Σεμπαστιάν Λεμπ. Πώς; Με τα φοβερά τσιμπηματάκια του φρένου στην είσοδο της στροφής (με το αριστερό), το κράτημα των στροφών με το γκάζι και το απίστευτο οριακό και προοδευτικό γλίστρημα προς την έξοδο έκανε τις στροφές ευθείες, έκανε το εκάστοτε Citroen να διώχνει με μίσος το έδαφος προς τα πίσω. Μόνο εμπόδιο του στυλ αυτού, το ανομοιογενές έδαφος, όπως οι βραχούμπες του Ακρόπολις, που χαλάνε αυτή τη μαεστρία, και αυτή τη μπρουτάλ γλύκα των χειρισμών.

— Γιατί κυκλοφορεί με το παπί ο Τάκης ρε συ;
— Μα καλά δεν τα 'μαθες; Το έκανε τροπέτο το θηρίο!
— Πότε;
— Προχθές, κατέβαινε Σούνιο με κάτι άλλους και μπήκε με όσα σε κάτι κλειστές μετά την Ανάβυσσο και έφυγε ευθεία!!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Αρχιεπίγκαζου; προτοποθέτηση; άπεξ; γκάζι τάπα; over bump; πισωκούνες; μύτι-τακούνι; τροπέτο;τελέρε παλικάρι, αυτό δεν είναι ορισμός, αυτό είναι ένα ΔΠ από μόνο του!

#2
Vrastaman

Ετς! Ετς! Ετς!

#3
Abas

είθε τα μήδια να σας διαφωτίσουν....

#4
vikar

Αβά, σκέτη καύλα τα ραλιάρικά σου, νά 'σαι καλά.

#5
Abas

αγαπητοι θαμωνες του σαιτ να σας πω τη μαλακια μου κι εγω γιατι την εχω προ του χειλους και θα σκασω!!

καθως ανεβαζα τα μηδια ενα προς ενα και ριφρεσαριζα τη σελιδα για να δω οτι μπηκανε, πραγματικα για μια απο τις λιγες φορες ειδα τη βαθμολογια με προσοχη και χαρηκα που το λημμα ειχε τοση περαση της ταξης του 97%.

στο τελευταιο ρηφρες μπηκε μια ακομα δυαδα ψηφων (η 7η τωρα που το γραφω) η οποια το προσγειωσε ανωμαλα στο 80%

καλα ρε φιλαρακι που προφανως δεν σου αρεσει ο γραφων (που δεν τον ξερεις ομως) και οχι το λημμα, μα καλα ποσο κομπλεξαρας εισαι;;; (με απειρα λολ και ουχι μισος)

...ρε τι μαθαινει κανεις αμα ασχοληθει με το ιντερνετ στα γεραματα

#6
Khan

Έτσι, κάπου στην 5η ψήφο και μετά χτυπάει.

#7
xeskist

Στο 2ο μήδι, δεν απίστευτο το πως οδηγάει έτσι. Το απίστευτο είναι πως κατάφερε να μην σκοτώσει κανένα μαλάκα.

Τα θυμάμαι αυτά τα βίδεο, έβλεπα πολύ WRC μικρός, απο 6-7 χρονών άρχισα, χρόνια του Sainz (στην Toyota που ήτανε) και McRae με all-time favorite το Subaru Impreza του '99, μπλε και χρυσαφί. Τώρα πια δεν παρακολουθώ καθόλου. Και νομίζω και δεν υπάρχει πια, ε;

Μπορεί να θέλω να αγοράσω 50 μηχανές, αλλά μόνο ένα αμάξι με έχει στοιχειώσει. Αυτό εδώ. Το Impreza WRX 22B STi.

Ενα καλό μοντέλο του '99 θέλω να πάρω τέλοσπάντων. Δεν με νοιάζουν τα μειονεκτήματα του, δεν μου αρέσει κανένα καινούριο αμάξι. Μόνο αυτό. Αντε και το πρώτο Foucs RS του '01. Αν έχω ποτέ τα λεφτά να το συντηρήσω θα πάρω ένα απο δύο. Για οικογενειακό μωρέ, να βάζω και τα παιδιά μέσα. Λέμε τώρα...

#8
HODJAS

Επίσης το' χω ακούσει πάω/μπαίνω με τα όσα = πάω ψυγεία / μπαίνω με τις πόρτες κλπ (το ένθετο περιττό άρθρο είναι ιταλισμός π.χ. mangio il riso, non mi fare i numeri=μη μου κάνεις νούμερα κλπ).
Τέτοια παιχνιδάκια με ένθετο άρθρο έχουν κάνει εκτενώς τα Ημίζ (π.χ. θ' ακούω κάθε μέρα την Καρμίνα την Μπουράνα κλπ), ενώ η ντεμέκ πρόσθεση διπλού άρθρου σε κύρια ονόματα, υποκρίνεται οικειότητα (π.χ. με το Μάνο το Λοΐζο έχουμε κοινή πορεία κλπ).

#9
HODJAS

Α! Τώρα θυμήθηκα και σχετική έκφραση «να παίξουμε τα μήλα» και όχι σκέτο «μήλα».

#10
dryhammer

2Χ5 μόνο για τον Μουνάρι και τη LANCIA STRATOS και τον Ρερλ με το Fiat Abarth. Θέλει κι άλλα Μπρουμπέκια για ορισμό και λήμμα αλλά έχουν βάλει κόφτη...