Σλανγκ γυναικεία του στάιλινγκ και της μοδός. Το λήμμα είναι σκοπίμως γραμμένο με κεφαλαία, γιατί έτσι γράφεται συχνά (βλ. παρ. 1) επειδή δεν είναι απλή έκφραση, αλλά πρόκειται για Ιδέα. Μη χαμογελάς με το βελάκι πάνω από το πρώτο αστέρι, ώρα για τη μόρφωσή σου.

«Μικρό Μαύρο Φόρεμα» (περισσότερες από 99.000 επιστροφές στο γούγλε, όπως είναι με τα εισαγωγικά): Μεταφορά στην Ελληνική του ξενικού όρου «Little Black Dress» (περισσότερες από 2.000.000 επιστροφές στο γούγλε). Καταχώρηση στη Βίκυ, ολόκληρη λίστα βιβλίων, εξειδικευμένα σάιτς, ειδικό αρκτικόλεξο (LBD – χρησιμοποιείται ατόφιο και στα Ελληνικά κείμενα – βλ. παρ. 2), τραγούδια, ειδικά events προς τιμήν του, ετήσιο γκαλά, κάτσε καλά. Το λανσάρισε η Κοκό Σανέλ στα '20ς και δεν ήξερε τί καλό θα έκανε στις επόμενες γενεές γυναικών (βλ. παρ. 3) - το γιατί θα το δείτε παρακάτω.

Πρόκειται για σχετικά απλά ουδέτερα μαύρα φουστανάκια, συχνά με κοντή φούστα αλλά όχι πάντα, διαφορετικά μεταξύ τους (πχ βλέπε τα μήδια - όλα αυτά είναι LBD), αλλά χωρίς υπερβολές στο σχέδιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα, η ευελιξία και η πολυμορφικότητα του ρούχου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα γυναικεία ρούχα, μπορεί να φορεθεί τόσο το πρωί σε χαλαρές καταστάσεις (αρκεί μια σπορ μπότα χωρίς τακούνι ή «μπαλαρίνες» για να το βάλεις στο γραφείο), όσο και το βράδυ σε επίσημες (αρκεί π.χ. θανατηφόρα στιλέτο, χρυσά κοσμήματα και μαλλί ψηλά για να βγάλεις και τη δεξίωση και το μπουζούκι άμα λάχει ναούμ').

Παίζει δηλαδή να φοράς το ίδιο φουστανάκι σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της χρονιάς, αλλάζοντας παπούτσια και σκουλαρίκια και να την σκαπουλάρεις χωρίς πολλά σουφρώματα της μύτης από τις άλλες κυρίες, τ. «πάλι το ίδιο έβαλε» - πρέπει η άλλη να είναι εξαιρετικά παρατηρητική και κακοπροαίρετη και δεμπαναγαμηθεί στην τελική. Γεια σου ρε Κοκό με τα ωραία σου.

Στο νετ βρήκα και παράδειγμα για το πόσο ο όρος μικρό μαύρο φόρεμα έχει εξαπλωθεί, που πλέον χρησιμοποιείται και ως μεταφορά για την κομψότητα και την καταλληλότητα σε όλους τους τομείς: «το ipod είναι το μικρό μαύρο φόρεμα της τεχνολογίας»...

Χε, να το πω κι αυτό, έχει τύχει να δω σε γυναικείο περιοδικό την ατάκα «αυτό το γκρι μικρό μαύρο φόρεμα». Σαν να λέμε ότι αρκεί να είναι ουδέτερο το χρώμα και το συμπεριλαμβάνουμε. Δηλαδή μπορεί να είναι και μπεζ; Και λευκό; Ναι, είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι.

Παράδειγμα 1 (εδώ):
Δώρο InStyle Φεβρουαρίου: Tο Μικρό Μαύρο Φόρεμα. Φοριέται παντού και με άπειρους τρόπους. Μην το χάσετε.

Παράδειγμα 2 (εδώ):
Το βασικότερο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μίας γυναίκας, όσα χρόνια και αν περάσουν, όποια μόδα και αν είναι επίκαιρη είναι ένα… Το αιώνιο κλασικό μικρό μαύρο φόρεμα (LBD little black dress). [...] μπορεί λοιπόν να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε κάθε περίσταση και σε κάθε έξοδο!

Παράδειγμα 3 από τη Βίκυ: Η Κοκό Σανέλ [...] ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα [...] Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα Σανέλ νούμερο 5 και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα.

Παράδειγμα 4 (εδώ): Μεταμόρφωσε το LBD σου! Τα αξεσουάρ κάνουν από μόνα τους την διαφορά, γι΄ αυτό προτίμησε τα για να δώσεις νέο αέρα στο LBD σου κι όχι μόνο!

Παράδειγμα 5 - Βίκυ για την Όντρεϊ Χέπμπορν: Το «μικρό μαύρο φόρεμα» από την ταινία «Breakfast at Tiffany's», σχεδιασμένο από τον Ζιβενσύ, πωλήθηκε σε πλειστηριασμό του Οίκου Christie’s στις 5 Δεκεμβρίου 2006 για £467,200 (περίπου $920,000), περίπου εφτά φορές πάνω από την αρχική του τιμή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει ποτέ δοθεί για φόρεμα από ταινία. Τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που βοηθά μη προνομιούχα παιδιά στην Ινδία.

Παράδειγμα 6 - φιλενάδες, στα μαγαζιά:
-Ουφ.
-Τι ρε, βαρέθηκες κιόλας;
-...αμάν ρε, τι κιόλας, δεν έχεις αφήσει κρεμάστρα για κρεμάστρα και κοιτάς αυτές τις μαλακίες τις φωσφοριζέ και μετά θα μου το ζαλίζεις «τι να βάλω» και «τι να βάλω», που ψωνίζεις ψωνίζεις και ποτέ δεν έχεις να βάλεις... Πάρε ρε κανα μικρό μαύρο φόρεμα να είσαι σούπερ παντού και μετά τα κοιτάς τα πούπουλα!
-Ναι, καλά, μαλακίες κλασικούμπες, εγώ ρε θέλω άμα μπαίνω μέσα να φεύγουν οι λουλουδούδες απ' την πίστα και να ρχονται στην πόρτα... αυτό το χρυσοπράσινο σ' αρέσει;
-Σα χοντρή χρυσόμυγα θα είσαι, πα να πιω καφέ και έλα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Γειά σου Μές με τις φούστες τις κοντές!
Χαμογέλασα δυό φορές πάνω απ' το 5ο άστρο...

#2
Galadriel

Χότζα μου :)

#3
patsis

Το πόσο παγιωμένη είναι η έκφραση είναι απλά εντυπωσιακό. Σε βαθμό που να λέμε ένα γκρι μικρό μαύρο φόρεμα! Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ!

#4
Khan

Ένα άσπρο μεγάλο τζιν μικρό μαύρο φόρεμα ;Ρ

#5
electron

ως βαθύταττα αντιαμερικάνος, παρακαλώ να αφαιρεθεί το μύδι #2, για να φανεί το δικό μου μύδι, που είναι αυτό που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας του λήμματος. Γιατί μαύρο φόρεμα σημαίνει Παρίσι, Μιλάνο (ρε μέχρι και από μόδα ξέρω; που 'σαι ρε μάνα να δεις μεγαλεία!).

#6
electron

βάλτε σε οποιοδήποτε search engine (πατήστε αναζήτηση για φωτό), το όνομα της Binoche, και μετρήστε πόσες είναι οι φωτό με μαύρο φόρεμα....

#7
ο αυτοκτονημενος

μπραβο μπραβο βοηθατε και την 3η ηλικια που ζει με το ματι
και εγω μαζι σου 5 5

#8
anchelito

Εγώ το ξέρω ως «μικρό μαύρο» σκέτο αλλά μιας και μας θύμησες την Όντρευ πάρε τους αστέρας σου!

#9
iron

χαχαχα, έπρεπε να βάλουμε για μήδια τους εαυτούς μας με τα ΜουΜουΦού μας, τα διαχρονικά, τα υπερ-βολικά, τα πασπαρτού μας!

#10
patsis

Την έκφραση φούστα-μπλούζα με την έννοια (για άντρες κυρίως, παιχνιδιάρικα) ντυμένος απλά και καθημερινά, σχδόν πρόχειρα, μόνο εγώ την λέω και η παρέα μου ή είναι γενικότερο; Στο slang.gr υπάρχει μόνο το φούστα, μπλούζα κι ελαφριά πούδρα με εντελώς (το τονίζω, εντελώς) διαφορετική σημασία.

#11
vikar

Μα πατσουλίνο μου, και στην παρέα μας με την ίδια σημασία το λέμε αφούουουου...

#12
Jonas

Αργοπορημένα σπέκια.

Τώρα μένει κάποιος να ανεβάσει την «Μεγάλη Μαύρη Μαράϊα» ( όχι την Κάρεϋ)

#13
Επισκέπτης

αν υπαρχει κοπελα μεσα δω να κανω μια ερωτηση η μπαντανα ειναι μονο για την παραλια

#14
Galadriel

Δεν είμαι στάιλιστ κοπελιά, αλλά η μπαντάνα και για την παραλία είναι (καμουφλάρει τα αλάτια και την τζίβα από το χτύπημα του αέρα στην μηχανή) και για όπου γουστάρεις άμα λάχει ναούμ. Φαντάζομαι θα χτυπούσε περίεργα όμως σε συγκεκριμένα μέρη όπως πχ στην εκκλησία, στο μέγαρο κλπ αλλά δηλώνεις κι άποψη.

#15
jesus

σήμερα είδα διαφήμιση στο μετρό «la fameuse petite robe noire».

#16
knasos

Με ήρθε αμέσως υποσυνείδητα το Big Brown Bag από το Βloomingdales.

#17
jesus

το οποίον;;

#18
knasos

Αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόντακτ πλέισμεντ στην τηλεόραση.

#19
jesus

...

#20
knasos

Γιατί το θυμάμαι ακόμα που την κουβαλούσε η Ρέιτσελ από τα φιλαράκια απο ´δω κι απο κεί μετά από τόσο καιρό αφού.

#21
patsis

Λολ κνάσο...

#22
iron

ένα πολύ διάσημο ΜΜΦ, εδώ.