Λέγεται για πράγματα χωρίς νόημα, ανυπόστατες δηλώσεις και σχέδια χωρίς λογική, αλλά και σε περιπτώσεις που αναφερόμαστε σε ένα εξόφθαλμο ψέμα.

Πρόκειται για έκφραση συγγενή της φράσης πούτσες μπλε, με της οποίας την έννοια και ταυτίζεται. Ωστόσο, αποτελεί μια πιο εξευγενισμένη έκδοση, καθώς δεν περιέχει ύβρεις. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι, αν και μπλέ πούτσες έχουν εντοπιστεί στο ουτοπικό στρουμφοχωριό, ακόμα δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη πουά πεών.

Το λήμμα αυτό, είναι εμφανώς επηρεασμένο από τη γαλλική γλώσσα, όχι μόνο όσον αφορά τη λέξη πουά (στα γαλλικά point=βούλα, τελεία, σημείο), αλλά και όσον αφορά το ηχητικό μέρος όλου του λήμματος, το οπόιο μοιάζει σαν να έχει γαλλική προφορά. Ιδιαίτερα, αν ειπωθεί εσκεμμένα με γαλλική προφορά, μπορεί να περάσει απαρατήρητο και σε δημόσια δεξίωση.

Το ότι αυτό το λήμμα γαλλοφέρνει έως ένα σημείο, του προσδίδει τη μοναδική ιδιότητα, να μπορεί μεν να εκφράζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της έκφρασης πούτσες μπλε, να μπορεί, δε, να ειπωθεί ελεύθερα, χωρίς ο ομιλών να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως κάφρος.

Και όχι μόνο ο ομιλών δεν θα κακοχαρακτηριστεί, αλλά απεναντίας, θα δείξει ότι διαθέτει ιδιοσυγκρασία και δημιουργικό μυαλό. Αρκεί να μην το παρακάνει βέβαια...

Ασσίστ: kondr.

- Άκουσες τι είπε ο Τάκης ρε; Πήγε λέει το σαββατοκύριακο στο Παρίσι και είδε τα αξιοθέατα λέει, και έκανε και σαματά στα κλαμπ λέει, και του έκατσαν και δύο χορεύτριες του Moulin Rouge, και...
- Καλά, εντάξει... πέη πουά! Πόσες φορές θα σου πώ να μην ακούς τις μαλακίες που λέει; Το σαββατοκύριακο έπαιζε πασιέντζες στο καφενείο ο γκιόζης. Ρε πούστη, μια ζωή σε δουλεύει, και εσύ μια ζωή τσιμπάς σαν μαλάκας! Έλεος πια!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Πολύ ωραίο κείμενο.

Να προσθέσω ότι στα γαλλικά τα μπιζελάκια λέγονται petits pois - που, παρά ένα γράμμα, ακούγεται ακριβώς το ίδιο με πέη πουά και για κάποιο λόγο το βρίσκω εξαιρετικά αστείο.

#2
kondr

Ξέχασες την Σλανγκασιστ αλλά δεν πειράζει... Keep Slanging...

#3
Eleosman

Μόλις έστειλα αναφορά για προσθήκη της ασσίστ, kondr. Σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα...πάντα...και επί τη ευκαιρία το keep slanging καλό.

#4
jesus

μόνο μια σημείωση, το πουά προέρχεται απ' τη λέξη pois, κ όχι απ' την λέξη point.

#5
HODJAS

Μήδι #1:
Οι κονσέρβες του Τέσκο έχουν ημερομηνίες λήξης επιστημονικής φαντασίας (μετά το 3.000καιβάλε) και μεταφυσικές συνέπειες:
Όποιος έχει φάει τέτοια κονσέρβα, έχει εξασφαλισμένη την (επί Γής) αθανασία για πολλάαααα χρόνια: Όταν ποθάνει θα περιμένουνε 50 γενιές απόγονοι μέχρι να μπεί σε οστεοφυλάκιο κι άμα μπεί, θα φωσφορίζουνε τα κοκκαλάκια του για άλλες 50...
Εκείνο που έχει σημασία στην Αλβιόνα, είναι να μη σε πιάσει κανά κόψιμο σήμερα και σου πληρώνουνε τζερεμέδια, τώρα τί θα γίνει μετά, τύφλα να' χη ο Τουταγχαμών!

#6
gaidouragathos

Ρε χότζα μ', αυτό το «να' χη» με συνέλαβε εξαπίνης, τι μου θύμισες παιδάκι μου...