Το αυτοπροωθούμενο μικρό βεγγαλικό που βγάζει έναν πολύ δυνατό σφυριχτό ήχο όσο διαρκεί η καύση της πυροτεχνικής του γέμισης. Ταξιδεύει πολλές δεκάδες μέτρα σε μήκος και αρκετά σε ύψος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να σβήσει. Αυτές που θυμάμαι εγώ ήταν πλαστικές εξωτερικά, σε σχήμα και μέγεθος μικρού μαρκαδόρου.

Στο διαδίκτυο εντόπισα μία αναφορά για σφυρίχτρες που κάνουν ήχο αλλά δεν εκτοξεύονται.

Αν και τις δουλέψαμε πολύ στα παιδικά μας χρόνια, τώρα καταλαβαίνω πόσο επικίνδυνες είναι. Παιδιά, μόνο αν είναι νόμιμες (που αμφιβάλλω) και μόνο σε ανοιχτό και έρημο χώρο. Και προσοχή.

- Πού τις βρήκες ρε τις κίτρινες τις κροτίδες;
- Στον κυρ-Τάκη ρε μαλάκα, δεν σε είπα;
- Αφού πήγα κι εγώ και δεν μ’ έδωσε!
- Γιατί καρφώνεσαι, γι’ αυτό. Με το σεις και με το σας ρε πας να ζητήσεις κροτίδες; Είναι σα να του λες «είμαι φλώρος, θα την κάνω την μαλακία με τις κροτίδες σου και αύριο θα έρθει στο μαγαζί η μάνα μου με την αστυνομία».
- Ε ρε πστ! Και σφυρίχτρες, και στρακαστρούκες... Αυτό τι είναι, αμπούλα;
- Τα πάντα όλα! Και πρόσεξε ε; Δοκίμασα μια σφυρίχτρα χθες το βράδυ και πήγε από το Β2 μέχρι τις βρύσες στην αυλή.
- Κόλαση!

[Σ.σ.: Οι κίτρινες κροτίδες ήταν οι μεγαλύτερες που μπορούσαμε να βρούμε. Ο Θεός μας προστάτεψε σας λέω.]

Σύμφωνα με το άρθρο του http://www.philenews.com, πρόκειται για σφυρίχτρες, αν και αμφιβάλλω. Ίσως είναι κροτίδες από φωτό αρχείου. (από patsis, 16/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

και για να καταλάβω σε παρακαλώ πος σλανγκιζη αυτό για πες μου ;;;

#2
AN21

μινέρβες, γουρούνες....ααααχ..πάνε τώρα..

#3
patsis

Αυτοκτονημένε, αν εννοείς γιατί είναι σλανγκ, δεν λέω ότι είναι απαραίτητα σλανγκ. Ίσως είναι σλανγκ των παιδικών μας χρόνων. Εμείς πάντως έτσι το λέγαμε, στο ίντερνετ το επιβεβαίωσα, στον Τριανταφυλλίδη δεν υπάρχει, ε, είπα να το ανεβάσω. Έχουμε πρόβλημα και μ’ αυτά τα λήμματα τώρα;

#4
jesus

@αν21: γιατί πάνε, δεν πουλιούνται πλέον;

his long and his short everybody.

#5
ο αυτοκτονημενος

η σφυρίχτρα τώρα και ετσι που το παρουσιαζεις μιαζη με μια ωραια αναμνηση των παιδοχρωνον σου τι σλανγκια να ειναι ;;;;
θα μπορουσα να πω εγω εαν το ανεβασα οτι στεκει σαν επακελματικη αργκο ενος τσιλιαδωρου και στο καπακι τι αρπαζεσε ρε σου ειπα οτι εχω προβλημα με το τι γραφεις σηζητηση κανω για να καταλαβω τι στα κοματια σκευτεσε και γραφεις αυτο που γραφεις οφουυυυ

#6
patsis

Οκ, σόρυ, ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε κι ο γάιδαρος εδώ μέσα, γι' αυτό.

#7
patsis

Και η ανάμνηση είναι ωραία μόνο και μόνο γιατί μια φορά που είχαμε την φαεινή ιδέα να στήσουμε μια σφυρίχτρα στο κάτω μέρος μιας τσουλήθρας ώστε αυτή να εκτοξευθεί σαν ρουκέτα, ο φουκαράς ο συμμαθητής μας που τυχαία και ξαφνικά βρέθηκε ακριβώς στο πέρασμά της (στο ύψος του κεφαλιού), είχε γρήγορα αντανακλαστικά. Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Είχε άγιο κι αυτός κι εμείς.

#8
HODJAS

Ένα-ένα μας τα λές Πάτσμαν, τώρα που παραγράφηκαν...

#9
ο αυτοκτονημενος

xa χα χα ρπστμ ήσμεθα απεχτοι πολη πλακα γελασα με τον χοντζα και με τον ερμο τον καταβενοντα την τσουλιθρα αρε κ να ξερατε τη εκανα μικρος με τα μπαρουτια και τα φλομπερακια χαμος
και καθαρη τυχη που ειμε εδω τωρα

#10
HODJAS

Για περιπεράστε απο το ανακριτικόν γραφείον της περιοχής σας, να σας τρατάρωμε ένα συκαλάκι :-Ρ

#11
patsis

Την σφυρίχτρα την στήσαμε στην απόληξη της τσουλήθρας, δηλαδή χαμηλά, με κατεύθυνση προς τα μέσα, προς την ανηφορική κλίση. Έφυγε πύραυλος κυριολεκτικά και αυτό που θυμάμαι είναι να την ακολουθώ αστραπιαία με τα μάτια και, περίπου δέκα μέτρα μακριά, να την βλέπω να περνά δίπλα από ένα γερμένο-την-τελευταία-στιγμή κεφάλι. Διαμαρτυρήθηκε αυτός, παγώσαμε λίγο εμείς, αλλά επειδή ήταν ένα χρόνο μικρότερος και στην τελική όλα καλά, κρατήσαμε χαρακτήρα. Οδυσσέα (έτσι το λέγανε το παρ’ ολίγον θύμα) νά ’σαι πάντα καλά.