Στη slang των ηχοληπτών, φέτα είναι το τμήμα της κονσόλας ή του μίκτη που περιέχει τα όργανα ρύθμισης και τις συνδέσεις για ένα κανάλι ήχου. (Υπάρχουν κονσόλες οχτακάναλες, δεκαεξακάναλες και λοιπά – το track που λένε στα εγγλέζικα. Κάθε κανάλι και φέτα.)

Κατά κανόνα, σε κάθε κανάλι αντιστοιχούν ένα fader (γραμμικό ποτενσιόμετρο που ελέγχει την ένταση του ήχου), κάποιες βαθμίδες equalizer (κανείς δε λέει «ισοσταθμιστής»), ποτενσιόμετρο προενίσχυσης, διάφορα κουμπάκια (mute, groups, πανάρισμα, συμπίεση, ειδικά εφέ, κέρατα) και υποδοχές για τα βύσματα. Και επειδή όλα τούτα, όπως τα βλέπεις από πάνω, είναι στοιχισμένα κάθετα, έχει επικρατήσει η ονομασία φέτα.

Συνεκδοχικά, φέτα λέγεται και πιο συγκεκριμένα το fader, πιθανότατα επειδή χρησιμοποιείται συχνότερα από οτιδήποτε άλλο. (Βλ. παρ. 2β, 3.)

  1. Να ρε φίλε, αυτή είναι ραδιοφωνική κονσόλα της προκοπής! Οι φέτες είναι αποσπώμενες, κι άμα χαλάσει καμιά, τη βγάζεις χωρίς να κοπεί η ροή. Την πας για επισκευή, μετά την ξαναμοντάρεις κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ενώ με τη μαλακία το μίκτη που έχουμε εμείς, όποτε βγάζει πρόβλημα (και βγάζει πρόβλημα κάθε τρεις και λίγο), βγαίνουμε εκτός αέρα!

  2. — Δώσε προσοχή, νέος! Οι φέτες, όπως τις βλέπεις από αριστερά προς τα δεξιά, είναι: σιντί ένα, σιντί δύο, πικάπ ένα, πικάπ δύο, μινιντίσκ, πισί, υβριδιακό, μικρόφωνο ένα, μικρόφωνο δύο, μάστερ. Θα τα θυμάσαι, ρε όρνιο;
    — Μ.. μάλιστα, κυρία Σοφία.
    Κεριά και λιβάνια! Τα ποτενσιόμετρα δεν τα πειράζεις. Το μάστερ δεν το 'γγίζεις. Τις υπόλοιπες φέτες τις πας ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΕΣΗ για θα σε πάρει ο διάλος. Γκέγκε;
    — Μ.. μμ.. μμμάλιστα, κυρία Σοφία!

(σημ.: εδώ η πρώτη αναφορά σε φέτες δηλώνει τα κανάλια συνολικά, ενώ η δεύτερη δηλώνει μόνο τα fader)

  1. Ο Στράτος, που δούλευε εδώ παλιά, ήτανε τεχνικός με αρχίδια, μπορούσε να λύσει την κονσόλα και να την ξαναδέσει με κλειστά μάτια. Ενώ ο Μήτσος, που φέρανε τώρα, είναι αρχίδια τεχνικός. Μόνο ν' ανεβοκατεβάζει φέτες ξέρει. Κι αν στραβώσει κάτι, χαώνεται και βάζει τις φωνές ότι «κάποιος του πείραξε τις ρυθμίσεις». Άντε βγάλε άκρη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Pirate Jenny

Είπα slang των ηχοληπτών, αλλά είναι και των DJ κλπ. Μη βαράτε.

Επίσης, προσέξτε στο 1ο μήδι την αυτοκόλλητη ταινία. Κλασική μπακάλικη μέθοδος (αλλά εξόχως αποτελεσματική) για να μην τα κάνει πουτάνα ο αρχάριος (ή να μην κάνει ένα μικρό ανθρώπινο λάθος ο παλιός) και σηκώσει τέρμα τη φέτα και πικάρει το σήμα κι έχουμε ντράβαλα.

#2
vikar

Ναί ρε πούστη! Μπράβο ρε πειρατίνα.

Είναι αργκό και των μουσικών γενικότερα φυσικά. Ειδικότερα, των εφεδόκαυλων κιθαριστών απανταχού της χώρας, θα έλεγα. Στα χρόνια μου (έχω χάσει την επαφή με τα μπλιμπλίκια αυτά, άν είχα και ποτέ), νά 'χεις μια φέτα πολυεφέ Αλέσις (μία μόνο! όχι ολόκληρη κονσόλα· γιατι ένα είναι το όργανο σε μια μπάντα... :-Ρ ) ήταν κύρος.

#3
Galadriel

Ε οκ, πες μας τώρα ότι μιξάρεις και προγκρέσιβ χάουζ κυρία σοφία να προσκυνήσουμε πιο χαμηλά.

#4
Khan

Ικανή την έχω...

#5
Pirate Jenny

Κακώς. :Ρ

#6
iron

ε τότε μάλλον θα είναι ηχολήπτρια και θα σας την κλέψει ο Νικ.

#7
Επισκέπτης

Φέτες αποκαλούνται επίσης και κάποιοι τύποι προενισχύσεων, λόγω των σχημάτων τους... επίπεδοι και λεπτοί (αυτά όσον αφορά τους κιθαρομπασίστες).