Σεργούνι: εξευτελισμός, ρεζίλεμα.

Βγαίνω (ή με βγάζουν) σεργούνι: γίνομαι βούκινο, ντροπιάζομαι σε κόσμο, ξεφτιλίζομαι, γίνομαι ρόμπα (απλή ή, κυρίως, υπερθετική).

Συνδέεται στην συνείδηση του λαού με το ξεφτιλίκι που επιτυγχάνεται όταν βγαίνουν τα άπλυτά σου στη φόρα μέσω κουτσομπολιού, ενώ συχνά παίζει να ενέχεται και συκοφαντία.

Ο ορισμός μας για το θάψιμο περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τον ένοχο και το θύμα. Ο κολλητός που έχεις κλάψει στον ώμο του επειδή είσαι διαφανής για μια γκόμενα που δεν το ξέρει - τώρα το ξέρουν όλοι και την δουλεύουν, εσένα απλά σε περιφρονούν, λούζερ. Η κατίνα της γειτονιάς που παρακολουθεί με μεγάλη σπουδή τα εσώρουχα που απλώνεις να στεγνώσουν - όλη η πλάση μαθαίνει για το κόκκινο βρακί αυτοκινήτου, πού, πού το φοράς εσύ δηλαδή το βρακί, ε, ε, χήρα γυναίκα, αλλά είσαι μια πουτάνα που οργανώνει όργια, λυπούνται όλοι τον γιο σου που είναι και φαντάρος το παλικάρι. Η οικιακή βοηθός που βρίσκει στο συρτάρι τα μπλε χαπάκια - στη λαϊκή συζητούσε ο ψαράς με την κυρία που πουλάει τα μανταρίνια ότι ε, ήταν προφανές πως είσαι ανίκανος, αχχχ η καημένη η γυναίκα σου γι' αυτό είναι μαραμένη. Άστα. Σε βγάλανε σεργούνι.

Η λέξη προέρχεται από την τουρκική γλώσσα όπου, λέει, σημαίνει εξορία και με αυτή την έννοια είναι σχετική με την διαπόμπευση.

Έκφραση χρησιμοποιούμενη σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου (στανταράκι Ηλjεία, Μεσσηνjία, Αρκαδία, Λακωνία), αλλά και αλλού (πχ στο νετ την πέτυχα και ως ιδιωματισμό της Σκύρου).

- Μπράβο Γιώργο μου, μπράβο αστέρι μου, καλά ρε ηλίθιε, πήγες με τη Ρούλα; Με τη Ρούλα;;; Δε σου 'λεγα ότι έχει βγάλει όλη την εταιρία σεργούνι; Τόσο το 'χει ο ένας, αυτουνού είναι στραβιά, εκείνος την έχει γαϊδουρινή και με κούρασε, ο άλλος είναι μαλακοκαύλης;
- Ε, καλά ρε, για μένα τι να πει δηλαδή... - Α είσαι εντελώς μαλάκας! Τι να πει ρε στόκε το τσόκαρο, άμα θέλει να βρει να πει δεν θα πει; - Παιδί μου δεν κάναμε τίποτα λέμε!!! Μου την έπεσε σαν λυσσάρα αλλά δεν μπορούσα τόσο χύμα ξενέρωσα, δεν έγινε σκηνικό.
- ...Ωχ. Την πάτησες - τσάμπα το ξεφτιλίκι. - Μα τι να πει;!!!
- Ας πούμε... ότι την έχεις σαν το καπάκι του μπικ και μόλις που έφτασε μέχρι τον ουρανίσκο της;
(γκντουπ)
-...(μονολογεί) αυτά είναι ρε πούστη μου, τις πηδήξεις δεν τις πηδήξεις πάλι μαλάκας είσαι...

Από εδώ: Αυτοί οι κύριοι που παίρναν σβάρνα τις διάφορες πόλεις για να βρούν τις νέες Σπάις Γκέρλς και είχαν την κακοήθεια να μας δείχνουν τις χειρότερες οντισιόν κάνοντας ρόμπα τα κοριτσάκια στο Πανελλήνιο, καλά θα κάνουν να πάνε να καθαρίσουν τους καθρέφτες τους με λίγο σάλιο. Γιατί βέβαια με τη λογική «εμείς είμαστε σοβαροί αλλά στην ουσία κάνουμε και λίγο πλάκα, τηλεόραση είναι» κάποιοι άνθρωποι γίνονται σεργούνι και πολλοί περισσότεροι γίνονται περισσότερο σεργούνι που στήνονται να τους δουν.

Οκ. Δεν υπάρχει ελπίδα. Βγήκες σεργούνι. (από Galadriel, 12/03/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ΠΡΩΤΕΥΣ

  1. Αυτό το υπέροχο «κόκκινο βρακί αυτοκινήτου» (το οποίο δεν το πλένουμε, μερικές-μερικές, παρά το τυλίγουμε σε αλουμινοχαρτάκι και το μπήγουμε στο τσαντάκι, ανάμεσα στο εικόνισμα της Αγ. Μαρκέλλας και τα ταμπόν) είναι αληθινή μαγεία και μου θυμίζει εικόνες από την φανταρική εποποιία!

  2. Κι όμως, εγώ δεν ήξερα ότι συνθέτης μεγάλης «ιπτάμενης» επιτυχίας είναι κι αυτός σεργούνι. Χάρις σε κάτι τέτοια σώου το πήρα γραμμή! Οπότε, μην άγχου! Ο λαός ξυπνάει!

#2
Galadriel

Πρωτέα μου κάποιο επεισόδιο έχω χάσει γιατί δεν ξέρω τίποτα για ιπτάμενες επιτυχίες...;

Μίστερ / μίσες που φροντίσατε με τον 8 ψήφο να ρίξετε το ποσοστό από 100% στο 80%, να ξέρετε ότι η κατάταξη διαμορφώνεται μόνο με την βαθμολογία των ορισμών και όχι με αυτή των λημμάτων. Συνεπώς το λήμμα δε σας φταίει τίποτα αν έχετε προσωπικό θεματάκι, ενώ ασφαλώς για τον ορισμό περιμένω να δω τον πληρέστερο, φοβερό, συμπληρωματικό ορισμό που θα ανεβάσετε εσείς.

#3
jesus

εγώ στά 'ριξα τα μηδενάρια, γουστάρω να εκνευρίζεσαι:Ρ

#4
xalikoutis

Πρέπει να 'χει σχέση με το σεργιάνι, πρέπει να 'χει σχέση με το σεΐρι.

#5
HODJAS

Εξορία στο Sherwoon Forest...
(5X2)

#6
iron

μες, είναι από τους καλύτερους ορισμούς σου, άρα μη σκιάζεσαι, στα δώδεκά σου ...!

#7
poniroskylo

Εξαιρετικός ορισμός και, για μένα τουλάχιστον, και καινούργια λέξη.

#8
Galadriel

Χαλικού το κάνω σεΐρι το έμαθα από τον ορισμό σου, δεν ξέρω αν έχουν σχέση ετυμολογικά εφόσον αναφέρεται σε θέα ενώ ετούτο σε απομάκρυνση (που παίζει να είναι σε κανα ξερονήσι χωρίς καλή θέα χε), πάντως προφ έχουν σχέση εννοιολογικά. Τι να πω για το σεργιάνι, κανείς που να το χει πιο πολύ με την ετυμολογία ας βάλει ένα χεράκι.

Χότζα θεγκζ για το γαμάτο λογοπαίγνιο και τα αστέρια.

Ηρώνικ, Πονηρόσκυλο σας έχω πει πόσο σας αγαπάω;

Γενικώς ξέχασα να αναφέρω ότι η φράση «πρόσεχέ την αυτήν θα σε βγάλει σεργούνι» είναι μια μαμαδοαγαπημένη, προφ προσπαθεί να με προστατέψει από τότε που θυμάμαι από την τάση μου να εμπιστεύομαι φιλενάδες-τομάρια ααααχχααχχα αχ μανούλες...

#9
vikar

Νά τες οι κλίκεεεες... :-Ρ

#10
Galadriel

Και σένα σ' αγαπάω βρε.

#11
vikar

Νά με κι' εγώ στην κλίκαααα...

#12
Vrastaman

Σπέκια κι από εδώ :-)

#13
HODJAS

Όντως σπάνια λέξη.
Έχω ακούσει το σεργούνι και σεργούνα (θηλ.), με την έννοια του αναίσθητος-η / «γαϊδούρι» κλπ σε Καλαβρυτοχώρια.
Καλημέρες!

#14
Kat-Kat

Επιτέλους βρήκα κάπου την λέξη που λέμε στο χωρίο μου...είχα αρχίσει να νομίζω ότι δεν υπάρχει! Αλλά υπάρχει και είναι και γαμάτη χαχαχ :P

#15
PUNKELISD

και τι γαμάτος που είναι αυτός ο Rockwell! και ιδικά το συγκεκριμένο μίδι!

#16
Pirate Jenny

@PUNKELISD: Για Rockwell, δες και εδώ. Ωραίες εικονίτσες, ενδιαφέροντα λογάκια.