Ο καφές που δεν περιέχει σταγόνα γάλα, δυνατός και πικρός. Συνήθως είναι και σκέτος, με δίχως καθόλου ζάχαρη, άντε το πολύ να είναι με ολίγη.

Συνώνυμα: της παρηγοριάς, του πεθαμένου

Κανονικά, ο μαύρος είναι μια ειδική ποικιλία καφέ μέσα στις τόσες. Σε αυτό εδώ π.χ. το σάιτ ο μαύρος καφές σχετίζεται με τον λιβανέζικο. Υπάρχουν επίσης και ξανθοί καφέδες. Αυτά όμως τα περί ποικιλιών είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους πιο πολλούς, τα οποία δεν αφορούν ιδιαίτερα την αργκοτική χρήση του όρου. Μαύρος είναι απλά ο με δίχως γάλα.

Γάλα στον καφέ βάζουν συνήθως οι γυναίκες. Αντίθετα, ο τύπος που πίνει τον καφέ του μαύρο, πλασάρει μάλλον ένα συγκεκριμένο αντρουά προφιλάκι, οτι και καλά είναι ζόρικο αγόρι, μασίφ και έμπειρο αρσενικό, που δεν μασάει τον πούτσο του, δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του κλπ κλπ. Λέμε τώρα.

Το γάλα θεωρείται κλασική φλώρικη τροφή. Παραπέμπει στην ευπαθή και ευαίσθητη βρεφική / νηπιακή ηλικία, καθώς και στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Οι μάγκες όμως έχουν ξεμπερδέψει μ' αυτές τις αηδίες από νωρίς. Ενηλικιώθηκαν και πήραν τη ζωή στα χέρια τους στο πιτς-φιτίλι, όταν οι «άλλοι» ήταν ακόμα κρεμασμένοι απ' το βυζί της μάνας τους. Οι μάγκες γουστάρουν να δίνουν την εντύπωση (και προφάνουσλυ το έχουν πιστέψει κι οι ίδιοι) πως γεννήθηκαν έτοιμοι φτιαγμένοι, σαν την πάνοπλη Αθηνά που ξεπήδησε από το μηρό του Ζους. Συχνά κομπάζουν (μαζί με κάτι νταλικέρισσες γκόμενες) πως έχουν κόψει το γάλα από τα 12 τουλάστιχον, αν όχι από τα 8. Κλασική έϊτις φαρμακερή ατάκα προς φλωράντζες: «ήπιες το γαλατάκι σου σήμερα αγορίνα μου;» ή «πάαινε πιε καλύτερα το γάλα σου μωρή λουλού, που ήρθες και να μας κουνηθείς...»

- Γάλα να φέρω; Έχω στο ψυγείο..
- Κάτσε κάτω ρε βλάκα. Αφού το ξέρεις, τον πίνω μαύρο...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

!!!!!!!!!!!!!!!!

#2
Galadriel

Και ποιος ο καλύτερος για να ανεβάσει ορισμό σε αυτό το λήμμα... γουέλκαμ μπακ τζόνυ ωραίος ορισμός.

#3
allivegp

Μπα..μπα...και η Μες με ελ πληχτρολόι; Έτσι μπράβο, να μαζευόμαστε όλοι σιγά-σιγά...

#4
allivegp

Την ίδια εσάνς αντριλικιού και σκληράδας αποπνέει και η μαύρη μπίρα (π.χ. μποκ).

#5
Khan

Βλ. και νταηλίδικος. Αντιθέτως, η ζάχαρη χαρακτηρίζεται ως πουστιά. Επίσης, πολλές φορές μου την έχουν πει γιατί πίνω Baileys ή Pina-colada, που ως γαλακτερά θεωρούνται γυναικεία ποτά.

#6
Επισκέπτης

νομιζω οτι ειναι μεταφραση απο τα αγγλικά, δλδ του black coffee. Το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο ελάντα, αφου οι ποτες αμερικανικου καφε, η καφε φιλτρου ειναι μειοψηφια.

Ο εσπρεσο, που πινεται αρκετα, εξ'ορισμου ειναι μπλακ (βαρυς), δλδ βαρυς, αφού το ψησιμο του ειναι πολύ.

εχει ακουσει κανεις σε καφενειο η σε καφετερια να ζητάνε μαυρο καφέ;
αν ζητησεις μαυρο καφέ, θα σε ρωτησουν τι εννοεις... σιγουρα

Αντιθετως αν πεις «πολλα βαρυ», θα σε καταλαβουν. Το πολλά βαρύς βεβαια δεν αναφερεται στη ζαχαρη, αλλα στο ποσο δυνατος θα ειναι ο καφες. Επισης, στο ελλαντα οποιοςδηποτε πινει γαλλικο η αμερικανικο, θεωρειται «φλωρος»

#7
Επισκέπτης

@ μουσαφίρης.

Δεν έχεις άδικο, σίγουρα θα φανεί ψιλοπαράξενο στο σερβιτόρο αν ζητήσεις μαύρο καφέ. Όπως ακριβώς θα του φανεί παράξενο το να του ζητήσεις καφέ «της παρηγοριάς» ή «του πεθαμένου» (καρασλάνγκ εκφράσεις πέραν πάσης αμφισβήτησης). Το πιο πιθανό είναι να πιάσει το υπονοούμενο, αλλά επειδή θέλει να έχει το κεφαλάκι του ήσυχο, όντας προβλεπέ στη δουλίτσα του και να μην τη διακινδυνεύει για τρίχες σε καιρούς κρίσης, θα σου ζητήσει να το διευκρινίσεις...

#9
HODJAS

ντελβές και πλερέζα...

Επί Χούντας, οι αριστεροί παρήγγειλαν φωναχτά στους ταμπήδες να ψήσουν «έναν τούρκικο», για να τη σπάσουν στους γνωστούς-αγνώστους χαφιέδες των καφενείων, που είχαν διδαχθεί οτι το καημοζούμι ήταν ερατεινή (και κατά προέκταση ελληνική) επινόηση.