Η γυναίκα που έχει μόνο ένα φρύδι. Όχι, δεν μιλάω για κάποιο είδος αναπηρίας, αλλά για ένα φρύδι που ξεκινάει από την αριστερή άκρη του αριστερού ματιού και φτάνει ως την δεξιά άκρη του δεξιού ματιού. Χωρίς διακοπή. Μεγαλύτερος εχθρός της το τσιμπιδάκι, του οποίου αγνοεί την εφεύρεση, όπως αγνοεί και την ανάδυση του κινήματος της τριχοφοβίας στην ύστερη νεωτερικότητα. Είδος προς εξαφάνισιν στο οικοσύστημα των θηλέων νέας κοπής, πλην θάλλει σε κυρα-περμαθούλες, θείτσες, νυθείτσες, θεούσες, Αφροξυλάνθες, χριστιανόφουστες και άλλες δυνάμεις της Δεξιάς και της Συντήρησης, ου μην, αλλά και της Αριστεράς και της Προόδου, καθώς και σε χήρες του Τρότσκυ.

Για όσους δεν το ξέρουν, η Frida Kahlo ήταν σημαντική Μεξικάνα ζωγράφος που απαθανάτισε τα διάσημα φρύδια της σε εκατοντάδες αυτοπροσωπογραφίες της. Ήταν γυναίκα του Diego Rivera και ερωμένη του Λέοντος Τρότσκυ, φαινόταν ότι τους έγραφε όλους στα φρύδια της με τον μποέμ τρόπο ζωής της, κι όμως έκρυβε μια σπάνια ευαισθησία. Η απεικόνισή της από την Salma Hayek στην ομώνυμη ταινία μπορεί να θεωρήθηκε από τους φανατικούς της ζωγράφου ως ιερόσυλη αμερικλανιά, πλην τους υπόλοιπους δεν μας χάλασε.

«Συνήθως, σε αυτήν την ζωή, οι επιλογές που σου δίνονται από έναν άντρα είναι εξίσου κακές, απλώς η μία από τις δύο είναι ολοφάνερα λάθος ενώ η άλλη έχει κάποιο κρυμμένο τίμημα. Είναι σαν τα ψιλά γράμματα στο συμβόλαιο της πιστωτικής σου που δεν υπάρχει περίπτωση να προσέξεις παρά μόνο όταν σε καλέσουν να πληρώσεις όσα χάλασες με ένα αρκετά μεγάλο επιτόκιο. [...] Γιατί όσο περισσότερο χρόνο κάθεσαι με κάποιον τόσο πιο ευάλωτη γίνεσαι και, παρά την έμφυτη βλακεία τους, οι άντρες τα μυρίζονται αυτά. Κι άπαξ και καταλάβουν ότι έπεσες σαν το ποντίκι μέσα στην φάκα που λέγεται συνήθεια θα κοιτάξουν με κάθε τρόπο να σε εκμεταλλευτούν. Γιατί όλα είναι θέμα συνήθειας. Όπως εκείνο το τσιμπιδάκι φρυδιών που είχες και που δεν το άλλαζες με τίποτα μέχρι που τελικά το έχασες κι αναγκάστηκες να πάρεις καινούργιο για να μην γίνεις Φρίντα Κάλο.

ΚΑΡΑΜΠΑΚΑΚΗ Στέλλα, Οι άντρες είναι σαν τα παπούτσια, εκδ. Πολύτροπον, 2009, σ. 87-88.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Η Ιρλανδική παράδοση λέει «μην εμπιστεύεσαι άνθρωπο που τα φρύδια του συναντώνται», ενώ η ελληνική αντίστοιχη θέλει το σμιχτοφρύδη να κατέχει προφητικό χάρισμα...

#2
johnblack

Xαν δικέ μου σπεκ για τα αναγνώσματά σου! Το εννοώ. Κι εγώ γουστάρω κάργα αυτά τα «ελαφρά», τα «κοσμικά», τα σύγχρονα άρλεκιν. Τους έχω βγάλει και δικό μου όνομα: «κολωνακιώτικα», διότι σταντέ η πλοκή περιστρέφεται στο 99,9% των περιφτώσεων γύρω από το ΝταΚάπο, τη Μηλιώνη, τη Χάριτος, την Πλουτάρχου κλπ. Α και τη Μύκονο βεβαίως βεβαίως. Γκόμενες, γκόμενοι, σοου μπιζ, τηλεόραση, πλούσιοι καναλάρχες και επιχειρηματίες, μοντέλα, ηθοποιές, μεγαλοστελέχη και γιάπηδες, σταρλετίτσες, πορνίδια, καριερίστες, εκδότες. Ο κόσμος της Πλατείας Κ. παρελαύνει θριαμβευτικά στις σελίδες τους. Μέσα.

@ χοτζας. Συμφωνώ με ιρλανδούς, δε γουστάρω μονόφρυδους.

@ χοτζας 2. εκείνο το γαμάτο που είχες πει: «κολωνακιώτικη καψούρα», η καψούρα που και καλά δεν είναι να πέσεις και του θανατά, απλά να περνά η ώρα. Πρέπει να το ανεβάσουμε.

@ χοτζας 3. (άσχετο) αυτός ο κοντογιάννης έχει εξαφανιστεί ο μλκ

#3
Khan

@Τζόνι,
Το βιβλίο του παραδείγματος το συστήνω ανεπιφύλακτα για την βιβλιοθήκη ενός τίμιου Σλάνγκου. Στις 140 σελίδες του έχει μερικές εκατοντάδες λήμματά μας και μερικά δεκάδες εισέτι ακαταχώριστα, οπότε θα με απασχολήσει τις προσεχείς ημέρες. Το έχει γράψει μια 20χρονη οιονεί Ελληνίδα Carrie Bradshaw με 20 χρόνια διαφορά βεβαίως (και άλλες διαφορές που το καθιστούν πιο ιδιαζόντως ελληνικό), και τα χώνει στους άντρες, αλλά με κάμποσο χιούμορ. Δεν θα τό ΄λεγα κολωνακιώτικο, είναι πιο κοντά στις δικές σου περιοχές.

Δευτερεύουσλυ, συστήνω απ' το Δ.Π. τον βαψομαλλιά και το στουπί, δύο αυθεντικές σλανγκιές, για τις οποίες δεν αισθάνομαι προς το παρόν την κλήση. Τσίου!

#4
johnblack

Το «στουπί = στεγνή γκόμενα» δν νομίζω οτι στέκει ρε φίλε. Αντίθετα το «βαψομαλλιάς» το ακούω απ' το λύκειο τουλάστιχον, το λέγαμε για ένα μουσάτο θρησκευτικό μας (!) Και η «ρουφιάνα» του Νιτσιόπουλου εννοείται γαμάει.

#5
Khan

Τό στουπί τό 'χω ακούσει σε παρέες να το χρησιμοποιούν κατά κόρον, δεν είναι δική μου ιδέα. Βέβαια, αν δεν το έχεις ακούσει καθόλου σε μπιλντεράδικα περιβάλλοντα, τότε μάλλον δεν λέγεται εβραίος.

#6
Επισκέπτης

ΥΓ Άμα κάποιος έχει ακούσει το στουπί με την έννοια που δίνω, ας το πει, αλλιώς να το κατεβάσω απ το ΔΠ.

#7
Khan

Και η Κατερίνα Καινούργιου ως Φρίντα Κάλο

#8
Khan

*Φρίντα Λάκω*, είναι το ποδανό παρατσούκλι του Λάκη Γαβαλά.