Το Κωλοδάχτυλο αφενός είναι βεβαίως βεβαίως ένα από τα δάχτυλα του χεριού μας, όπως δεν μάθαμε στην Ανθρωπολογία στο σχολείο, αφεδύο είναι κατάσταση / πράξη, αφετρίτου είναι χειρονομία-βρισιά. Είναι μια πολυσήμαντη λέξη την οποία δεν έτυχε να εκθέσει κανείς εδώ, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο συσλανγκιστής Βράσταμαν, νονός του λημμάτου.

α. το δάχτυλο περ σε

Είναι το καλό το δαχτυλάκι. Το τρίτο και το μακρύτερο. Αυτό με το οποίο δεν ευλογούν οι παπάδες, αλλά είναι ευλογία για τον προστάτη -για τους άντρες. Είναι ο μέσος δάκτυλος του χεριού μας. Το τρίτο δάχτυλο για τους πιανίστες -και νομίζω για όλους τους μουσικούς. Ο λόγος που ονομάζεται και κωλοδάχτυλο είναι η περίσταση στην οποία πρωταγωνιστεί και την οποία συμβολίζει.

β. η κατάσταση

Στη γυναίκα:
Για τις γυναίκες, καθώς και για τον/την παρτενέρ στο σεξ που τους το βάζει, η διείσδυση του δακτύλου αυτού στον πρωκτό (ή και άλλου δακτύλου αν δεν βολεύει, πχ παίζει και ο αντίχειρας όταν το κωλοδάχτυλο δεν είναι στον κώλο αλλά στο μουνί, προς θεού όμως όχι αφού προηγουμένως έχει μπει στον κώλο, υποθέτω τα ξέρουμε πια αυτά), για τις γυναίκες λοιπόν, είναι άλλη μια καλή πηγή ηδονής, τουλάχιστον στη φάση των προκαταρκτικών, αν όχι και καθόλη τη διάρκεια του σεχ. Αφορά την άλλη δίοδο λοιπόν, και συμπληρώνει την ηδονή που προκαλείται με θωπείες κλπ στην υπόλοιπη περιοχή. Εννοείται ότι αν ο/παρτενέρ δεν το έχει σκεφτεί, μπορεί η γυναίκα να το βάλει και μόνη της, άμα λάχει.

Το κωλοδάχτυλο είναι ίσως ιδανικότερο και ηδονικότερο τής απόλυτης παρά φύσιν σεξουαλικής πράξης, γιατί δεν πονάει. Αποτελεί δε άριστο τρόπο μύησης και προετοιμασίας της υποψηφίου προς διακόρευσιν κώλοτρυπίδος. Πλην αλλ' όμως υπάρχουν τόσο σφιγμένοι κώλοι που το κωλοδάχτυλο δεν τους διαπερνά με καμία...

Στον άντρα:
Αυτό το παραπάνω, παραδόξως, δεν συμβαίνει ιδιαιτέρως στους άνδρες, οι οποίοι ως επί το πλείστον (ως επί το πλείστον, είπα!) το παίρνουν και το καλοπαίρνουν το κωλοδαχτυλάκι. Και δεν συζητάμε για τους ομοφυλοφιλόφιλόφιλους.

Για την χρήση και την κατάχρηση του κωλοδάχτυλου στον κώλο του πούστη (αχ ας με ξανασχωρέσουν οι ομό φίλοι μου, αφού αυτοί τα λένε ωμότερα από μας ντε...), καλύτερα να μας πει κάποιος που το ξέρει από χέρι, δηλ. κάποιος που την τρίζει την όπισθεν, δηλαδή κάποιος ομοφυλόφιλος που δεν ντρέπεται (με τόσα που έχουν ειπωθεί εδώ μέσα) να το δηλώσει και να μας πει αυτά που δεν ξέρουμε. Αλλιώς θα αρκεστείτε στις πενιχρές μου γνώσεις, τουτέστιν στο ότι έχω ακουστά πως η χρήση του κωλοδάχτυλου βοηθάει στην αποφυγή του καρκίνου του προστάτη (μάλλον γιατί ο προστάτης είναι κει κοντά και ερεθίζεται και αιματούται και του κάνει καλό, τι άλλο να πω). Η δική μου όμως η θεωρία είναι ότι ο προστάτης παθαίνει βλάβη όταν δεν καλογαμά ο άντρας ή δεν γαμά καθόλου, αλλά γιατρός δεν είμαι και δεν μπορώ να έχω άποψη.

γ. η χειρονομία

Ισούται με την βρισιά «άει και γαμήσου γαμημένε μαλάκα θα σου σκίσω τον κώλο παλιόπουστα και τη μάνα που σε πέταγε και της θειας σου το μπογαδοκόφινο κλπκλπκλπ», την οποία και συνοδεύει καμιά φορά.

«Βγάζω κωλοδάχτυλο» = ξεχωρίζω το μεσαίο δάχτυλο του χεριού μου απ' όλα τα άλλα (είτε κλείνοντας τη γροθιά μου και αφήνοντάς το να περισσεύει, ή γέρνοντάς το προς τα μέσα της παλάμης ενώ τα άλλα κοιτάνε τον θεό) και το δείχνω στον άλλον σαν απειλή, ή σαν βρισιά, ή με έκφραση εκδίκησης στη μούρη κλπ. Το κουνάω, δε, καλά-καλά προς το μέρος του ή, απλά κι όμορφα, δείχνω ότι τσακ! του το καρφώνω. Η κατεύθυνσή της κίνησης προέρχεται είτε από κάτω προς τα πάνω, είτε από πάνω προς τα κάτω, είτε από μας προς το άτομο.

Συμβουλή: μην βγάλετε ποτέ κωλοδάχτυλο σε οδηγό πούλμαν. Η υποφαινομένη το έκανε μια φορά (με όλο της το δίκιο, είναι γεγονός, αλλά δεν αρκεί αυτό) και ακολούθησε τρελό χολλυγουντιανό ανθρωποκυνηγητό μέσα στη Μεσογείων, μέρα μεσημέρι, με παρολίγο τραγικό, αλλά τελικά ευτυχές, τέλος (=τη γλίτωσα).

Συμβουλή β, ας την ξαναπώ καλού κακού:
προτού το κωλοδάχτυλο μετατραπεί σε μουνοδάχτυλο, πλύντε το ή, πιο απλά (μη γίνει και θέ(α)μα), μην το χρησιμοποιήσετε, βάλτε άλλο στη θέση του...

- Τι έχεις ρε μαλάκα και βογκάς;
- Τι νά 'χω ο κακομοίρης, βγήκα χθες με την Ιλιάνα και εκεί που με τσιμπούκωνε ωραία-ωραία μέσα στο αυτοκίνητο, χάααπ! μου χώνει ένα κωλοδάχτυλο, μου γάμησε τις αιμορροΐδες ρε πστ, τα είδα όλα, ούρλιαζα μισή ώρα από τον πόνο! και σήμερα δε μπορώ να περπατήσω ρε πστ!
- Βρε βρε βρε το Λιανάκιιιι!
- Τι βρε βρε βρε ρε μαλάκα άρρωστε, πονάω σου λέω, την αγαρμπομούνα μου μέσα! Αααααααχχχ!

βλ. και κλάβρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Αλάριχος Τεκέλογλου

Ένας πληρέστατος ορισμός. Τόσο, ώστε ανοίγει την όρεξη σε στρέιτ και σε γκέι...

#2
AN21

Ο λαός απαιτεί να μάθει για το κυνηγητό στη Μεσογείων!

#3
HODJAS

Έλαμψες! ***** + *****
Να' χεις πάντα μαζί σου φυλαχτό, το τυχερό δαχτυλάκι της κωλοτρυπίδας, να σ' έχει καλά ;-)

#4
patsis

Σόρυ αν πετάγομαι σαν κωλοδάχτυλο αλλά το περιστατικό είναι δημοσιευμένο στα σχόλια του κωλόχερου.

Κλασικό λήμμα ironick και πολύ καλή δουλειά. Αυστηρό κωλοδάχτυλο λέγαμε αστειευόμενοι στο στρατό την υποθετική ποινή ή απειλή για πρωκτική εφαρμογή του δαχτύλου ηδονικά πασπαλισμένου με άμμο ή χαλίκι. Βλ. αυστηρά φυλάκιση.

#5
jesus

(για τους κιθαρίστες το μεσαίο είναι το 2ο.)

#6
iron

στω παίδες, στω!

@πάτση: δεν το πιστεύω ότι βρήκες πού το είχα γράψει, μου ήταν αδύνατο να θυμηθώ, είσαι τέλειος, αχαχχααα! μεγάλες στιγμές...

@τζιζ, εχμμμ... σαν κάτι να θυμόμουν, αλλά, βλέπεις, η επιλεκτική μνήμη είναι ισχυρότατο πράμα, ως γνήσια πρώην ενός κιθαρίστα επιμένω να ξεχνάω τα πάντα για την κιθάρα...

#7
Galadriel

Αχ μωρέ ironick γιατί κοπέλα μου δε γράφεις πιο συχνά...

Εννοείται ότι αν ο/παρτενέρ δεν το έχει σκεφτεί, μπορεί η γυναίκα να το βάλει και μόνη της, άμα λάχει. ααααχαχχααχα ανεξαρτησία αγάπη μου κι αν ο παρτενέρ δεν κάνει καλή δουλειά γενικώς, τον βγάζει έξω από το σπίτι και βγάζει τον γαμπρό από το συρτάρι και κάνει τη δουλειά της αααααχαχαχ

#8
Vrastaman

Το κωλοδάκτυλο της Θεάς! Άϊρον Rulez!

#9
MXΣ

'Εγραψες Ιronick! Προτείνω να συμπληρωθεί ο ορισμός με το αυστηρό κωλοδάχτυλο του patsis: είναι all time classic του στρατού!

#10
xeskist

Ωραίο!

#11
perkins

Είναι και δηλωτικο μεγάλης ταλαιπωρίας και ταυτόσημο με το τσιμπούκι.
Π.Χ: Πέντε ώρες αγγαρεία μαγειρεία ρε πστ τι κωλοδάχτυλο ηταν αυτό.( Τι τσιμπουκι ηταν αυτο..)

#12
poniroskylo

Εξαιρετικό.

Υπάρχει και αυτό: στον λάκκο με τα κωλοδάχτυλα.

#13
Khan

Όταν επίκεινται δίσεχτα χρόνια, όπως τώρα, καλή ώρα, παίζει και η φράση:
«θα τρώμε κωλοδάχτυλο, και θα λέμε, πάλι καλά που δεν ήταν πούτσα!»,

βεβαίως η έκφραση αυτή συκοφαντεί το παρεξηγημένο κωλοδάχτυλο, γεγονός που παρεμπιπτόντως και καταγγέλλω.

Πάντως δεν θα πάμε από καρκίνο του προστάτη...

#14
iron

doigt(s) d’honneur, γαλλιστί.

#15
knasos

(και για τους τρομπετίστες επίσης)

#16
aias.ath

Ἔξοχη ἐργασία. Ἐπαινῶ.

Σημειωθήτω καὶ τοῦτο: «Νὰ ζητᾶς ψωλή, καὶ νὰ μὴ βρίσκῃς οὔτε (κωλο)δάχτυλο»! (γνωστὴ καλιαρντοκατάρα).

Τὰ περὶ μαλάξεων τοῦ προστάτου ὡς προληπτικοῦ μέσου τοῦ καρκίνου ἀποτελοῦν «ἀστικὸν μῦθον». Δὲν γνωρίζω τί γίνεται μὲ τὶς ταντρικὲς πρακτικές, ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ γράφεις περὶ «βλάβης ὅταν δὲν καλογαμῇ ὁ ἄνδρας» εἶναι καὶ τὸ ἐπισήμως παραδεκτόν. Τὰ ἄλλα εἶναι ἁπλῶς προφάσεις.

#18
iron

α ώστε τα περί της βλάβης ισχύουν όντως; θξ για την επιβεβαίωση! θξ και για τα καλά λόγια πάλι.

#19
vikar

Ώς προς τους κλασικούς κιθαρίστες, να πούμε οτι υπάρχει διάκριση μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού: για τους δεξιόχειρες, στο αριστερό ειν' όπως τα λέει ο τζίζ, ενώ στο δεξί και πάλι το μεσαίο δέν είναι το «τρίτο δάχτυλο» (το συμβολίζουν μάλιστα με m) αλλα μάλλον το «δεύτερο», καθώς ο αντίχειρας έχει ριζικά διακριτό ρόλο απο τα υπόλοιπα δάχτυλα. Σχετικό απόσπασμα στην αγγλική Γουικιπίντια.

Ώς προς τη χειρονομία τώρα, να πούμε οτι υπάρχει και η βερσιόν με κλειστή τη γροθιά και τον αντίχειρα να ξεπροβάλλει ανάμεσ' απ' το δείκτη και το μέσο, παίζοντας τώρα αυτός το ρόλο του κωλοδάχτυλου. Παίζει μάλιστα (έχω ρωτήσει και κάποιους ξένους, αλλα όχι αρκετούς) η εκδοχή αυτή να είναι μόνο ελληνική. Ξέρει κανείς να μας πεί περισσότερα;

#20
iron

οι πιανίστες το λέμε «τρίτο» δάχτυλο (όπως το τρίτο μάτι, ένα πράμα, μουάχαχα).

για το άλλο που αναφέρεις βιξ, όταν ήμουνα μικρή μου το είχε μάθει μια φιλενάδα λέγοντάς μου ότι είναι κεφαλλονίτικη βρισιά (τι άλλο να πει, ήμασταν 6 ετών) και καταλάβαμε ότι δείχνει το πουλί του άντρα ανάμεσα στα πόδια του. Πιθανόν λοιπόν να προέρχεται από τα Επτάνησα. Αν ισχύει αυτό, πιθανόν (πάλι) να έχει η κίνηση αυτή δυτικές ρίζες χαμένες στον χρόνο.

#21
vikar

Θεσσαλονίκη και παραθεσσαλονίκια, δεκαετία ογδόντα ώς κι' αρχές ενενήντα πάνω-κάτω, το έβλεπα αρκετά συχνά. Μετά υποχώρησε τελείως(;), υπο το βάρος του διεθνούς κωλοδάχτυλου υποθέτω.

#22
iron

στα γαλλικά, «δάχτυλο τιμής» (ή... επί των τιμών;;;): doigt d'honneur

#23
soulto

σόρι Χαν, τώρα είδα το σχετικό μήδι σου

#24
σφυρίζων

Είοναι πιο γρήγορος κι από την σκιά του. Πήγα να ανεβάσω το μήδι με τα μέζεα του Ζουρλάρι και με είχε πρόλαβει ο μπαγάσας.

#25
soulto

Απ' το τουίτερ: "Τι στο διαλο; Αλλο δαχτυλο δεν χρησιμοποιουν αυτοι;"

#26
soulto

#27
soulto

Εδώ ξανά το δυτικότροπο

#28
soulto

Εδώ κι εδώ, τιμημένα ελληνότροπα τοιούτα.

#29
soulto

Να ανησυχούμε για την επιρροή του γυναικείου πόλο στην πολιτική;(εδώ)

#30
soulto

Ώς προς τη χειρονομία τώρα, να πούμε οτι υπάρχει και η βερσιόν με κλειστή τη γροθιά και τον αντίχειρα να ξεπροβάλλει ανάμεσ' απ' το δείκτη και το μέσο, παίζοντας τώρα αυτός το ρόλο του κωλοδάχτυλου. Παίζει μάλιστα (έχω ρωτήσει και κάποιους ξένους, αλλα όχι αρκετούς) η εκδοχή αυτή να είναι μόνο ελληνική. Ξέρει κανείς να μας πεί περισσότερα;
[...]
Θεσσαλονίκη και παραθεσσαλονίκια, δεκαετία ογδόντα ώς κι' αρχές ενενήντα πάνω-κάτω, το έβλεπα αρκετά συχνά. Μετά υποχώρησε τελείως(;), υπο το βάρος του διεθνούς κωλοδάχτυλου υποθέτω.

σχόλια vikar παραπάνω


Πράγματι, έχω να την δω πριν απ' τα 80αζ. Σίγουρα κυκλοφορούσε πολύ και εκτός άστεων, βγάζει δε κάτι πιο μουλωχτό και -άρα- πιο βρώμικο απ' το συνηθισμένο 'δάχτυλο'.

#31
iron

τόξερα για κεφαλλονίτικο, νο;

#32
soulto

Τουλάχιστον στην αγροτική Μακεδονία των παιδικών μου χρόνων ήταν μια κρυφή και προστυχη χειρονομία.