Συμπλήρωμα μπινελικίου, προς ενίσχυση αυτού. Τα πιο διαδεδομένα «κοσμητικά» των οποίων έπεται συνήθως, είναι τα εξής:

...χωρίς να αποκλείονται και άλλα, ανάλογα με τη περίσταση και τη φαντασία του χρήστη. Η επαύξηση της έντασης της βρισιάς καθεαυτήν, λειτουργεί μέσω του ευφημισμού αλλά και της παράδοξης ειρωνείας που προκύπτει στο άκουσμά της, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην άλλη δημοφιλή φράση: είσαι και μαλάκας, είσαι και λεβέντης!

Τι κορνάρεις ρε πούστη άνδρα; Άιντε μη κατέβω κάτω και σου 'ξηγήσω τ' όνειρο...

2.25: "Ξεκωλιάρη άντρα" (από Khan, 29/05/14)

Βλ. και πούστη άνδρα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

ορθότατος. ιδίως αυτό το πούστη άντρα με την αντιφατικότητά του είναι πολλά λεφτά.

#2
Jonas

κοίτα να δεις που υπήρχε. φταίω κι εγω που έψαξα για «άντρα» κι όχι «άνδρα»

#3
Khan

Contradictio in adjecto συνήθως.

#4
Khan

Πιστεύω πάντως το εξής: Με το ουσιαστικό (ή το επίθετο που χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό) κυρίως εντάσσουμε κάποιον σε μια κατηγορία. Άρα όταν λέμε πούστη άνδρα τον ταξινομούμε ότι είναι βασικά άνδρας, δεν είναι πούστης. Έτσι δεν είναι ένταση της βρισιάς, μάλλον εξασφαλίζουμε μια εξισορρόπηση και αναίρεση του κεντριού της. Λ.χ. ο χαζός έξυπνος είναι πιο έξυπνος από τον έξυπνο χαζό. Έτσι ο πούστης άνδρας είναι βασικά άνδρας, απλώς στην συμπεριφορά του έχει αναπτύξει (δίκην συμβεβηκότων) μερικά στοιχεία που ρατσιστικώς θεωρείται ότι τα έχουν οι γαμημένοι, λ.χ. πονηριά, μπαμπεσιά. Ή αντίστροφα, εκφράζουμε φθονερό θαυμασμό για κάτι που έκανε, λ.χ. το παράδειγμα πούστης άνδρας ο Βράστα , που είχε χρησιμοποιηθεί πριν κάποιους μήνες, λόγω του ότι ο Βράστα είναι πρώτος στην βαθμολογία. Οπότε δεν είναι αντίφαση με την αυστηρή έννοια, όπως είναι λ.χ. το εκκωφαντική σιωπή , όπου δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεταφορά.

#5
Khan

Ήταν αυτοσαρκασμός του Βράστα στα σχόλια στο σιμπιζάκι: «Η γοητευτική αύρα του Βράστα κομπλάρει (δίκην Pablo Picasso) τους σλάνγκους, ενώ με το κάθε του λήμμα άφθονο αναβλύζει το μουνόγαλα των σλανγκομούνων. Ωσεκτουτού, κανείς δεν διανοείται ούτε τολμά να τον βαθμολογήσει χαμηλά. Πούστης άνδρας ο Βράστα!» Ρε τι σύνδρομο Λεβίνσκι μ' έπιασε σήμερα...

#6
Vrastaman

Τι διαχείριση εγκεφαλικών κυττάρων, αν είναι δυναμόν!